Hej då Sydafrika

Det har väl aldrig funnits ett bra sätt att sammanfatta ett halvår på ett inlägg. Jag kan nog inte det heller, just nu. Städar som en dåre här hemma i grottan och vi planerar att lämna staden runt tolv. Det känns ingenting just nu, jag är så uppe i allt, men jag vet nog att det blir kaos i huvudet väldigt snart.

TACK alla ni som har läst min blogg under min tid här. Det har känts jättekul att ni har följt mig på det här äventyret.

Vi ses hemma.

 
 
 

Back from Namibia


Dagarna i Namibia har varit över all förväntan. Jag vet inte vad jag trodde, men det vara bara så mycket mer än vad jag begrep att det kunde vara; det blev så tydligt när vi landade i 37 grader varma Namibia efter 5 grader i Sydafrika, att det skulle bli bra. Jag har fyllts på med energi de här dagarna, prövat nya grejor och sett helt makalösa vyer, solnedgångar och stjärnhimlar.

Jag har lekt med surrokater, åkt jetski, suttit på taket av en Landrover och åkt runt i fantastisk natur, haft picknick i en grotta, klättrat upp för berg, bott i en campinghydda, varit på tysk maskeradfest, rullat runt på sanddynor i öknen.... Och nu sitter jag i Sydafrika igen och det är min sista kväll i Potchefstroom. Och det känns faktiskt bra. Nu är jag redo att åka hem med den känsla som Namibia både väckte och lämnade i mig. 

Vilken resa alltså...

 

 
 

Jaha, så går det


Vid tre (försenade som alltid i Sydafrika) så bar det av på nya äventyr. Vi hann peppa upp oss, börja käka på de enorma mängderna vägsnacks och komma in på härliga roadtrip-samtal och det var en i allmänhet insjunkande skön känsla. Sen, efter några timmar, så brakade det till rejält. Och bilen gick sönder. 

När man står vid vägkanten i Sydafrika handlar det ju om säkerhet först. Det skulle bli mörkt efter en timme ungefär så Mardi börjad ringa runt som en dåre och lyckligtvis är hon och hennes familj sociala för vips hade vi en person som bodde i nämrmsta stad som kunde hämta oss och låta oss vänta i deras hem, någon hade fixat bärgning till bilen och en tredje person kunde åka från Potch, hämta oss och köra hem oss hit..

Så nu sitter vi här i grottan igen. Men saker och ting är ibland väldigt mycket enklare än de först kan verka. Jag trodde verkligen att jag skulle bli utan min Namibia upplevelse nu, men efter diverse snabba diskussioner och samtal så har vi nu flygbiljetter och kommer att gå upp tidigt imorgon och landa i Windhoek (huvudstaden) vid ett-tiden. Vi går miste om Botswana och en hel del vackra bilvägar genom Namibia, men vi hade ändå inte varit hemma hos hennes familj förren sent imorgon om bilen inte pajat. Så här ska inte klagas, det är bara att ladda om. Jag behöver sömn och lite lugn. Dessutom är jag lyckligtvis helt slut och känner inte av min totala flygrädsla.

Alltså: Namiba imorgon fast på annat vis! Vi landar i Windhoek sen är det några timmar till Swakopmund där hon har sitt hem. I nuläget tycker jag mest synd om Mardi som nu varken får med sin hund hem just nu som tänkt, samt har problem med bilen. Det lossnade alltså en tio kilo tung del under bilen som bilen studsade på och växellådan verkar ha pajat på köpet. Fast jag antar att vi bara ska vara glada att vi är säkra och att det löste sig otroligt smidigt i omständigheterna; hade detta hänt i Botswana (1-2 timmar bort) så hade vi inte haft mottagning på mobilerna och natten hade blivit mindre behaglig...

Men jag måste medge att jag inte var särskilt glad där ett tag. Phu.

ÄNTLIGEN!!!!

Nu har jag skrivit sista tentan, det gick vägen och nu åker vi till Namibia!!!

YEAAAHHHH!

Frustrationen

GIV MIG STYRKA. Imorgon vid den här tiden sitter jag i ett sovrum brevid en bensinmack i Botswana. Inte så romantiskt kanske, men just nu känns det relativt lockande. Jag känner nog att provet imorgon kan gå åt helvete, men det får inte göra det egentligen.

Jag kommer sova bort flera veckor där hemma efter alla studieansträningar här borta, jistanes alltså. Den här natten blir det inte mycket sömn av det enkla skälet att jag måste få 10 stora uppsatsfrågor att fastna i huvudet, men det vill sig inte. Det kommer komma 5 av dessa på provet att välja mellan, och vi har tre timmar på oss att svara på tre. Hälften av det vi övat in kommer vi inte ens nämna i slutproven så det är svårt att inte tänka "kanske om jag utesluter två och har lite tur..." Men jag vågar inte. 

Det är inte så att jag har struntat i provet innan, jag har bara inte haft tid eftersom att jag hade tenta igår och var sjuk så förbaskat länge. Om tolv timmar ska jag börja skriva så jag får väl återgå. Äventyret som börjar imorgon känns ännu inte verkligt. Väskan står packat, passet och vaccinationskortet ligger prydligt i samma pärm och detaljerna för vad vi ska hitta på i Namibia har börjat diskuteras. Tydligen är det festival på fredagkväll som vi kanske kan hinna till. Men jag fattar ingenting jag. Ska bara undanröja fyra månaders Antropologi-information först...

Ciaociao amigos!

Bild från en ädel dag för ett tag sedan.

Hejdå-lunch på River Café

 
Ja ni. Kom just hem från en riktigt trevlig avskedslunch på River, med gamla och nyfunna vänner härifrån. Det känns såklart jättetrist men stämningen var ju så underbar så jag fick bara energi till kvällens studiehelvete, och väskorna står packade och väntar på att få fly staden. Känns inte fel, inte fel alls.

Bilderna får tala för sig själva.
Mardi, Meski, Jente, Ronja, Jag.

"Jag ska svassa runt i min hemby som en jävla ikon"

Sabina Ddumba - hennes musik ska jag hålla utikik efter.
 

