2009

Jag har inte riktigt tillräckligt med tid för att slå mig ner och ge det här året en rättvis sammanfattning. Det har helt enkelt varit ett oerhört fint, roligt, häftigt, utvecklande och intressant år.

Jag inledde som en halvt ihjälstressad butiksansvarig, tog en tripp till Milano med Martin tio dagar in i Januari, svängde förbi för att se The Killes live i London med min pappa i Februari, sa upp mig från jobbet, inledde några sköna månader med jobbsök och återhämtning, bokade Tunisenresa, hade det allmänt gött, med sommaren begav det sig av till Nordafrika för att ha det gött med Martin, tyckte dock inte det räckte så jag tog en sväng förbi Medelhavet och grekernas Ouzo tillsammans med min käre Jenny. Lagom hemma fick jag en tjänst som butiksanställd exakt den månaden då alla mina pengar bokstavligen upphörde existera. Phew. Sen får vi inte glömma att min kära brush kom hem innan mörkret hann falla och har redan hunnit rädda mig ifrån många ensamma kvällar.

Har slängt ihop några fester, deltagit på många andra, knutit starkare band till vänner, utvecklats som person, spenderat otaliga timmar med att drömma. Jag har varit alltifrån genuint megalycklig till genuint superförtvivlad.

Det har varit ett fantastiskt år.
Så mycket skratt. Så mycket framsteg.

Det kanske inte fick något optimalt avslut, men livet är inte alltid kul.
Däremot kommer ikväll säkerligen bli det.

Gott nytt år era tokstollar!


Rätt äckligt, men lite coolt?

För ett par dagar sedan tyckte jag mig se någonting när jag borstade tänderna, men sen så var jag så trött så jag lät bli att kolla ordentligt. Nyss när min ädle syster var inne i badrummet bekräftade hon dock det mina ögon var för sega för att verkligen ta till sig.

Det växer någon form utav planta ur våran kran.
Detta grundar sig i största sannolikhet i att vi har fåglar, och ett frö har väl hamnat där och liksom vattnats. Så nu är det ett litet rotsystem på gång där.

Rätt äckligt nu när jag tänker närmre på det.
Vafan?

Det här är garanterat en av de mer spännande sakerna som skett här hemma på länge. Omvälvande! Nu måste någon ta på sig det tråkiga ansvaret att döda lilla plantan innan det här spårar ur tror jag.

Eheh.

dags att sova

Det är svårt att se allting i klara färger. Att verkligen betrakta helheten i sitt sanna, starka jag.

Vi är så duktiga på försvar, förnekelse och omvägar. Så många åtgärder vidtas för att slippa ta tag i verklighet, och det är inte så konstigt egentligen. Mycket grymt kan finnas i verkligheten. Jag undrar om vi egentligen inte skulle må bäst av att sluta vara så fixerade vid att se igenom våra försvarsmekanismer. Ibland åtminstone. Så kanske det skulle slippa kännas som det kan vissa gånger.

Ni vet. Dom gångerna man vill byta ut sitt eget hjärta, auktionera ut alla tankar till någon som vet hur fan man ska hantera dem, och bara vara glad.

Jag önskar lite att man kunde låta skynket ligga kvar och lägga ett filter över alltihopa.

Must be your lucky day


Kagoshima, Japan -08

Ikväll bjuder jag på lite Japanska rövar!
Det trodde ni inte va?

