SaknarResö 1/8

Mitt livs bästa somrar har upplevts på Resö.
Att väckas på morgonen av en brunögd kusin som står och stampar med det krulliga håret på ända, allt för att man ska gå upp och möta dagen. Vandra ut ur lägenheten i ladan för att äta frukosten i det vita huset, lagad av mormor och avnjuten på den ljusblåa träsoffan från en lång tid tillbaks. Kanske vandra ut på den stora gräsmattan och försöka stå på händer, eller springa upp bakom lekstugan och äta vildvuxna smultron.

Vandra på den lilla stigen en kort stund för att i dess ände mötas utav stranden, havet, klipporna och få ett ansikte på alla de måsar som har ropat hela morgonen. Ta en tur till kiosken för att köpa en bit mintchoklad och tjattra med kioskgubben som alltid haft lite röd näsa.

Gården är såld. Kiosken är nedlagd. 
Men när jag tänker efter kan jag fortfarande känna hur jag, lite saltig om händerna efter krabbfisket, lägger handen mot ladans rödmålade vägg. Hur jag tjurar då jag står i utomhusduschen och tycker det är för kallt. Hur jag drar händerna genom de höga strån som reser sig från ängen mittemot vår tomt.
Hur lycklig jag kände mig på mitt andra hem där nere i Bohuslän.


Stockholms blekta.. eh

Dagens trötta tillstånd i kombination med umgänge i Bellas sällskap har resulterat i en slående slutsats. Ett par stycken egentligen, men jag tänkte att jag skulle delge enbart den ena.

Tunnelbanan stannade vid Östermalmstorg.
Och då kom också sanningen; metaforen.
Östermalm är som Stockholms blekta anus.
Alltså det spelar liksom ingen roll hur man förklär det, det är äckligt ändå.

Boo-ya ni skulle bara veta vad den andra slutsatsen var.


----1

Jag tänker tillbaks på de många timmarna, alla samlade i en hög rörliga bilder. Korta bitar av verkligheten som jag minns den. Ständigt dessa skratt och leenden, dessa inre eller yttre. Bundna till trygghet eller viljan att uppbåda den.

Vi var alla barn. Vi tänkte inte på att det skulle finnas en första gång för allt.
Så följer första gången vi måste vidröra de känslor som tar i hand med det som har hänt, och som för oss vidare dit vi väljer. Dit vi försöker gå i motvind eller dit vi viker oss i blåsten.

I vissa fall är luften stilla. Harmoni ler ikapp med tryggheten.
Och visst trodde vi att allt skulle vara bra om vi bara ville det tillräckligt mycket.
Kanske skulle vi blunda och tänka oss en fortsättning annars. Bara ett tag till.

Jag undrar fortfarande vad som hände.


Åka tåg

Jag har gjort en liten upptäckt, en beteendeupptäckt.
När man har åkt pendeltåg ett antal gånger om dagen, i ett antal år, så krävs medel för att piffa upp tillvaron lite. Det räcker inte alltid med ett varierat utbud knäppskallar inklämda in en lång vagn som rör sig.

Så därför har jag noterat följande.
Det är personen som sitter innerst som har makten.
Ni vet ju själva hur det är. Personen innerst plockar ihop sina grejor och vänder sig mot gången då denne närmar sig sin station, och alla flyttar sig per automatik för att släppa fram personen ifråga. Inga konstigheter där inte.

Men vad händer om man då man sitter innerst, plockar ihop sina grejer och vinklar sig utåt gången fast man inte tänker resa sig? Jo, det ska jag tala om. Folk blir nervösa. De ser hur jag lagt boken i väskan, hur jag blickar mot gången. Hur jag trär på mig mina vantar och ser allmänt igång ut. Men ingenting händer.

Så de väntar. Ängsliga ögon som sneglar bakom böcker och tidningar, vinklade ben och ihoptryckta ICA kassar som väntar på att släppas fria.

Jag brukar inte låta dem vänta alltför länge.
Men lite kul är det.
Hähä.


whileagoett uteplats som dansgolv, ett ständigt fipplande i den varierade playlisten. godbitar som jizz in my pants och warp 1.9 flyter in bland klassiker. folk jag känner överallt, men också nya trevliga ansikten. en flaska vin som delas i ett skratt och samtal i toakön. sjuka påhitt och spridd glädje. bekant värme. hjärtliga avsked och mental fest hela vägen hem.

jag saknar dessa kvällar.
de uttalar glädje.


Dagens bästa

Idag fick jag en bok från Bob Hansson, rakt ur hans egna väska.
Det är hans bok "Gunnar" och den gick direkt i arv via mig till min syster, som tycker så mycket om hans böcker.

Underbart att glädja någon, speciellt henne.
Tack för det Bob.


dagens dos av... folk

Man springer in panikartat.
"Jag behöver en penna! Jag behöver en penna!"
Man springer sedan ut.

Ung kille ska betala.
"Om jag klappar på den lite.. Den behöver också kärlek"
Ung kille syftar på kortterminalen.