Håller på att dona lite här hemma i grottan Tvättar sista tvätten. Ska möta upp vännerna för en "sista lunch. Har sovit som en drottning inatt och ska nog kunna njuta av dessa sista stunder i den här lilla platta stadsdelen i landet långt bort. Måste bara klara provet imorgon. Känns helt osannolikt, men man har ju lyckats tidigare.

Citat i rubriken är för övrigt en genuin kommentar ifrån Ronja när vi diskuterade hur det skulle vara att komma hem. Jag måste säga att självförtroendet är beundransvärt:)

Åker hem om en vecka. EN VECKA. Nu är det så nära att jag inte behöver längta mer. Det är bara att låta dagarna komma, det går så fort så innan jag vet ordet av så åker jag till flygplatsen med pirr i magen.

Min analys av livet i övrigt är att ibland måste man bara inse att saker är vad de är, inte vad man vill att se ska vara.

Over and out.


3/4 av final exams avklarade - denna gång utan sömn

Idag skrevs tredje av fjärde sluttentan - phu! Det var kämpigt idag eftersom att jag i enlighet med klassisk vardagsstress helt enkelt inte kunde somna inatt. Alls. Det har ju verkligen gjort mirakel för studierna inför antropologi-tentan på torsdag, som ni förstår. 

I alla fall, jag svarade på frågorna i dagens tenta så gott jag kunde, det kändes okej och sedan så gick jag och Ronja för att ha hejdå-lunch med Joy. Hon är en genuin glädjespridare och det känns som att vi har umgåtts alldeles för lite under tiden här; men den känslan får man när man är påväg ifrån de som betytt något. Hon har studerat i Sverige och älskade det så jag tror nog att hon kommer att återkomma en vacker dag - då jäklar ska det återförenas. Imorgon blir det fler avsked, då av Meski vilket verkligen kommer kännas surt. Men hon har faktiskt bott i Sverige när hon var yngre under några år så vi möts nog också så småningom (har jag sökt mig till folk med Sverige-läggning? Mardi ska ju studera i där i höst). 

Imorgon är sista heldagen i Potch eftersom att på torsdag bär det av till Namibia efter tentan. Läget här hemma är ett småpackande och småröjande utav saker, på ett skönt sätt. Jag måste bara sova inatt så att jag klarar tentan på torsdag - må det vara med nöd och näppe, men herregud vilken fantastisk känsal det kommer vara att hämta väskan och åka iväg genom Botswana mot vårat slutmål. Avslutet på den här resan kommer att osa äventyr och upplevelse; svårt att förstå idag att om nio dagar är jag hemma i Stockholm och kan se tillbaks på det.

Jag kommer inte att ta med mig datorn till Namibia. Är alldeles för nojig över att ha med den när vi ska bila ett dygn och sedan vill jag ju helt enkelt vara helhjärtat fokuserad på naturen, umgänget och upplevelserna. Men jag uppdaterar fram tills vi åker, för er som gillar't.

Nu börjar min kropp säga att om jag inte går och lägger mig så får jag stryk, så nu beger jag mig till sängs.

Joy och Ronja för några veckor sedan. 

Jag och Meski i Mars.
 A Long Time AgoMin favoritlåt ifrån First Aid Kits nya album Stay Gold ;  A Long time Ago. 

I örvigt har jag bara en positiv sak att säga om dagens tillstånd: Jag är i princip frisk nu! 

Allt annat kan kastas bort. De förberedde oss på mötena inför utlanddstudier på att man skulle känna sig deppig omgångar, jag var ganska kaxig på den punkten i början. Det var först efter halva tiden som jag hade ett par riktigt låga veckor där jag inte ville någonting. Men i övrigt vad det gäller hemlängtan har jag verkligen inte haft några större problem ; jag har saknat folk men inte på ett plågsamt sätt. I alla fall, tji fick jag för den senaste perioden har jag inte vaknat på bra humör en endaste morgon och jag har ingen motivation till saker. Jag har försökt men allt som allt är jag matt, färdig. Har nog tappat mitt perspektiv, så är det. Just nu förstår jag hur bra jag har det men jag känner det helt enkelt inte.

Imorgonbitti har jag sluttenta i Sociologi och jag måste verkligen anstränga mig nu för att hitta klarhet i huvudet att repetera all information.

Hem om 9 dagar.

Idag är det Youth Day i Sydafrika

Den här dagen grundar sig i att hedra de ungdomar som inte bara kämpade för sin utbildningsfrihet, men också dog i kampen. Det skedde under 70-talet då apartheidregeringen bestämde sig för att göra utbildningsspråket i ämnen såsom matematik och samhällsvetenskap på Afrikaans - de vitas språk. Effekten skulle vara att svarta och färgade grupper inte skulle kunna utbilda sig på nivåer över lägstanivå; de skulle kunna lära sig läsa och skriva, och hade de turen att kunna Engelska skulle de kunna delta i hemkunskap. Men det är inte alla som kunde Engelska heller - ett annat språk inslussat av vita kolonialister - och tiotusentals elever bestämde sig för att protestera fredligt. 

Trots att demonstrationen var fredlig så sköts ett antal elever hjäl, den yngsta var 12 år gammal. Jag besökte hans minnesplats i Soweto häromveckan, ni ser honom avliden i famnen på en av sina kamrater på fotografiet. Otroligt tragiskt och onödigt. Det är inte så konstigt att Sydafrika kryllar utav minnesmonument och symboliska gester för att hedra och se till att aldrig glömma apartheid. Jag hör en del vita här säga "Get over it, it was 20 years ago", och visst är det sant att man måste tänka framåt. Men studier visar att det är väldigt effektfullt att visa ånger och hedra de som har fått utstå förtryck och i värsta fall förlorat sina nära på grund utav det. Man kan inte vända ryggen till det som har hänt i det här landet, hur obekvämt det än må vara. Hade pojken på bilden levt idag så hade han varit 50 år, och han hade redan fått leva 20 år i en lagstadgad frihet. Nu hjälpte han till att ge den friheten till andra istället.