Det är så man bryter en bloggtystnad med råge.
Fantastisk dag på resan för övrigt.
Det var någon typ utav "festival" och det här var en traditionell outfit som männen bar. Jag hade svårt att fokusera över midjan, inte för att jag är en ass-person, utan för att det var så många. Överallt. I blöjliknande fodral. En väldigt egendomlig syn, jag är inte helt säker på att jag rekommenderar den.GREEEEETINGS

Ack

Det var som om någon hade öppnat ett fönster som länge stått förseglat. Som om alla fjärilar vore dammkorn som virvlade ut i den friska luften efter åratal i fångenskap. Hon betraktade dem när de fladdrade runt varandra i mönster som tycktes lite omständiga. Att hennes blonda hår vandrade med vindens väg kunde hon känna, men hon skulle aldrig få reda på att medan hon stod där så hade en slinga lagt sig alldeles stilla mellan hennes skuldror.  Den sträcker sig så långt, tänkte hon. Världen tar liksom aldrig slut här borta.


fryday niteDet var väldans gött att komma ut, träffa knäppa (betonat) människor och dansa. Det var längesedan jag dansade ordentligt! Är ju alldeles jisten i benen nu förtiden.

Vi hamnade på Collage som är himla snyggt, och även om det kanske inte riktigt var min typ utav ställe så är de ursäktade för all framtid för att de spelade David Guetta - Toyfriend. Dessutom hade du grymt trevlig toavakt, eller let's rewind och fokusera på att de hade en över huvud taget. Han kan ha ett av de absolut sämre extrajobben som kan hittas. Trots detta var han go och artig som få! Jag är imponerad.

Det känns alltid lite charmigt att rulta av nattbussen frusen men smånöjd efter en kväll i kaoset.

 

Uuuutgång

nej, denna afton sitter vi inte inne och häckar va?

ut och danse dansen!

Bäst på TV igår var inte någon Anka

Inatt vaknade jag upprepade gånger, fastän jag hittade en tempurkudde under granen igår, och jag drömde konstigt. Jag var halvt vaken och framför mig gick barnsoldater i Afrika. Små, små pojkar och flickor som antingen skulle bära vapen eller dö utav dem. Det var inte särskilt trevligt. Kan inte jag få drömma om någonting glädjesamt såhär i fluffig vinter?

Exempelvis såg jag det bästa ever på TV igår. En sengångare som skulle kloklippas. Jag kiknade av skratt, det var alldeles, alldeles underbart. Den var skitförbannad och skulle liksom vifta med ena benet för att hota, men det gick så sakta att det inte hade någon effekt alls. Plus att djurskötaren berättade att vissa sengångare är faktiskt så långsamma att de har alger i pälsen. För övrigt varade kloklippningen bara under ett par minuter sen fick den hänga i sitt träd igen.

Varför kunde jag inte drömt om det istället?

Julefriden

Det är Julafton. Vi har ätit Julmat i precis sådana mängder att det blir rester kvar i flera dagar, vi har småplockat godis framför Kalle Anka, vi har skrattat gott och öppnat paket med tacksamhet och förtjusning. Så sitter vi där med fötterna i presentpapper, när min mor plötsligt får en idé. Hon tänker minsann åka pulka. Och det dröjer inte länge innan hela sällskapet engagerat letar upp täckbrallor och tar fram pulkor ur sina skrymslen.

Sen är vi där ute i backen. Det är jag, mina föräldrar, min syster och mina kusiner. Men inga åker mer än, eller så entusiastiskt som, mina kära föräldrar. De ilar nedförbacken i högljudda skratt.

Now that's what I'm talking about.
Hoppas er Jul har varit lika gemytlig som min.


Och god fortsättning för fan:)

Natten till JulaftonDen 24e December har ännu inte vaknat. Det är mörkt och tyst utanför dörren, och snön ligger stadigt i hög överallt. Den är som redo på att ge oss en vit jul just i år. Om jag står i mitt fönster och ser ut över kvarteret är det en bekant vy med adventstakar i annars släckta rum som erbjuds. Jag hade bara behövt en stjärnhimmel för att skapa bilden av magi om mig den här natten.

Lite försiktiga toner spelas ur små högtalare. Familjemedlemmarna går och lägger sig en efter en, redo att vakna upp med den här alldeles speciella dagen. Granen är pyntad och lyser i sin ensamhet.

Själv vill jag inte gå och sova ännu.
Jag vill vänta lite med att vakna.