Ung kvinna ska köpa te.
Hon: En påse veckans te tack.
Jag: Ska det vara present eller till dig?
Hon: Hihihi.
Jag: Present eller till dig?
Hon: Hihih. Ja.
Jag: Vilket av dom?
Hon: Hihi, ja!
Jag: ?

Spriiingtajm almost

Jag brukar faktiskt bli ganska sprättig när vårtecknen dyker upp.
Det viktigaste vårtecknet för mig, som bringar glädje oavsett om det är snö kvar på vissa ställen eller pissekallt i luften, är torr asfalt. En plätt asfalt som är vårigt dammig och som solen skiner på brukar räcka för att jag ska vara glad en hel dag såhär i vårens beygnnelsetider.

Men inte i år.
Det är fel på mig just nu.
Jag är fan inte som jag brukar vara.

Jag önskar att jag hade någontng käckt att avsluta med, men efter lite för få sovtimmar och lite för lite vett i rullning så.. näe.

Everybody hurtsFoto: Mattias Klum

Jag var på en fotouställning idag.
Fotona är tagna utav Sveriges fantastiske fotograf Mattias Klum, som far runt jorden för att bevara bitar av världen i sin kameralins. Mycket är så vackert, men inte allt.

På bilden ser ni orangutanger vars regnskog har skövlats, och den restrerande marken har bränts. Platsen är Borneo. Tillfället är då, nu och framöver. Det är en pågående process. En grym process.

Jag ser hur apan i mitten förmodligen lever, hur apan nere i högra hörnet är läskigt lik en människa. Det är plågsamt verkligt att beskåda konsekvenserna av skövlingen på det här viset. Men det förvånar mig inte att företag ger fan i vilket, det är inte som om de behandlar människor väl alla gånger heller.

Allt detta för Palmolja. Någonting vi har i våra tilltugg, i våra hygienartiklar.
Någonting vi har i biodiesel, som vi påstår vara det miljövänliga bränslet.

Jag är otroligt tacksam över att jag kommer att vandra på Borneos marker under åtta veckor då den fortfarande är någorlunda bevarad. Ett område stort som Schweiz är redan avverkat. Jag önskar dock att jag kunde känna mig trygg med att andra ska kunna göra samma resa i framtiden, och se annat än palmodlingar på de vidsträckta kullarna.

Vill ni göra något finns både WWF och Greenpeace till allas tjänst.
Läs innehållsförteckningar, bojkotta produkter från Unilever och Nestlè.

Om ni tvekar, betrakta bilden ovan några gånger till.


Ehm, bra jobbat

Jag jobbar alltså i en kaffebutik. Därav så bör inte följande konversation ha ägt rum.

Kund: Jag är osäker på vad jag ska ge bort, jag dricker själv inte kaffe.
Jag: Jasså, du har inte fallit ner i den fällan än?
Kund: Hehe nej det har inte riktigt blivit så.
Jag: Bra, börja inte. Det är beroendeframkallande.

Need i say more?

:)


La poliziaJag fick i uppdrag av min arbetsgivare att bege mig till polisstationen för att anmäla gårdagens händelse, och sagt och gjort klampade jag plikttroget in på kontoret precis i närheten utav butiken.

När jag förklarade händelseförloppet för honom så ville han bemöta min berättelse med en jämförelse, och drog därför till med "Har du sett den där filmen med diCaprio, Catch me if you can? Den handlar också om sådant här, duvet, det kallas social engineering".

Nej, käre polis. Jag har inte sett den filmen.
Haha.


Bestulen på jobbet

Idag blev jag bestluten på 500 kr utav en två meter lång, bred man.
Jag insåg detta i ungefär samma veva som jag även insåg att jag inte kunde göra särskilt mycket åt det i dåläget, och det var frustrerande.

Han var en klassisk bedragare.
Han köpte choklad för 49 kr och betalade med en 1000 lapp.
Sedan när jag gav honom hans 951 kr tillbaks spelade han korkad, och mumlade på taskig engelska att han ville se kvittot. Sedan kom hans första move. "Oh, I no pay with hundred?". Då ville han ha tillbaks tusenlappen, ge tillbaks växeln till mig och sedan betala med en hundralapp istället. Medan jag ordnade med allt detta viftade han med en stor bunt egna pengar och ställde frågor för att distrahera mig.

Allt som allt behöll han en femhundring som skulle ha givits tillbaks till mig.
När jag upptäckte att någonting var på tok så påpekade jag för honom att jag trodde pengar fattades och frågade om han var säker på att han gett tillbaks allt, men då började han mumla på sin halvkassa engelska och leka oskyldig.

Nu hade jag hemskt gärna flippat ut, ringt väktare eller knäckt honom men då bör vi ha följande i beaktning:

Profil 1: Ung kvinna. Lång och smal. Omusklad, ont lite varstans. Ingen annan i butiken.
Profil 2: Man i yngre medelåldern. Lång som ett hus och bred som en ladugård. Iskalla ögon och gigantiska händer. Erfaren bedragare. Ingen annan i butiken.