Jag kan inte säga att jag har någon insikt i hur desperata många människor måste ha känt sig inför den maktutövning de fick lida under. All heder till de jag möter som tycks ha förlåtit - men jag klandrar ingen som är bitter. Det här landet har så brutala meningsskiljaktigheter att jag är imponerad utav att det håller sig samman såpass som det ändå gör. Det ska bli spännande att följa utvecklingen, men tyvärr blev president Zuma vald till en till period och det underminerar verkligen tilliten till regeringen, som ju är en av de viktigaste sakerna i ett land som det här. Ingen verkar nöjd med honom, men få verkar vara nöjd med alternativen också. Det är en förvirrande tid i landet. 

Nu måste jag studera inför mitt sociologiprov imorgon. Jag har absolut inte legat i fas men jag tror att jag klarar det. 

 
Paddor & Lördagar

Jag har precis försökt jaga ut en padda ur rummet och frågar mig hur jag ska klara att campa i Namibiska öknen i tält, när jag precis fick panik och trodde att jag skulle bli förgiftad av en vanlig, brun padda som hoppade runt på mitt sovrumsgolv? Jag trodde detta eftersom att när hundarna biter dem så börjar de tugga vit fradga, vilket kanske inte är ett särskilt övertygande tecken på att de inte skulle kunna vara potentiella dödsfällor. Jistanes. Wildlife i all ära men att vara i länder där djur KAN vara giftiga det är inte min grej egentligen. Varför åkte jag hit i så fall, undrar ni kanske? Well... om jag får en sån här adrenalin-kick av att jaga en padda så kan ni ju tänka er vilken stimulans min äventyrsådra kan få i dessa länder.

För övrigt kan jag inte ta cred för att paddan lämnade huset ändå, den hoppade ut helt självmant medan jag satt i köket och googlade "poisonous toads in south africa" (sant).

Så, om vi nu går vidare ifrån min brutala hypokondri så tänkte jag berätta lite om igår. Jente, en nyfunnen vän, och hennes kompis Carlos, kom förbi och undrade om vi ville med till the dome. Det är ett naturområde väldigt nära Potch där en meteroit slog ned en gång i tiden, och det skapade ett vackert landskap. Vi åkte iväg rätt sent på eftermiddagen och hade bara någon timme till solen gick ned, men vi gick in på en riktig western-style Saloon och pratade i solnedgången. Därefter åkte vi till Parys, en grannstad, och åt riktigt god mat på en urcharmig resturang. Maten här i Potch är verkligen dålig, så det var en festival för smaklökarna serrni.

Vi körde runt i mörkret och sjöng, lyssnade på ERA (munkarna som släppte en skiva på 90 talet, minns ni?) och sedan kröp vi upp i soffan hos Jente och tittade på the Grand Budapest Hotel, jag var egentligen den enda som såg hela filmen för de andra sov i omgångar men det hela var himla gemytligt.

Igår var en bra lördag och idag är sen seg Söndag. Klassisk helg med andra ord.

 

"Varför har du inte rest mer? Ska du plugga ikväll?"

På bilden skulle man kunna tro att jag är i Grekland och flaxar runt, Men det är bara en varm vinterdag i Sydafrika som råder (kunde gå till Mall i linne - oslagbart).

Jag hade tänkt uppdatera er lite. Men det känns fånigt alltihop idag eftersom att jag fick ett samtal imorse som helt enkelt gjort mig ledsen, upprörd och som fick mig att känna att jag är alldeles för långt borta ifrån de som jag håller närmast. Livet är oerhört tröttsamt ibland...

En sak jag har tänkt på och diskuterat en del på sistone är hur konstigt det kanske kan verka för er där hemma när ni läser här ibland och ser hur negativ jag kan vara. Senaste tre veckorna har faktiskt inte varit särskilt roliga; jag har haft härliga upplevelser med vänner och stunder som såklart är sådana som gör resan värd, men jag har helt enkelt inte varit up for it. Det har känts löjligt ibland, jag tänker att hemifrån funderar man kanske i termer om "men hon är ju i Sydafrika och gör världens grej, varför njuter hon inte bara utav det?". Men grejen är ju den att man anpassar sig och känner ganska snabbt att man bor och lever här, ögonen vänjer sig vid naturen omkring och man är inte förvånad längre om man ser en illgul fågel i träden. Jag menar inte att jag aktivt tar saker för givet, men i vanliga fall när man har semester eller reser gör man allt för att uppleva så mycket som man bara kan och man blir upprymd utav småsaker, men här så har livet kretsat kring skolan till stor del med undantag för när Emil var här och även mamma och pappa besökte, då var det såklart underbart att få fly Campus. 

Det har känts konstigt för mig att folk nästan tycks se ner lite på en för att man har fokuserat såpass på studierna här. Varför reser man inte bara mer, undrar de? Varför hittar man inte på saker varje helg? För mig blir det lite underligt. Jag är här som student, jag badar inte i pengar och ledig tid och jag tycker nog att Kapstaden, Kr'uger, Lesotho med allt vad det innebar var tillräckligt fantastiskt för att kunna säga att jag minsann har rest här i Sydafrika. Idag är jag hemma istället för på en grillfest för att jag har hamnat efter under min sjuktid, och jag känner mig lite fånig men samtidigt hade jag blivit otroligt stressad inför provet på tisdag om jag inte satt med förberedelserna ikväll.

Min poäng är väl att jag på sistone har jag funderat mycket på att det närmar sig slutet på detta äventyr, det är mina sista dagar i Potch nu. Och det är blandade känslor, jag undrar om jag hade kunnat göra mer? Prioriterat annorlunda? Varit mer ivrig inför att träffa nytt folk? Men sen så kommer jag ihåg att jag är samma person här som hemma; en person som älskar att uppleva nya saker, men som behöver långa pauser, egentid och tid för andrum mellan äventyren. Och eftersom att skolan har tagit upp mycket energi, så har jag behövt längre pauser. Jag har inte velat resa på helgerna, tro det eller ej. Fast jag vet att jag har gått miste om saker så har jag lärt mig att jag inte kan njuta av någonting ändå om jag känner mig stressad och pressad. Tråkigt, men samtidigt bara så som jag fungerar. Jag kan inte tvinga mig själv in i andra roller för att verka härlig i andras ögon, jag har slutat med det efter att jag insåg hur extremt energikrävande det kan vara.