Din jistna getfanSebbson, din gamle get, min bestående klippa.
Du tar mig för exakt den jag är, inklusive allt.
Du får mig att skratta vilken dag du vill.

Fyfan vad du är bra.


Det behövs inte mer.HAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA..

Jag kan inte skilja påSitter och lyssnar på Melissa Horn.
Hon är en svensk brunettjänta som sjunger i ljuv stämma till klingande, enkla melodier.
Lite piano, lite gitarr. Och som med så många andra artister av den här typen är det texterna som blir huvudorsaken till att man lyssnar, melodierna får sedan betona innebörden av orden bäst de kan.

 Jag har länge varit allmänt negativt inställd till "knepig" musik, kategorin där både Melissa och Sveriges storfavorit Lars Winnerbäck passar in väl. Men så på senare tid har dagen krävt minuter till att faktiskt lyssna. Och mot min egen vilja har jag gett vika och förstått att jävlar, det sjungs ju i princip från mitt eget huvud. Det sägs så mycket jag vill ha sagt. En hel del kan filtreras bort, men sen så faller en textrad in som omedelbart sätter sprätt i tårkanalerna och det står tydligt att jag måste vika mig.

Knepig musik är himla vacker, och du Melissa, är väldigt knepig.Lovande

Den här dagen blir kanske inte så farlig ändå, med tanke på att den inleddes med ett mirakel. Jag vaknade innan klockan ringde, och klev upp prick 07:00. Helt sanslöst storslaget av mig själv och alla medverkande faktorer (obekväma kuddar, dålig sömn, kyla, viljan att ligga i min säng länge).

Off till en heldag på jobbet.

Meningslöst

Ja, hörrni.
Jag har ingen motivation till att ens försöka vara stark just nu.

Ärligt talat.
Det behövdes bara en dag i det här läget och det känns som om jag har backat många steg. Min önskan att komma undan allt är inte uppnåelig just nu heller, så jag får existera i det här med en medvetenhet om att chansen finns att imorgon blir lite bättre. 
Eller så dröjer det ett par dagar.

Näst intill obeskrivligt.
Placera mig där jag passar in.


Ursäkta, du har en död björn på huvudet

Idag när jag kom ut i butiken efter en visit på lagret så möttes jag av en två meter lång man. Han hade en helt grotesk pälsmössa på huvudet och betraktade mig i en liten stund. När jag sedan log lite försiktigt så delade han med sig av vad han tänkte på.
"Du ser trött ut. Du får sluta vara uppe och röja hela nätterna"

Ute och röja? Om det vore så väl. Jag ligger uppe och ser på repriser inpå natten, tills jag blir alldeles trött i ögonen och stänger av TV:n. Men fasiken, jag har i alla fall inte barn. Han yttrade med stor uppgivenhet att han minsann inte fått någon sömn de senaste fyra åren.

Så.. nackdel: Jag ser så sliten ut som jag känner mig.
Fördel: Jag har ingen skrikande fyraåring i min säng.

Slående insikter!

I'm a person, you're a person, that person over there's a person

Jag älskar Flight of the Conchords.It passes

Det här är den första vintern på många år som varken kyla eller mörker bär huvudasvaret för mitt humör.

Fokusen ligger istället i konstanta tankar om vad som varit, och vad som kommer att bli. I konstanta påminnelser som vrider till i hjärtat. I upprepade scenarion som håller mig vaken. Föreställningar, önsketankar, insikter prydda med ångest och precis alla mina känslor i ett litet grepp.  

Jag är en känslomänniska, och jämsides med fördelarna kring detta finns nackdelar. Jag är dock klok nog att vara stolt över mig själv, och stolt nog att se mitt eget värde. Men mitt bland skyskrapor finns ett par ruiner som jag måste jobba länge med att reparera. Och jag har fan inte lust med det.

Åtminstone så har idag varit en rätt bra dag i jämförelse med många gågna.
Så, Jippie för det!

Ciau.