Sååå vem tror ni skulle vinna?
Jag skulle tippa på herr fejk-ryss-chokladköpar-bedragare.

Ah, förtjusande man.


En arbetsdag

Min dubbla espresso har en alldeles perfekt crema som ligger mjuk på ytan. Jag öppnar kylen för att ta fram mjölk, och ser att där finns en förpackning med dadlar samt en öppnad Coca-Cola flaska. Min bok ligger uppslagen och tragisk, men det doftar gott om varorna i butiken när jag försöker känna efter.

Solen strimlar in genom små glipor i fönster vid stora entren, och folket rör sig med ett lugn som bara upphittat solsken ger. Jag sneglar på pralindisken bredvid mig, och jag fantiserar om att stega fram till huvudentren och suga i mig lite av det autentiska ljuset på himlen.

Lugna favoriter slänger ur sig en upprepande playlist som för mina tankar till hur Celine Dion kunde bli så framgånsrik, och medan jag funderar så får jag en släng av dåligt samvete.

Det är måndag. Vi står i vårens vänterum.
Det måste bli bra.


Ett sant orginal

Man vet att man är härdad när man inte ens vänder sig om utav att någon precis bakom en börjar ropa och skria som en apa. När denna någon sedan småjoggar förbi så vet man också att man gjorde rätt i att inte reagera, det är bara en av områdets orginal som är i farten.

Man känner igen denna man främst på två saker.
1) Han går inte. Han småspringer med böjda ben, kutrygg och hängande armar.
2) Han pratar med sig själv. Språk varierar mellan svenska, amerikanska och uppenbarligen också vildapa?

Medan vi andra försynta svenskar stod och tryckte i busskuren och vintade bussen så valde han att istället befinna sig på andra sidan gatan. Där joggade han runt i en liten cirkel samt gjorde höga sparkar, vilka avslöjade en klart förbryllande vighet.

Jag kallar honom signalångest.
Ett uttryck han själv har myntat och delade med sig utav då han småpratade med en busschaufför för några år sedan. Idag nämnde han ingen signalångest, men det varväl förmodligen för att han var upptagen med att låta som en apa eller sparka i luften. Helt logiskt.

Jag har ännu inte bestämt mig för om jag tror att han är harmlös eller inte.
Det var ju den där gången han skrek åt mig...

Ah well.


Ett upprepat Kundmönster

*knack knack*
Någon hemma? Inte? Eller? Vänta, jag tyckte mig se någonting röra sig! Kan det vara någon aktivitet i hjärnbanken montro..? Ah nej, falsk alarm. Du ville bara vända bort den där läckert tomma blicken. Fint! Okeeeej.


Sådär kan det alltså låta i mitt huvud när jag ska hjälpa kunder vars huvuden förmodligen är antingen väldigt tysta, eller så spelas kanske någon slags intermission-musik på repeat. Ni vet, i stil med "nananana didididittt nananana dididitt! nananana! didididitt", om och om igen tills de liksom inte kan hantera det längre och bara blir helt nollställda.

Ni förstår, ibland kliver det in folk med ett enda önskemål på agendan. Te.
Deras ansträngningar sträcker sig inte längre eller mer specifikt, så jag måste liksom hiva fram burk efter burk för att se om någonting passar. Det intressanta är inte att de inte vet vad de vill ha, utan snarare att de inte reagerar på det jag tar fram. Alls.

Scene. Action.

Jag: Kan det här vara någonting? Det är ett svart te med björnbär och solrosblomma.
Kund: Står helt stilla. Säger ingenting. Luften är tunn. Någonstans skriar en fågel.
Jag: Heh. Okej. Inte det? Då kanske du tycker om det här teet med fläder och kvitten.
Kund: Står stilla. Tittar rakt på mig men yttrar inga ord. ty, det är som om tiden vore stillastående. Ett dovt skratt hörs i fjärran, någon har uppenbarligen roligare än vi.
Jag: Jag vet inte riktigt vad ni letar efter för slags te.
Kund: Nej..
Jag: Någonting skälver inom mig. Var det där ett ord? En direkt reaktion på någonting jag sa? Jag står förstummad då spänningen ökar, ska kunden klämma ur sig ännu ett ord?
Kund: Neehejdå..

Bör påpekas att dessa kunde inte gärna slösar på ord, så de kombinerar gärna deras slutgiltliga nej med sitt hej då, så alltså: Neeeehejdå.

Tålamodet är en dygd.

Ehh men vattenpipan var godJag skulle tippa på att min inre moralkärring låg och sov djupt när jag inatt faktiskt kände mig rätt förnöjsam liggandes på ett badrumsgolv med yrsel och illamående som enda sällskap. Kärringen låg kanske också och sov när jag och brushan öppnade den där andra flaskan vin, ljummet och sötsliskigt.

Ehehe. Heeeeeeeeeeeeh.

Riktigt trevlig kväll för övrigt dock. Eller som jag smsade till en vän; "ypperligt trevaki". Idag mår jag finemang om man bortser ifrån att min yrvakna, inre moralkärring är klart mycket kvickare än min dagen-efter-motorik.