Så ikväll, min sista helgdag någonsin i Potchefstroom, sitter jag ensam och pluggar. Med all rätt. Mwaha. En konstig dimma

Jag har inte kunnat sova inatt. Det börjar bli "lite" tröttsamt att ha ont i hela kroppen, sova dåligt (vilket jag gjort ända sedan jag kom hit för fem månader sedan) samt att vara sjuk. Men inatt var extremt; jag somnade efter 06 någon gång och efter att ha sovit bort halva dagen tog jag mig till skolan, men det känns som att huvudet är avstängt. Jag fungerar inte just nu, och skolan ligger och väntar med de sista tentorna och jag känner bara "jahaja". Det är helt galet egentligen hur lite energi jag har och det enda jag vill är att sova men det lyckas jag  ju inte med. Jag är helt enkelt på någon slags bristningsgräns just nu och jag längtar bort härifrån precis hela tiden eftersom att jag ändå inte kan njuta utav saker ordentligt i det här skicket. Jag räknar ner.

Idag är det examensfest hemma i Växjö för de på vårt program och jag önskar att jag inte gick miste om det. Men jag sitter i alla fall och myser med Ronja hemma hos underbara Jente som bjöd över oss och tänker laga middag medan vi pluggar, såna härliga gester kan göra mirakel dagar som dessa. De ska se Nederländernas match mot Spanien på en lokal pub senare (Jente är Nederländsk) men jag ska nog hem och krypa ner i sängen då och hoppas på att vakna imorgon med en hjärna som går att använda. 

Var och sa hej då till vår antropologilärare Pia tidigare idag också, kändes sorgligt eftersom att hon verkligen har vidgat mina vyer och det är kul att prata med henne om feminism, rasism och samhällets tokiga normer. Vi lovade att hålla kontakten, och jag hoppas att jag någon gång i framtiden kan dela med mig utav arbete som jag själv varit delaktig i som handlar om just dessa ämnen vi båda är så intresserad av. Dock vet jag inte om jag kan förlåta henne för den fruktansvärda arbetsbördan hon har belastat oss med inför sluttentan, det är så många nivåer värre än alla andra tentor att man tror att hon gör det för att jävlas. Det blir den fjärde och sisa sluttentan jag skriver och det är torsdag denna vecka; så fort vi lagt ner pennorna lämnar vi campus för alltid och åker direkt mot Namibia med Mardi. Äventyrligt, må jag säga.

Men okej, nuet var det ja. Jag måste svara på en av hennes tentafrågor nu så att jag har något att visa studiegruppen imorgon. Jag är så trött att jag är spyfärdig. Ursäkta informationen och njut av sommarhelgen där hemma - håll er friska och pigga!

Tankebanor

 
Ibland försöker jag sortera mina tankar. Då ser jag dem framför mig i ett nät utav banor, somliga som är helt raka och alltid finns där, andra som rör sig under eller över och byter bana; ibland flyktiga, ibland bestående. Det är de ständiga tankebanorna som blir problemet. De måste man lyssna på. Följa, eller dementera. Men man kan inte ignorera dem; man kanske startar ett sidåspår, men banorna åker fortfarande rakt framåt i mitten och kommer inte att ändra på sig oavsett. Det är saker man vet, känner, känner på sig. Man kan styra över det, om man väljer att agera. Men ignorera... det går inte, det kommer att bita tillbaks. Jag tror att vissa utav våra tankar omöjligen kan separeras från oss själva, de är en del utav det som har blivit våran personlighet såsom vi har befäst den. Vi kan alltid låtsas, det gör människor väldigt ofta. Att man spenderar tid med att låtsas att man inte bryr sig om något, att man bryr sig; att man låtsas att man kan vara glad om man bara ändrar på hundra andra saker än just det som är kärnan. Vi tar gärna omvägar om vi kan, för hur obekvämt är det inte att ändra på någonting som man har intalat sig är okej under en lång tid?

Vi kan bara vara oss själva. Vi är inte oföränderliga. Men jag tror att vissa saker vi har inom oss, de kommer för alltid att bestå. Nytt i kvarteret

 

Känns sjukt bra att den inledda vintern ackompanjeras med lite rabiessmitta i närkvarteret. Heja Potchefstroom! Nu kan man bara hoppas att hundarna inte käkar någon smittas råtta och sedan kommer fram och dregglar på en, rabies i all ära men jag har helt enkelt inte tid. 

Se där.

Förresten


Skulle studera ute häromdagen under den tid på dagen då solens värme är mer påtaglig än vindarna där ute. Blev inte helt motiverad när jag upptäckte att det låg två toasitsar där jag brukar placera mina studiegrejor.

Och pja, de ligger fortfarande kvar en vecka senare. Kanske är en inredningsdetalj?

14 dagar

Det går verkligen inte bra för mig här nere. Jag vaknade vrålsjuk imorse; bihåleinflammation är teorin hos de som är kunniga. Jag kunde knappt ta mig upp ur sängen pga huvudet som bara dånade och det är, jag skojar INTE, ungefär 10 grader inne i vårat hus. Vilket gör att jag mår dåligt konstant när jag är hemma, och har väldigt svårt att koncentera mig på studierna. Så nu har jag fått en andra antibiotikakur utskriven med diverse mediciner som ska tas vid sidan av. I bästa fall blir jag frisk lagom till Namibia om 8 dagar, men studierna är tuffa just nu och jag har två sluttentor nästa vecka. Att jag gnäller över detta är ju inte egentligen för att jag är sjuk som så, det är för att min sista tid i Potch har förstörts till stor del eftersom att jag inte kan hålla humör och energi uppe när jag anser att det hade behövts som allra mest. 

[Sitter och kollar ett inslag på nyhetsmorgon om antibiotikaresistens... Känns inte helt OK att trycka i sig två kurer på två veckor egentligen].