Dagens bedrift

Så, vilken är dagens största bedrift?
Kan det ha varit det faktum att jag röjde lite på vårat proppfulla lager?
Att jag sprungit och promenerat i 13cm klackar?
Att jag varit ett sympatiskt solsken mot kunderna?
Att jag inte tagit illa upp av dryga människor?
Att jag handlat generösa julklappar?

Nej, allt detta kan slänga sig i väggen.
Dagens största bedrift är garanterat att jag skar mig på en kartongbit såpass djupt att det fortfarande blöder nu, sex-sju timmar senare. Dessutom till den grad att en kund sprang iväg och hämtade bandage i en grannbutik eftersom att två plåster och en plasthandske inte hjälpte. Dessutom fick en annan kund hjälpa mig stoppa blodflödet.

Att jobba enhänt 1½ timme i en kaffehandel, det ser jag som en bedrift.
Sitter här och betraktar hur ett så till synes litet jack i knogarna kan orsaka så mycket besvär.

Over and out.


Metro goes brutal

Hahaha kom igen, säg att ni också ser det fantastiska i den här rubriken?


4

Om verkligheten vore en anställning så skulle jag ta tjänsteledigt.


cop15

Till alla demonstranter vid klimatmötet i Köpenhamn:

Ni är fantastiska och jag önskar jag vore med er i detta nu.
 

you crazy breed

Idag satt jag på busshållsplatsen som alltid på förmiddagarna. Men någonting var inte som det brukar vara nu. Jag frös inte. Jag märkte att det var kallt, vinden susade försiktigt mot öronen, näsan blev lite röd, händerna blev stela i vantarna. Men jag frös inte, jag brydde mig inte om det utanför mig. Jag var så begränsad till tankarna som rörde sig i mitt huvud, till musiken som satt igång känsloströmmar, till blicken som var riktad överallt utan att egentligen se ordentligt.  

Jag tänkte på hur skönt det skulle vara att inte bry sig om annat än sin egen lycka. Att inte känna ansvar, att inte låta medkänsla till andras situation påverka mitt humör, att inte vara så benägen att fundera allting till smulor. Vad okomplicerat det vore att vara en person som faktiskt tror att klimatförändrigarna är ett mediatrick. Att kunna resonera att jag får minsann leva mitt liv hur jag vill, för det är mitt. Och andras liv är inte mitt ansvar.

Jag hade hunnit visa upp mitt busskort, sitta på bussen, lyssna på samma låt ett antal gånger, kliva upp till pendeltågstationen och möta upp Sebbe innan jag vaknade upp ur min lilla tankespiral. Och det slog mig senare att jag hade nog hellre varit död än en person som skiter i andra.

Den här världen hade kunnat vara så otroligt fantastisk och glad om det inte vore för den mängd människor som bara inte fattar. Jag såg ett program om män som köpte flickvänner att umgås med några veckor på hotell i Puerto Rico. Där satt de, feta, rika och så patetiska att det knappt är värt att påpeka. Där satt de med varsin Margarita i handen och valde ut tjejer för att de kunde, och för att de ansåg sig ha rätten. De måste ha en enormt väluppbyggd försvarsmekanism inombords för att kunna sova om nätterna med inställningen att det är helt okej. Tjejerna skulle ju vara så tacksamma för att någon ville utnyttja dem för pengar.

Och häromdagen dödsdömdes ett gäng studenter i Iran för att de demonstrerat.

Ska värdet av liv verkligen mätas efter vilket land man bor i, lagar, hudfärg, rikedomar, uppväxt? Låter det rimligt? Det klingar absurdum i mina öron.


makesanysense?

Nu har jag prövat en hel drös sätt att hantera livet och jag tror faktiskt inte att det bästa sättet är det som är mest smärtfritt. Vissa saker ska kännas. Det är positivt att de lämnar spår någonstans.