En sak jag dock inte begriper med mina egna drickvanor är att jag faktiskt verkar glömma bort mellan festligheterna att jag faktiskt inte tycker om alkohol. Jag tycker starka drinkar är rätt nasty, jag tycker verkligen inte om mig själv full och jag förstår inte grejen med att dricka bara för att dricka. Dessa tankar tycks dock fladdra omkring ovanför mitt huvud så fort det nalkas fest, för de är fan inte där inne i alla fall.

Haha. Dumt.

So called silence


Foto: Robert Van Der Hilst

Jag har inte skrivit på ett par dagar.
Jag vill berätta varför.

Ni som läser regelbundet har säkerligen märkt att jag har börjat skriva mycket om allvarliga saker. Gällandes orättvisor och händelser som är tunga och tråkiga att ta till sig. Dessa typer utav situationer världen över fyller för närvarande upp mig ganska rejält.

När jag sitter och läser tidningen och mina ögon spetsas på berättelser som "de kom med stridsvagnar och krossade vårt hus. De flesta i familjen låg och sov. De dog, säger Raed", och "Flera religiösa ledare varnar iranierna för att delta och i ett försök att skrämmas meddelade regimen i måndags att ytterliggare sex personer kommer att avrättas inom kort för sin medverkan i tidigare protester".

Ja, då vet jag inte vad jag ska säga längre.
Då vet jag inte vad ord fyller för funktion, då vet jag inte vilka känslor som räcker. Då vet jag inte vad rättvisa är, och då vet jag inte varför människan kallas intelligent.

Jag vill inte ha den här världen som vi har byggt upp.
Vill inte. 

En historia klädd från topp till tå i krig och konflikt, kolonialism, erövringar, maktmissbruk, folkmord, kränkningar och oskyldiga offer. Den byggs på vet ni. Tornet blir högre.

Jag vill klättra ner och lägga mig på marken, men marken skakar.
Eller så är det bara så det känns inombords.

Fuck yeah!

Jag har redig träningvärk. Ni vet sådan där det gör ont att röra på armarna, ryggen värker, det smärtar när man ska sitta ner och så vidare. Och det är så jävla gött!

Träningscyklar är styggt bra. Har ingen värk alls i mina "skadade" knän heller.
Good stuff!


På en ö någonstans..


Huli-folket. Foto: BBC EARTH.

Just nu är jag inte i skick att skriva ett inlägg tillräckligt värdigt av den information som jag fick under dagens seminarier. Jag har lyssnat till kortfattad, ändock bred, information om Borneo och Papua New Guinea och stammar som lever och bor där.

När man hör berättelser om de människor som samlas i tusental två gånger i veckan för att få se flygplan landa, som färgar hela kroppen och går omkring i höftskynken väpnade med spjut, som har fjädrar från paradisfåglar på huvudet samt en fjäder genom näsan, vars byar möts för att tävla i vem som kan dansa och klä upp sig finast, som sover på träplankor för att skydda sina värdefulla huvudbonader, som ibland dödar varandra i stamkrig...

Först blir man chockerad att detta faktiskt fortgår i modern tid, och fascinerad.
Men när chocken har lagt sig lite så inser man att de är som oss.

För egentligen, vad säger att det är vettigare att smeta ögonfransarna svarta och gå omkring i höga klackar, att pierca ögonbrynet, att ha slips? Att gå igenom smärtsamma ingrepp för att se vacker ut? Att det är ett världsomfattande nöje att se på när män ska sparka in en boll i nät? Att vi använder patroner för att skjuta ihjäl varandra med?

Huli-folket i Papua New Guinea avbryter krig ifall det regnar. Deras ansiktsmålningar och huvudbonader kan förstöras om de blöts, så därför återupptas fighten dagen efter. I en annan stam sov aldrig män och kvinnor tillsammans, de bodde till och med i helt olika hus.

Ytligheterna, traditionerna, krigen, nöjena, ojämställdheten.

Det spelar tydligen ingen större roll om man blev introducerad för västerländskt samhälle först för femton år sedan, som vissa utav dessa stammar. Vi har ändå utvecklat samma egenskaper, om än i annan form. Är människan helt enkelt sådan?

Mycket intressant dag.


Lerfolket. Foto: Christopher ArnesenYeah, på med kängorna ba!

Nu har jag gått upp tidigt(för mig) på en söndagsmorgon av den anledningen att jag ska åka på Vildmarksmässan. Jag ska på seminarie om Borneo, sen ska jag kolla om det finns några härliga erbjudanden på saker som kan tänkas behövas till min resa.

Jag känner mig otroligt hurtig som går upp helt sleten för att trängas med massa inbitna äventyrare och fiskare. Men det blir säkert väldigt trevligt.

Hojs!

du sitter aldrig i skuggan egentligen

Lyssnar på en låt som heter We Own The sky.
Tänker på att vi inte gör det.
Tänker på hur vi inte äger någonting.