Såatt..
Men det fnns också väldigt mycket som går min väg, så jag kanske ska ägna denna stund till att fokusera på lite trevliga saker.  Igår bjöd vi ut Tina på middag för att få en ordentlig kväll tillsammans innan vi åker. Hon är en utav de personer som jag kommer att sakna, en så oerhört klok, varm och härlig människa att vara omkring. Hon studerar apotekare och bryr sig mycket om andra människor, vilket verkligen genomsyrar hennes sätt att vara. Vi åt, som ni ser, en redig efterrätt men jag lovar att vi åt god mat innan också. Kvällens höjdpunkt var nog när Tina sa till servitören "I was planning to stab you with my fork" när han glömde bort en sak. Fast hon skrattade när hon sa det, jag lovar att stämningen var föga hotfull. Jag kan bara önska att våra vägar korsas igen. Hon har aldrig lämnat Sydafrika så att komma till Sverige känns avlägset, men jag har en känsla av att jag inte har satt min fot i Sydafrika för sista gången när jag åker om två veckor... Så förhoppningsvis blire det ett "vi ses senare" och inte ett farväl. Det är så hemskt konstigt att åka ifrån människor på det här viset. 

 
I övrigt är jag lite kärlekskrank idag och tänker på min familj som jag är väldigt tacksam för. Och de står ut med en väldig massa stojeri ifrån mig, vilket kanske behövs eftersom att personer som jag med känslorna utanpå inte alltid är helt roliga att vara omkring. Så om ni läser detta kära familj så ska ni vet att jag älskar, uppskattar och saknar er! Bara två veckor till hemfärden. Och Elin, jag förlåter dig för att du åker till Spanien innan jag kommer hem och är borta i flera veckor.. Din jäkel.  

Resten av kvällen ska jag gå miste om en utekväll med mina vänner till förmån att sitta hemma och tillfriskna samt studera. Wish me luck!

ÄntligenÄnda sedan jag kom till sydafrika har jag velat få en film där Ibert, fågeln, säger hello. Han hälsar altlid när man kommer hem nufötiden. Och imorse lyckades jag - sne kameravinkel till trots. Han har himla skum röst, Ibert.

Möndag

Käkade lite god frukost i Johannesburg innan vi åkte hem i förmiddags. Riktigt gott.

Sitter på bibblan nu och är helt hjärndöd efter helgen. Det har varit bra och nu satsas det på studier fullt ut resten utav veckan. Har inte ens internet hemma längre så nu blir det helhjärtade studier om kvällarna - rätt trist, men nödvändigt och framförallt slut till nästa torsdag. Nu är det bara att köra på. Med undantag för lite mysiga middagar och luncher med vännerna här borta, förstås. Ska man käka kan man ändå göra det tillsammans:)

Jag sitter egentligen bara i biblioteket för att utnyttja gratis wifi, jag är en prima snåljåp av tvugna skäl just nu och det är faktiskt ganska mysigt att vara på skolområdet nu den sista tiden. Kommer att sakna campus-feelingen här. Kommer inte sakna vägen hem dock, eftersom att jag har promenerat den måååånga gånger och ska göra det igen om några minuter. Jag är ännu inte frisk och har fått recept på en till antibiotikakur som tydligen ska behandla dessa specifika symptom bättre, jag får dock se om jag tar dem då jag känner mig bättre idag än igår. Kanskekanske tillfrisknar jag utan att behöva trycka i mig ännu fler piller. Let's hope so.

Bjussar på ett par bilder till; den bedårande hunden som bodde hos Mardis familjevänner, samt deras mysiga poolhörna. Och just det, de hade en hund till. Samt att Mardis hund följde med. Whiskey, som Mardis hund heter, ska faktiskt med på roadtripen till Namibia och har ett eget pass att visa upp när vi korsar gränsen till Botswana. Haha. Charmigt.  
 

Neighbor-goods market, Soweto & Johannesburg

Igår så började vi vår dag med att besöka Neighbor-goods market, en stor industrilokal proppfull med goda maträtter och godsaker, musik, dofter. Det fanns även en våning med lite kreativa smycken, kläder och trendiga människor; detta låg i ett område utav Johannesburg som kändes väldigt ballt. Det bröt nidbilden utav den här staden ganska rejält. Jag åt en REDIGT onyttig våffla med karamellsås till lunch, ingen direkt energikick men det kändes rätt att sitta ute i kylan under den blåa himlen och blicka ut över de fula höghusen med en mumsig våffla.Därefter tog vi oss vidare till ett gigantiskt casino för att köpa biljett till en tur till Soweto. Däcket på minibussen gick sönder påvägen för att hämta upp oss och vi hamnade efter i schemat, vilket antagligen var en orsak till att alla stopp var ganska stressiga. Men att besöka Soweto var väldigt intressant. Det är ett stort område i Johannesburg utkant med 8 miljoner invånare, det är indelat i 52 områden och standarden varierar ifrån hög-, medel- och lägre klass. I somliga områden rinner avloppsvatten längst gatorna, människor bor i plåtskjul och har ingen el; medan andra områden har god infrastruktur med folk som bor i hus som regeringen har skänkt, och i andra är det egenköpta lite lyxigare bostäder. Gemensamt för alla områden vi åkte igenom samt stannade i var en rejäl blandning utav människor, små handelsbodar överallt och en stämning som faktiskt kändes hoppfull. Svårt såklart för mig att komma och säga detta efter en dags besök, men bilden utav Soweto rent medialt är oerhört negativ och fokuserar stort på brottslighet och fattigdom. Men med så många människor så är det långt ifrån alla som lever så. 

Vår guide berättade att lever man i Soweto så lär man sig sådant som andra människor inte får uppleva; hur man skapar livskvalité och försörjning ur ingenting. Hur man tar hand om varandra, sin granne och sina med människor är avgörande för att ha ett gott liv. Han var en positiv och härlig person som verkade stolt över att komma ifrån den här delen av världen. Vi blev visade ett minnesmonument för unga rättvisekämpar, Nelson Mandelas hus, Desmons Tutus hus, fattigare området Kliptown, området där Freedom Charter befästes efter apartheids upplösning samt fick en insikt i de olika kulturyttringarna som finns i Soweto, som till större del består utav Zulu. 

Jag ger er lite mer information under bilderna. Enjoy!


Casino.


Arenan byggd för fotbolls VM 2010, där sista matchen spelades. 95 000 människor kan sitta där.


I Sowetos utkant bor lite rikare människor.


En inblick i ett enormt område.