Jag tycker inte att det är helt fel att inte låta sig själv ha ont, att vilja vara så stark som man bara kan och tänka att man inte ska behöva gråta. Så länge man aktivt hanterar situationen. Men tillvägagångsätten som innebär att man inte låter sig själv vara precis så ledsen som man egentligen är - jag tror de gör en mindre känslosam i slutändan. Att man inte riktigt låter sig själv känna samma starka kärlek igen, att man inte riktigt är så empatisk som man var innan. Man blir hårdare och vill skydda sig själv från smärtan.

Men fan. Vissa saker får väl göra ont då.
Det går över.


sometimes I feel like


Florence + The Machine - You've got the love
 
Skala bort alla lager. Riv, dra, slit tills du blöder.
Det gör ingenting om du blir lite smutsig under naglarna. Blåsor på trötta händer är bara tillfälliga. Så länge du får bort det täcke som stänger in allting som inte velat försvinna när du andats ut. Alla tankar av ondo, osäkerhet, sorg, allt det som har virat sig runt det viktigaste. Allting som lägger värmen i skugga.
Allt det som inte vill att hjärtat ska slå obekymrat.

Allting, bort. Ut. Lager som ska trampas på när de lossnat.
Bit för bit.Mina räddare

Jag ville inte vara ensam.
Så några sms senare hade jag ditt trogna sällskap på jobbet.

Jag behövde dig.
Så en fråga senare satt vi i ditt kök och diskuterade livet.

Jag ville inte hem.
Så ett samtal senare skuttade vi i armkrok längst en mörk och ensam strandpromenad.

Ni vänner.
Hur kan man ha bättre än er?


you can't see my heart beating

Vad fan är det som pågår?
Folk kastas runt som speltärningar just nu.

Så mycket känslor och förvirring.
Förtvivlan, ilska, ångest, saknad, rädsla.
Mitt i allt rullar glädjen in och kastar om igen.

Hur förhåller man sig?
Jag försöker hänga med men jag vet inte om jag ligger före, efter, är helt fel ute eller har hittat rätt. För några veckor sedan var många liv annorlunda. Idag kämpas det på olika håll. Jag försöker se helheten, men ändå kommer smådetaljerna och lägger sig framför mina fötter. De plockar fram min naturliga förmåga att analysera saker och ting bit för bit i steg som till slut sparkar på varandra.

Men ändå törs jag inte kalla mig själv förvirrad.
Jag kanske är fylld till bredden just nu bara.

Sömn.

Igår var..

Well, alltså jag... Det var..SÅ JÄVLA VRICKAT.

Dricka jordgubbssprit ur grekisk kukflaska på tåget, föra i Helenelund, tåg till södra station, in på Marie Laveau där alla rusar runt med pappersansikten föreställandes födelsedagsbarnet, få guldtelefon, dansa lindy-hop på damtoan, bråka med garderob, lämna ett meddelande, lämna krog, hemmafestförslag, mot hjulsta, svepa vinglas på pub, smuggla ut ölglas under jackan(!), fråga om jag har kvar mobilen i väskan, åka till huvudsta, stjäla ljung, bindor i ansiktet, åka till sundbyberg, fråga om jag har mobilen kvar i väskan, hänga in jackan i badrummet, släcka lampan, vara där 5 min, lämna lägenheten, fråga vart vi är, prata engelska med främling, slutkörd på t-banan, hamna på nattbuss, ramla i duschen, somna på stört, vakna med huvudvärk, kolla i kameran, inse att natten var shitfaced.

Och jag som hade tänkt mig en lugn hemmakväll igår.


pepps!!

Utekväll utekväll utekväll!!

Gött.

Surprise!

Efter åtta år som ifrågasatt vegetarian (varför äter du inte kött? skulle du inte äta en gris om du höll på att svälta? du vet att fiskar också har känslor? vaaa, har du inte ätit på donken på åtta år? vad fan lever du på? minns du hur ko smakar? tänk dig en biffig stek!), så är det dags att för hälsans skull försöka börja äta kött igen.