Hur falskt så mycket är, hur förstörda så många är.
Jag hyser genuin beundran och största respekt till de människor som har lyckats använda sin drift till att göra gott i praktiken. Jag vet inte hur man gör.

Jag vet så lite. Kan så lite.

Någonting tycks fattas mig. Det där lilla extra som gör att man ser till att åstakomma saker när endast viljan inte är tillräcklig. Jag vill förändra så mycket.

Men jag förstår i ärlighetens namn inte hur samhällen skapas, hur rättvisa kipas, hur eldsjälar ständigt brinner. Jag är förvirrad, ofta handlingsförlamad och oerhört lättpåverkad. Så fort jag får höra om någonting hemskt som pågår vill jag ändra på det, så saker samlas på en hög där jag gräver längst ner och välter alltsammans.

Man måste kämpa för att nå sina mål, medan jag helst skulle vilja rädda världen direkt. Det får gärna gå snabbt och enkelt så att jag slipper bestämma mig för vart jag ska börja.

Tänk om man väljer fel? Börjar i fel ände? Inte är duktig på det man vill göra?

Tänk om jag bara kunde sätta ihop mig själv till någon mer användbar.
Undrar lite om man kan skapa egenskaper.

 Vi kan aldrig äga varken himmel eller hav, vadän vi skriver på papper. Jag uppskattar det, att se upp på det himlaval som är större än vad vi är och som inte tillhör någon. Men ikväll blickar jag upp och önskar jag att jag inte vore såhär liten och överflödig.


Viktnedgång

Idag har jag faktiskt känt mig lite bitter på mitt eget utseende för första gången på länge. Först fattade jag inte varför. Sen kom jag hem, kollade mig själv ordentligt i spegeln och insåg att jag har blivit alldels för smal. Jag har gått ner i vikt under en period, men inte såhär.

Mitt ansikte ser inte frisk ut, mest utmärglat och allmänt blah.
Jag har haft riktigt taskig aptit och väldigt kassa matvanor hela vintern, så det är inte konstigt. Men nu i samband med att jag har börjat träna så kommer aptiten förhoppningsvis komma fram igen. Annars får jag tvinga i mig käket ändå I guess.

Kunde varit värre men det är lite trist när kläder inte passar och när man dessutom matchar sitt bony-ass med lite blek vinterhy så blir det fan lite ovärt.

Aja. Mer glass till mig!LÄS FÖLJANDE

Amnesty har en himla intressant idé som jag föreslår att precis alla som läser det här hänger med på. Det är ju så att vid vissa tillfällen krävs snabbt agerande, då mänskliga rättigheter kränks.

Ibland utfärdas exempelvis dödsdomar, fängelsestraff eller tortyr på ostadiga grunder och då måste man rycka in, innan det är för sent. Genom att bli sms-aktivist får man ett SMS varannan vecka som berättar om en aktuell aktion och vill man delta skriver man AKTIVIST JA. Ditt namn läggs då till ett färdigskrivet vädjande som skickas vidare till berörda makthavare.

Så rätt.
Så enkelt.

Klicka här för mer information eller skicka AKTIVIST START följt utav för- och efternamn till 72 900. Det är himla viktigt att vi hjälper medmänniskor.

Missbruk

Jag önskar att jag inte behövde tro på ondska.
Jag vet att människor utan empati finns. Människor som inte känner moraliska rätt och fel, men vars ögon är vidöppna för alla ekonomiska möjligheter. Som ser vinning.

Vinst, vinst, vinst.

Är god ekonomi ondska?
Näe.

Missbruk är ondska. All makt som går att missbruka.
Tydligen till vilket pris som helst.

Jag läser om en by i Sierra Leone, där ett kinesiskt företag har köpt upp all mark för att odla sockerrör. Det enda alternativet för människorna i byn är att jobba på dessa plantage. I en rapport skriven av en inspektör från FN beskrivs det hur arbetare vid flertalet tillfällen mist kroppsdelar då de har trampat ned sockerrör i krossmaskiner barfota. 

Jag läser om arbetsförhållandena för människor på bananodlingar i Ecuador. Människor som förgiftas och tar skada dagligen för att deras alternativ är att säga upp sig och svälta. Eller se sina familjer svälta. Det är inte för att vi ska få äta nyttiga bananer. Det är för att någon blir rik för att vi äter dessa nyttiga bananer.

Vinst, vinst, vinst.

Det borde finnas AA-liknande möten för folk som missbrukar makt och pengar.
Möten där storfräsare på företag får sätta sig i en ring och säga

"Hej, jag jobbar för ***** och jag är maktmissbrukare"

Hela gruppen skulle få sänka sina huvuden och generat se ner i golvet då de en för en erkänner vad de gjort sig skyldiga till. Huvuden skulle skakas på, tårar skulla skulle rulla, och skammen skulle ställa sig överst.

AMM - Anonyma Maktmissbrukare.

Välkommen till mötet era jävla svin.