Två prydliga torn som numer används till bungygump på 160 meter.


På bilden ser ni en ung kille som bär på en yngre kille som har skjutits ihjäl under de stora studentdemonstrationerna i Soweto 1976. Det var 15-20 000 svarta och färgade studenter som protesterade mot att Nationalistiska Parti-regeringen ville införa utbildning helt på Afrikaans- vilket skulle innebära att alla som inte var vita Afrikandr skulle ha väldigt svårt att ta sig igenom högre utbildningar. Under två år hölls demonstrationer i missnöje och totalt över 600 människor blev dödade. Nästa vecka, 16e Juni, så hålls en Youth Day för att hedra minnet utav de som gick bort och påminna om vikten av utbildning.I detta hus bodde Nelson Mandela under 40-talet med sin första fru och deras barn. Han bodde till och från i Soweto under 14 år, men spenderade 3 år i fängelse under denna period och var även frånvarande eftersom att han var en stor figur inom ANC som skötte mycket utav sin organisation underground då regeringen vaktade dem med hökögon.

En oerhört vacker målning tillägnad de 200 flickor som har kidnappats i Nigeria av Boko Haram.Johannesburg city-center. 

Ett typiskt gatuhörn i denna storstad, som beräknas 4 gånger större än London.

Det var en lärorik dag och verkligen bra att se Johannesburg, bilden utav staden ändras totalt när man är där och ser sig omkring. Det är en stad full med symbolik riktad åt att komma vidare ifrån en bister historia. Vi missade apartheidmuseet pga tidsbrist och jag är faktiskt inte särskilt deppig över det eftersom att jag bär på en hemlighet: jag tycker det är så otroligt trist att gå på museer. Ja, jag kanske låter obildad och lat nu men jag sitter 100 gånger hellre och letar fram informationen jag vill ha på internet eller ute i "verkligheten", än att gå runt och läsa på tavlor om saker som har hänt. Jag blir som ett rastlöst barn som sätter mig på en bänk och pillar med min mobil eller tänker på kaffe och godis. Rätt fånigt. Jag sitter faktiskt hemma just nu och pillar med detta, ensam, medan de andra är på ett museum som ställer ut Da Vinci grejor. Hehe. Läget här i Krugersdorp

(Man måste ha jacka och skor inomhus för det är så  kallt...)

Umgås lite med Wolfgang, som har chillat lite på mitt knä ett tag.

Har varit runt i Johannesburg och Soweto idag, för er som inte vet så är Soweto ett tidigare ställe dit man placerade de som arbetade i gruvorna under den tid då man fann guld i området kring Johannesburg och det blev ett växande stadsområde. Idag är det ett township med 8 miljoner (!!!) invånare. Alltifrån extrem fattigdom till överklass huserar där; Mandela bodde där med sin första fru och jag fick se det huset idag vilket var kul, och hans andra fru bor i ett hus i ett område än idag. Jag ska lägga ute lite uförligare berättelser och foton, kanske ikväll när jag kör min "nattrunda" på Internet, om jag orkar. Jag måste ringa el doktor på måndag när vi är tillbaks i Potch, för imorgonbitti är min medicinkur slut och huvudet är inte bättre och jag känner mig febrig och konstig. 

Ah well, är mycket glad att jag följde med hit den här helgen. Har det verkligen extremt bra, Mardis släktingar är underbara. Får se hur mycket äventyr det blir imorgon, kanske en tur till ett närliggande shoppingcentrum men jag skippar nog eftermiddagens äventyrligheter för att vila och studera lite. Är tvungen att ha glajjor å mig hela tiden nur för mina ögon svider och är torra sedan jag blev sjuk. Jag hatar att ha glasögon och längtar så tills att jag blir frisk (av flera skäl än det, förstås).

Glädjande initiativ

Idag hände något som gjorde mig glad, men det började faktiskt redan igår. Jag var på biblioteket för att låna en bok som eventuellt skulle kunna reda ut ett par oklarheter inför dagens prov. Boken som jag sökte fanns enligt databasen i "Africana collection". Vad detta var visste jag inte, så jag gick fram till killen som arbetar i receptionen och frågade hur jag kunde komma åt denna särskilda samling böcker, och han sa att det var ett låst rum och att jag kunde få följa med och hämta boken om jag ville.

Det visade sig att på tredje våningen på biblioteket har man bevarat en ganska stor samling böcker som handlar om Afrikaanernas historia, dvs vita nationalistiska gubbars verk från förr. När jag sa till killen att "so it's basically the racist section?" så garvade han lite och vi började diskutera hur särskilt rasistiskt det kan vara här i Potch, vilket han också upplevde. Jag fick tag på min bok och satt med den en stund.

I alla fall. Idag fick jag ett mail med en överskrift om "braai in the township" (braai är grillfest typ). Men jag kände inte igen namnet och när jag klickade så visade det sig att det var han från biblioteket, Zein, som hade sökt upp mig via mitt studentnummer och undrade om jag ville följa med honom, hans fru och deras två barn samt ett par tyska utbytesstudenter som kom till Sydafrika idag, på ett braai i Ikageng, townshipet utanför Potch. Han skrev att det skulle vara kul att introducera de tyska utbytesstudenterna för någon som är open-minded.

Detta gjorde mig faktiskt väldigt glad. Hade tackat jag inte hade planerat att åka till Johannesburg. Befinner mig just nu faktiskt utanför staden, trodde de bodde lite närmre men det är en stad utanför som heter Krugersdorp. Jag har eget sovrum och har just tagit en sjukt skön, varm dusch så det är inte lite gött. Får hoppas att jag är pigg nog för en lång morgon dag - upp tidigt och åka in till staden, gå på marknad, åka buss till Soweto, Kliptown och sedan gå på apartheidmuseet. Det ni.

Nighty.

Kortfattat

Bitter igår. Bitter Imorse. Skrivit andra tentan nu. Gick bra. Mår bättre. Följer med till Johannesburg i helgen. Drar om typ en timme. Hoppas ni får en ljuvlig helg.

Sayonara!

Min totala obsessionLana, Lana... Lana del Rey. Din musik alltså. Jag är besatt. 