Jag har, no joke, levt på vitt bröd med ost samt dinkelpasta med vegobullar i flera veckor nu. Ingen sallad, alltid mikrovärmt. Jag har inte lust att äta, ork att laga mat brukar jag bara ha när jag är riktigt glad. Detta i kombination med benskadan som gör att jag inte får träna samt det faktum att jag småäter choklad hela dagarna har fått mig att inse att jag missköter mig ganska rejält.
Dels tynar jag sakta bort, dels har jag säkert vitaminbrist.

Sen att jag tycker kött är äckligt får jag väl försöka glömma bort med mängder utav sås och krydda såhär i början. Det är lika bra att jag vänjer kroppen innan jag förhoppningsvis lämnar landet.

Meatchallange 2010 here I come!

(Med miljö och hälsa i åtanke tänker jag dock bara äta kött 3-4 dagar i veckan.)


Society

It's a mystery to me.

Herregud, ta av er ögonbindeln.
Hela värlen har anlitat Fritzel som barnvakt.

Grunden världens alla samhällen byggts upp på är som ett gigantisk svartjobb, gjort utav någon som bara har sin ekonomiska vinning i åtanke. Vad gör det väl om en vägg rasar, det är bara att bygga upp en ny?

Men vad gör vi när vissa rum saknar golv, medan andra skiner i marmor och guld?
Vem får flytta in i vilket rum?

Lyckliga få som kan renovera när färgen flagnar.
Lyckliga få som kan ta en varm dusch och äta gott, när andra lider i rummet brevid.
Lyckliga få som bara kan stänga dörren då, så att de slipper se på eländet.

Vad döljer sig på andra sidan av den tunna väggen?
Svält, maktmissbruk, barnarbete, fattigdom, sjukdomar, rasism, korruption, tvång, förtryck, trafficking, mord, knarkhandel, miljöförstöring, våldtäckter, ojämställdhet, krig, stening, terrorism, flyktingar, rädsla, vapenhandel, diktatur, sekter, lögner, våld, habegär, egoism, förnekelse, orättvisa.

Vet ni varför?
För att lyckliga få vill inte öppna dörren.

(Foto William K. Greiner, GettyImages)

I mitt huvud

"Ta det inte personligt". Pieces of what doesn't matter anymore. Inte ens i närheten. "Okej". Am I a fool to be asking for? Pull me out from inside. No I don't wanna go home, I wish I could stay. I'd never felt that way before. Baah. "Jag har aldrig sett den här sidan av dig förut".  Rörd. Solstol under stjärnhimmel. Remind me why. "Vad är vi?". Don't look back in anger. "alltid alltid". without your warming smile. Infinity. "hur känns det?", "det känns overkligt". Följa pilar i småstäder. Everything will be alright. Det var någonting alldeles speciellt, egentligen. Under samma tak. I'll fly with you. Chock. You're burning out my head and in my head it's going wrong. Morgnar. "I don't know much". Månader. "en av mina favoritsaker i världen". Hold my hand harder, ease my mind. På en bakgård under mörk himmel. So damn beautiful. Listor. My heart. When love takes over.

Ack denna skönsångVar: Ett guldtak i centrala Stockholm.
Vad: Jag bjuder på min alldeles egna version utav Himlen är oskyldigt blå.
Vilka: Med mig har jag speakern Berthine, körsångarna Arvid, Tobbe och Marcus, bakgrundsskrattande Bella och Jenny samt dansaren Sebbe.

Min 19-års dag för 14 månader sedan. 
Haha jag älskar't. 

(Förlåt för eventuella hörselskador)

 

Mitt öppna brev till dig

Yoweri Museveni, president i Uganda.

Jag har idag fått informationen att du vill införa lagstiftning mot homosexualitet där hemma i Uganda. Man ska till och med kunna dödsdömma de homosexuella som bär på HIV.

Därför vill jag, genuint och gärna, att du dör själv.
Och för all del, dra inte ut på det.
Imorgon funkar utmärkt.

Hälsningar
Annika