Latenight Orkidé

Jag har verkligen nått en ny nivå, eftersom att jag sitter och tittar på bilder föreställandes en orkidé som jag fick av en vän. Klockan halv två på natten. Jag skulle ju kunna göra som en normal människa och sova så att jag orkar gå upp när alarmet ljuder imorgon.

Men nääh. Jag sitter och glor på gamla blomfotografier.
Till mitt försvar är Spin City på i bakrgunden.
Livets gåva etc

En höggravid kvinna handlade utav mig. Precis när hon betalat så tappade hon ner sin plånbok på golvet, och fick be mig om hjälp eftersom hon inte nådde att ta upp den. Magen var ivägen.

Då tänkte jag att nu skulle jag vara käck och artig, så jag sa någonting i stil med
"Självklart, jag kommer säkert behöva sån hjälp jag med någon dag".

Hon log, kollade på mig och sa lite utmattat "Jag hoppas inte det".

Jag är inte ensam.
Hon vill inte heller att jag ska ha barn!


Men..men..nejje!!Det här är inte okej!

Flight of the conchords kommer till Sverige i Maj. Detta fick jag reda på nu, fyra dagar efter biljettsläppet. Och det är slutsålt. Jag är oerhört angelägen att se dem live.

Låt mig nu uttrycka min sorg med ett ord.
NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ!!

Eller med deras ord, I've got hurts feelings..

Fanfanfanfanfan!

Kvinnodagen


Douz, Tunisien. Sommar 09. Bara män på gatorna.

Jahapp.
Jag är kvinna.
Det tröttar ut mig att det ens är ett ämne för debatt, att vissa människor föds.
För det är ju det allting handlar om. Vi kvinnor, vi föds.

Det är vårat största misstag.
Är du flicka i fel hörn av Afrika kanske du har oturen att bli gravid i ung ålder, och det är ju en skam så då skickas du ut i skogen för att föda. Har du otur så överlever du bara för att finna dig själv utesluten ur samhället. Jag menar du borde ju förstått själv att om du föds som kvinna får du finna dig i att bli bortgift och våldtagen redan som barn. 

Och passa dig! I vissa länder stenas du för att du har blivit våldtagen.
Å andra sidan kan du ju ha tur. Du kanske hamnar i ett hem där barn välkomnas. Faktum är att du kan få bli en massproducent av en liten kull, och du får ju det stora nöjet att aldrig arbeta! Du får stanna hemma med barnen istället. Eller, nu ska vi inte överdriva. Visst får du gå ut. I sällskap av din man, bara du täcker din kropp. Din kropp är ju egentligen inte din kropp, det är inte så att du kan ifråntas den, du har inte rätten att bestämma över den bara.

Fast din kropps behövs. Oh ja, det gör den. Du ska ju inte bara föda barn. Du ska ju helst arbeta ute på åkern, så visst får du arbeta, du får bara inte betalt. Men raring, se till att inte slita ut dig för mycket. Du måste ju faktiskt laga mat också, din man försörjer familjen och han kommer vara hungrig och kåt när han kommer hem. Vad kul för dig att du får vara till någon nytta!

Se till att inte bränna vid maten bara. Det vore ju ett misstag.
Fast inte lika stort misstag som att födas till just kvinna va?

Varje dag är jag tacksam att jag har fått påbörja mitt liv här i Sverige.
Mina smärtsamt otillräckliga tankar går till de kvinnor som inte hade samma tur.


It is official

Jag kan ju ha Sveriges gulligaste chef.
Hon har märkt att jag har varit lite disträ på senaste tiden, och då hade det ju varit fullständigt okej om hon givit mig en tillsägelse och sett att jag har skärpt mig.

Men vad gjorde hon istället när jag kom till jobbet idag?

Hon erbjöd mig nycklarna till sin lägenhet i Spanien, hon sa att det var bara att säga till så behövde jag inte betala mer än resan dit. Jag kan åka när jag vill för vi ska vara som en familj och hjälpa varandra, och boendet bjuder hon och hennes man glatt på.

Alltså, seriöst, inte ens jag tycker att jag förtjänar det.
Sanslöst!

Jag kan inte mer än tänka mig.

Jag tog en ljuvlig långpromenad i i gnistrande snö, med Berthine som sällskap. Vi fikade och pratade om livet, sedan tog vi oss vidare till ett centrum. På kvällen när jag kom hem var det tacos med familjen. Vi höjde våra champagnefyllda glas, för att fira att vi är klara med att bygga om på nedervåningen. Glänsande svart kakel mot en vägg prydd med fönsterklädda skåp. En tillfredställande känsla av lyx spred sig bland familjemedlemmarna, i våra nya fin rum.

Det var min lördag.

Nigeria.
Jag kan tänka mig en kvinna som vaknar i natten, till ljud utav skottlossning. Ett barn som nyfiket tittar ut genom dörröppningen. Jag kan tänka mig att jorden under deras fötter tycktes ostadig då de klev ut ur husen för att se vad som stod på. Jag undrar om den mörka himlen visade sina stjärnor för just deras ögon en sista gång, natten då de höggs ihjäl.