Jag har faktiskt somnat till hennes musik i princip varje natt nu sedan jag landadei  Sydafrika. Jag sover dåligt när jag inte sover själv, så jag måste få isolera mig och dyka in i min egna värld. Det händer när jag lyssnar på hennes musik. Jag började varje natt med att sätta på Born to Die ifrån hennes första album, och innan jag vet ordet av så har jag somnat. Ibland tar det några låtar, men det är okej det med.

Den enda negativa effekten det har haft är väl att jag blir trött så fort jag lyssnar på det albumet. Förhoppningsvis kommer jag inte associera hennes nya Ultraviolence med sovdags, och jag längtar tills jag kommer hem till Sverige och hela albumet har släppts. Då kommer jag säkert ägna många långa stunder till att lyssna på hennes musik på spotify, och fundere på hur mycket eller lite jag älskar de olika låtarna. Det är få artister jag fastnar så brutalt för. Innan henne var det nog Tallest Man on Earth, men honom har jag tröttnat på, och det har inte hänt ännu med Lana.

Ja, jag är så besatt som jag låter.

Tidsperspektiv

Om två veckor lämnar jag Sydafrika för Namibia. Skriver min sista tenta, käkar lunch, hämtar min packade väska och beger mig iväg på en biltur genom Botswana.

Om tre veckor har jag faktiskt landat i Sverige. Hunnit slå mig ner i soffan hemma i väsby. Kramat om Emil. Duschat. Pratat i 180 om allt möjligt. Njutit av lite Svensk mat. Inte fattat någonting.

Just nu måste jag dock ta en dag i taget. Nu tänker jag: Om en dag så har jag skrivit klart Historiatentan, och må det bära eller brista för sjuk är jag fortfarande och det blir nog till att ringa herr Doktor imorgon och fråga hur många dagar jag bör vänta innan jag söker upp honom igen. 

Det är helt bisarrt det där med tid. Jag vet, VET, att jag kommer att sakna den här platsen. Så fort jag kommit hem och lugnat ner mig lite så kommer det poppa upp tankar om vad jag borde ha hunnit med eller tagit mig tid till, hur jag borde ha spenderat mina pengar, att jag skulle ha fotat lite mer, att jag skulle ha förstått bättre hur häftig upplevelse detta är. Fast samtidigt fattar jag ju det, hur coolt detta har varit, hur glad jag är över att jag åkte hit, hur mycket jag har utvecklats med alla dessa nya tankar som trängs om utrymmet i huvudet.

Sitter i skolan för att mitt Internet har tagit slut och jag måste spara pengar. Längtar hem till sängen, men jag måste studera till sent ikvälll och gå upp tidigt imorgon. OM jag klarar den här tentan är det tur, för jag har inte pluggat tillräckligt. Det har inte gått med huvudvärken.

well well, kalaskul blogg detta just nu förstår jag.

 

Early morning in Potch

Jag sitter här och skakar av kyla och ser fram emot att skriva min första final exam, denna morgon i jämförande politik. Jag är inte ironisk, fan vad jag ser fram emot att få detta avklarat! Känslan av att jag efter lunch idag kan svassa ut och stryka bort en fjärdedel utav den kvarvarande bördan ifrån skolarbetet, sätta mig i biblioteket och unna mig lite streaming av nyhetsmorgon på skolans wifi en stund innan jag måste hem och fortsätta studera till Historian på fredag, det är en skön känsla.

Jag har faktiskt följt med i Sveriges debatter väldigt aktivt härifrån genom att göra just så, sitter ofta och kollar Gomorron Sverige, Nyhetsmorgon, debatter som har lagts upp på youtube, läser ledare och krönikor och nyhetsartiklar och allt vad det heter. Det känns som att mycket har hänt nämligen. Innan jag åkte hit så hörde jag inte ett knyst om tiggare på Stockholms gator, men jag har förstått att det samtalsämnet har växt fram till en ritktigt het potatis de senaste månaderna. 

Så. Eftersom att jag är kall och trött och besviken på särskilda saker i mitt liv just nu så tänkte jag PEPPA mig själv med en lista på fem riktigt positiva saker.

♦ Obama har sagt "Congressen, ni har inget säga till om!!!" och tagit till klimatårgärder, som ur ett Amerikanskt perspektiv, heter duga. Jag tror att han har planerat detta noggrannt eftersom att USA har en stor rörelse med bland annat HÖGT uppsatta politiker som inte tror på global uppvärmning, och nu när han alltså ändå inte kan bli omvald så passar han på att implementera policies. Självklart är de inte tillräckliga, men det är inte Sveriges heller på långa vägar. Dock är ju USA en av världens värstingar så det är ju bra att det börjar gaska upp sig.

♦  Imorse vaknade jag utan huvudvärk. På sätt och vis är det lite läskigt hur effektiva pillrena doktorn gav mig är - men min förhoppning är att bara behöva ta antibiotikan till imorgon istället för den+smärstillande/febernedsättande av den starkare sorten. Jag är dock tacksam, hade blivit ruskigt svårt att klara denna morgon utan.

♦  TRE veckor idag tills jag åker hem!!! Om jag överlever flighten hem från Namibia dvs. Nu skulle ju detta vara en positiv lista, men vi bokade BRITISH AIRWAYS vilket jag var superglad för, sedan visade sig att flygbolaget som styr den flighten är Kulul airlines. Ett Sydafrikanskt lågprisbolag. Tycker ni det låter soft eller? I don't. Drömde redan inatt mardrömmar om flighten. Flygrädd-deluxe. FML.

♦   Att jag mår såpass mycket bättre betyder att jag förmodligen kommer kunna följa med på äventyr i helgen. Vi ska till Mardis gudföräldrar i Johannesburgs omnejd, så förutom att se de lite trevligare delarna utav den staden så kommer vi även att besöka Soweto (stort, känt township. Nelson Mandela bodde där med sin första fru och sina barn, innan han började leva underground för ANC åren innan han fängslades).

♦  Jag försov mig inte imorse. Det hade varit så makalöst dumt, eftersom att jag måste vara i skolan tidigt och hitta rätt sal. Tro mig, det var hög sannolikhet att jag skulle vakna tio i nio och springa grinandes till skolan i panik. Yeah.


Nämen, hoppsansa


Swakopmund. Bild från thenamibian.org

Namibiskt ökenlandskap. Bild från gosafari.net

Mitt i allt elände så kommer glädjande saker. Nu har vi bokat biljett tillbaks från Namibia den 24e, vilket alltså innebär att vi först kommer att åka dit den 19e som vi har pratat om ett tag nu (med bil genom Botswana!). Mardi bor i Swakopmund längst den Namibiska kusten och vi tänkte hänga lite där men också campa natten innan jag och Ronja flyger hem, tydligen är det något jättehäftigt ställe vi ska vara på. Nu är ju jag notoriskt rädd för giftiga djur, plus att det finns leoparder i landet om jag fattat rätt, MEN VAD GÖR VÄL DET:) 

Jag har drömt länge om att besöka Namibia och jag tror inte jag fattar att det kommer att bli av. Det är ju bara för fantastiskt? Herregud. Ja, vi åker om 16 dagar efter sista tentan. Här ska peppas!! 
(Min positiva attityd beror nog delvis på att medicinerna har börjat verka, har ingen överjävlig huvudvärk för första gången på en vecka!)

Sickness


Då har man varit och besökt el doctore. Han var väldigt bra, tog mig på allvar och förstod att jag kände i kroppen att det här inte är någon vanlig svenne-influensa. Efter lite diskussioner så kunde han utesluta misstankar om malaria, han var även inne på hjärnhinneinflammation och menar på att om jag börjar spy eller får ondare i huvudet så måste jag åka tillbaks till sjukan. MEN, det han kunde konstantera är att någon elak bakterie har gjort intrång i kroppen min och jag har fått diverse mediciner, inklusive antibiotika vilket dom ju älskar här borta, för att råda bot på det. Jag har fått en fem dagars kur och jag hoppas sannerligen att jag blir bättre fort, jag har sluttentor som börjar imorgon och i nuläget är jag trött, gråtfärdig, har ont och vill bara sova och tycka synd om mig själv.

Thank you science för pillrena.

(O)lustigt

Jag var tvungen att åka till Mall och bråka lite med Vodacom pga att mitt modem krånglar (sjukt välbehövt just nu), jag beställde shuttle service dit men hem tänkte jag att jag skulle promenera eftersom att kliniken ligger på vägen. Jag har mått mycket dåligt i snart en vecka och det är svårt att beskriva hur det känns, men det är inte som en normal hederlig förkylning och jag har försökt ringa och boka utanresultat. Så i alla fall; tänk er en sjuk Annika i 25-gradig värme, helt högröd i ansiktet och ganska uppenbart icke-glad, med fötter som glider i skorna för att det är varmt för att jag tänkte minsann att klart jag ska ha strumpbyxor i, ingen annan går ju barbent nu när det är "vinter" (har seriöst sett folk i overall och stickat mössa).

Till Poängen. Jag gick till kliniken, fick ingen tid förren imorgon och vandrade då vidare hemåt med musik i öronen. När jag kommer till en korsning så står där en bil med en herre i. Tänker inte mer på det, utan vandrar vidare. Hör plötsligt hur någon ropar och får se hur en svettig medelålders man SPRINGER för att komma ikapp mig. 

Man: Hi, I'm sorry to bother you like this"
Jag: Wassup?
Man: I wanted to ask you a tiny favor. 
Jag: aaand what is that?
Man: Can you come and have a drink with me, maybe a cool drink- 
Jag: No. I am sick and I want to go hom (ungefär som att jag hade sagt ja annars...)
Man: Ok, can I drop you off them?
Jag: No, you can't. Byebye.

Den här händelsen slår till och med härmodagen när en skolbuss med skolflickor skrek efter mig att jag var sexig. Vilke herre in his right mind springer efter en ung tjej och ber om en träff som en TJÄNST? Han kanske hade låg självkänsla eller något, vad vet väl jag.

Vill ni ha lite andra uppdateringar i livsfronten?
♦ Myror har börjat invadera vårat badrum.
♦ Pierre (en som bor i värdarnas hus) har lovat mig att jag ska få åka motorcykel med honom nu i veckan. Det ni. 

Ja, det var väl det.Kakor är dagens höjdpunkt


Mardi är så rar. Jag stannade hemma igår eftersom att jag är sjuk, medan Marid och Ronja var ute och gjorde de Afrikandiska dans-scenerna osäkra. Detta är jag lite avundsjuk på. Hur som helst, så är Ronja ute på äventyr idag igen och jag skulle ha ätit middag med Mardi men jag orkar helt enkelt inte, min kropp är inte på min sida. Då frågade Mardi om hon fick komma hit och lämna en sak hon köpt åt mig, och hon go som hon är så hade hon åkt och köpt kakor. Det uppskattas verkligen när folk bryr sig sådär genuint. Något som är så jäkla häftigt är att hon ska studera i Sverige i hösten - det här var ingenting hon hade planerat sedan tidigare, men en gästföreläsare från Gävle kom till hennes fakultet och berättade om ett utbyte och vips kom hon in och nu ska hon börja söka visum. Känns helt galet att jag kommer att få träffa henne inte bara igen, utan också mycket och i det egna hemlandet. Så ni vänner som läser - gör er redo för en underbar Namibier!

Åter till denna dag. Det faller isär på flera fronter just nu, och även om jag vet att det kommer att vara enklare att hantera saker och ting när jag mår bättre igen samt kan undranröja lite stressmoment, så är jag just nu ganska ynklig. Jag har inte bråttom hem, men att sitta här och må kasst är en känsla utav isolering. Jag är så långt, långt borta ifrån allt och jag har inte möjlighet att skypa och ringa så mycket just nu för jag har inte särskilt mycket data kvar på varken internet eller mobilen att använda upp. Plus att jag inte vill vara "den som är den" (tycker det är så kul uttryck, missbrukar det gärna) och ringa och trakassera folk där hemma med mina icke-problem... Kom precis på att jag nog aldrig haft glasögon på mig så många dagar i sträck sedan 2006. JÄVLAR vad gammal jag blivit.

Jaha, och nu råkade jag doppa filten i soja. Nu blir det kakor.

Cape