Natten till söndag höggs ett hundratal människor ihjäl med machete i Nigeria.
Huvudorsaken tros vara en ständigt pågående kamp om odlingsmark. Urbanisering tar arbeten ifrån bokskapsdrivande folkgrupper och bofasta jordbrukare, som måste konkurrera.

Jag vet inte hur jag själv hade agerat under överhängande risk för svält. I en situation där jag inte vetat vad som finns i morgondagen, där hoppet brottats med desperation.

Jag vet bara att de inte hade behövt dö.
Det var deras sista lördag.

Vila i frid.


It's a sign!

Häromdagen när jag för ovanlighetens skull gjorde mig själv lite kaffe på jobbet, så uppenbarade sig bilden utav en panda i min macchiato.

Ehm.. vad betyder det?Det ser lite ut som en piratpanda..

TarsierHAHAHAHA.

Beskåda: en tarsier!
De här små primaterna kör med samma look som Gollum, typ.

Och ja, givetvis kan man hitta dem i Borneos skogar!Glädjetårar!

Jag hittade ett kuvert i mitt rum när jag kom hem.
Jag behövde inte ens läsa klart första meningen i det bifogade häftet innan jag börjar böla som en överväldigad fjant i sitt absoluta esse.

"Hej Annika,
vi har nu fått bekräftelse på att du är inbokad på Äventyrsresa till Borneo med start 2010-09-27 och slut 2010-11-21. Bifogat finner du packlisa, häfte om Borneo, ett formulär samt preliminärt program för din resa.
"

Ja hörrni, då är det bara för mig att boka flyg till Kota Kinabalu.
FÖR JAG SKA TILL FREAKING BORNEO I ÅTTA VECKOR!!!

För er som inte vet så är Borneo världens tredje största ö, uppdelad mellan Malaysia, Indonesien och det lilla landet Brunei. Jag kommer att besöka Sabah, i den Malaysiska delen. Ön är i högsta grad tropiskt i sitt klimat, och därav så pryds den utav böljande regnskog fylld till toppen med djur- och växtarter, flera tusentals utav dessa är helt unika för just Borneo. Och då har man inte ens upptäckt alla.

Mitt reseprogram är helt fantastiskt. Det är kombinerat äventyrs- och volontärarbete, och till mitt hjärtas mest angelägna glädje så sker en del utav det volontärarbetet i samarbete med WWF. Jag trodde enbart att jag skulle få lära ut engelska i en by, men icke, jag ska få jobba med träd och orangutanger under de två sista veckorna också. Ni anar inte hur glad det gör mig.Sedan några år tillbaks har ett av mina viktigaste mål i livet varit att få uppleva regnskogen ordentligt. Det målet kommar att uppnås med råge, jag kommer att vara på en plats som andas liv. Där finns alltifrån världens största blomma till orangutanger, noshörningar, elefanter, näsapor och över 700 trädarter.

Jag kommer att befinna mig på en utav de platser i världen där människan är gäst. Ett praktexemplar utav ekosystemet där befolkningen utav mänsklig sort faktiskt anpassar sig efter och lever med naturen. Det är äkta. Jag tror verkligen att det här är bland det bästa en person kan uppleva för att lära sig att respektera allt levande.

Frågan är bara hur jag ska kunna tygla min längtan det kommande halvåret.

Reseprogrammet läggs säkerligen upp här i bloggen snart. Det är helt uppfyllande fantastiskt! Jag är så exalterad!
DET ÄR FANTASTISKT!!

(Jag är i regel emot att använda smileys i bloggen, men det här kräver en riktigt redig line-up utav :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D! Sådärja. NATTI)


7

Så, Bellarus utmanade mig att skriva sju saker om mig själv. Och eftersom att jag förmodligen skulle springa naken över sergels torg bara för att Bella tyckte det var viktigt, så tänker jag göra detta med en klackspark.

1. Jag spelade fotboll i ett år när jag var yngre. När det var dags för vår första match satte jag mig ner i gräset brevid fotbollsplanen och slutade därefter komma på träningarna. Jag tyckte liksom att det blev för seriöst.

2. När jag gick i lågstadiet så önskade jag ofta att mitt namn var Maria.

3. Mitt första husdjur var en katt som hettre Sally. Hon dog i hjärnblödning. Många år senare skulle även min första fågel Putte dö av just hjärnblödning. Konstigt sammanträffande. RIP.

4. Min absoluta favoritlåt är Ted Gärdestad - Himlen är oskyldigt blå. Det ligger en magi i den som kopplar till min barndoms somrar där jag levt som lyckligast. När den låten spelas sjunger ofta hela familjen med.

5. Jag oroar mig ovanligt mycket för att få en blodpropp eller blodförgiftning.

6. Under högstadiet spenderade jag inte sällan flera timmar om dagen med att göra hemsidori HTML, jag hade även en webtidning som hette PETZ.

7. Sagan om ringen nörd i hjärtat. Har träffat Elijah Wood(Frodo), Sean Astin(Sam), Andy Serkis(Gollum, Deagol), John-Rhys Davies(Gimli) samt Craig Parker(Haldir) på sci-fi mässor i både Stockholm och Göteborg. Craig Parker var härligast. Elijah wood var inte i sitt esse.

There you go!
(Jag vill dessutom väldigt, väldigt gärna boka biljett till Lady Gaga när de släpps imorgonbitti. Ståplats i Globen längst fram vid scenen vore sinnessjukt ballt. Men jag skäms lite för det, bör tilläggas. Coolt folk ska inte lyssna på radiomusik. Dock så är det inte därför jag inte kommer att boka, utan för att biljetten kostar 700kr..)

I want you guys to to something togheter with me

Näst sista låten på konserten var den ofantligt härliga Dog Days are over. Den var jag ju förstås peppad på att filma och det var ju tur det, för drygt tre minuter in i klippet får Florence en lite rolig idé.Florence+The Machine 2/3 på Debaser

----

Det spelar ingen roll att jag är lika liten som vi alla är i den här världen som kan tyckas oändlig, att en stjärnhimmel aldrig känns så stor som den faktiskt är. Det spelar ingen roll om jag vill någonting med hela min kropp, för den försvinner fort ändå. Det spelar ingen roll att när det är mörkt utanför mitt fönster skiner solen utanför så många andra.

Jag skulle kunna springa hela vägen till Kina härifrån om jag så ville. Men vad spelar det för roll?

Känslan tar ändå över allt, som om den vore större än mitt hjärta. Som om det var den som kunde springa.

Och på sätt och vis är det väl så att den har sprungit ifrån mig.
För jag lyckas inte stoppa den.


Var det någon som sa Afrikan?

Jordbävningen i Chile är hemsk och förtjänar all sin uppmärksamhet, må alla drabbade ta sig ur detta så väl de bara kan. Alla de som har förlorat sina liv gjorde det på ett sätt som verkligen känns i hjärtat. Vila i frid.

När rapporteringen inleddes angående jordbävningen i Chile låg dödssiffran på drygt hundra personer.

Visste ni att det nu även har inträffat ett jordskred i Uganda, med hundra dödsoffer?
Jag läste det i metro, längst ner i ett hörn. När man hade hundra bekräftade offer i Chile var rubrikerna stora och många - men detsamma gäller inte för det som har skett i Uganda. Jag kan se det klara sambandet med att det är fler medborgare av Chilensk härkomst här i Sverige, men det gör mig ändå illa till mods att skillnaderna är så stora.

Människa som människa.
Offer som offer.

Eller?


You've got the love LIIIIVE

Såhär på morgonkvisten när jag sitter och inser otroliga saker så ekar musiken från igår i huvud och ibland så måste jag sjunga lite även om byggjobbarna på nedervåningen säkert hör mig och eventuellt också vill använda verktyg mot mig på våldsamma vis. 

Här kommer en härlig version utav You've got the love.
Jag ska fan go lesbo och gifta mig med henne. Sen ska jag tvinga henne att sjunga för mig nästan dygnet runt, tror ni hon skulle gå med på det? Hm. Kanske inte;(Nu ska jag till jobbet och se till att inte sjunga för kunderna.

Glädje. Hur kan jag uttrycka det bättre än så?

Alltså... jag kom just hem ifrån Florence and the machine konserten.

Det var helt fantastiskt, jag vet inte hur jag sa uttrycka det mer passande än så. Hennes röst, energin, glädjen, stämningen. När hon öppnade munnen för att sjunga så fyllde stämman precis hela rummet. Jag har aldrig hört en så vacker röst. Det kände som att den aldrig kunde brista.

Stundtals gick hon lös på en trumma eller skuttade runt på scenen med håret över ansiktet och bara levde sig in i precis allt och älskade det. När hon pratade med publiken var det skrattandes och uppriktigt, vi jublade som tokar och hon kastade blommor till oss. Mickstativet var klätt i blommor.

Det var så jävla bra att jag nästan dansade från busshållplatsen i mörket.

På slutet fick hon publiken att delta i någonting jag aldrig upplevt förut i framträdanden, jag berättar mer om det och visar video i ett annat inlägg.

Tillsvidare får ni avnjuta en delar av Hurricane Drunk och Between to lungs. Det är inte mina favoritlåtar med henne, däremot gjorde hon det så himla fint live så det var underbart ändå.
(Bilden är sådär, men ljudet sjukt bra för att komma från en liten kompaktkamera).

Hurricane Drunk


Between to Lungs

(Kolla en minut in för magi)

Åh kan jag inte få uppleva det igen och sen igen?
Jag är nördigt förtjust i hela upplevelsen.


Mars

Marsmånad 2010 svänger in i livet, och i äkta vårmånadsanda så smälter även snön flitigt på gatorna. Ny snö faller envist men lägger sig inte för att vila.

Jag är glad.
Vet inte varför.

Men varför inte liksom?

Jag är på bra humör..

så jag bjuder på en till get!HAHAHAH.