Roadtrip till Cederberg Wilderness Area

 

Vaknar till sol och en redig frukost på verandan. Sedan bär det av till vinprovning i Cederbergen - ni som känner mig begriper ju förstås varför det var extra kul.
Vinet som vi åkt dit för heter också Cederberg och gården skulle ligga ca 3 timmar ifrån Kapstaden. Men syftet med denna dag var ju egentligen helhetsupplevelsen - en dag utanför staden, en roadtrip med lite spännande inslag. 

Vi åkt ett par timmar, sedan lunchade vi i den lilla byn Piketberg på ett ställe som heter Fat Catz. Det roligaste med upplevelsen var nog att ägaren var oerhört... nitisk. Han blev stressad av hur vårat bord var placerat så han betämde sig för att I) möblera om II) bestämma vilka platser vi skulle sitta och äta på. Möjligtvis hade karln lite tvångstankar på en nivå som är högst olämplig i ett serviceyrke - men han var trevlig, maten var god och stämningen på topp så vad gör väl det? 

Sedan var det dags att passera ett område med citronodlingar och därefter svänga in på den grusväg som ledde upp i bergen och fram till den dalgång där vingården ligger. Fantastiskt vackert var det - ytterliggare en ny sida utav Sydafrika. Höga berg formade som gigantiska knögliga kullar, glesbeväxta med enorma stenbumlingar utkastade hit och dit. En i sällskapet är dock höjdrädd och vägarna var bedrövliga så hela bilen skakade och en sträcka på ynka 4 mil tog drygt en timme. Värt att nämna är skylten som sa "You are now entering leopard county" samt att ett gäng babianer korsade vägen precis när vi närmade oss gården.

Vinprovningen hölls utav en väldigt trevlig kvinna som serverade fyra sorters vittvin samt tre röda. Att stå och dricka vin och ha det trevligt i en timme i norra Cape i exotiska Sydafrika kostar bara 20R per skalle - alltså typ 12 kronor. Makalöst, må jag säga. Vi köpte med oss glas med "Cederberg" på - kunde inte låta bli - samt en flaska vitt och en med rött. Efter vinprovningen gled vi tillbaks genom landskapet och mötte faktiskt någon slags antiloop, samt fick bevittna en sanslös solnedgång. 

Kvällen avslutades nyss med en god middag i kvarteret. Vi var alla helt slut efter totalt sju timmar i bilen under dagen, samt att vi inte hade ätit på typ 10 timmar och bara druckit vin. Men nöjda är vi sannerligen med denna dag, och middagen den var god den också.

Imorgon verkar det bli regn och vi planerar att mest vandra runt och känna in staden.

Här får ni lite bilder ifrån dagens äventyr;

Vacker kyrka i Piketberg:
 
Fat Catz.
 
Cederberg wilderness area.


And it comes with a view!


Härlig vinprovning.


Stå och tjöta lite.


En lite del utav vinodlingarna. Deras viner har vunnit många fina priser och finns att hitta hos specifika återförsäljare i Sverige.


Häftiga stenformationer längst vägen.
 
Vackert i eftermiddagsljuset.


Sjukt udda hus mitt i ingenstans.


Solnedgången på hemvägen.
 


 

Cape Town

Nu är jag äntligen i Cape Town, och mamma och pappa också. Det kändes surrealistiskt och kliva ut från hotellet och se mamma komma gåendes emot mig mitt i innerstan - både hon och pappa var förvånadsvärt alerta efter det långa resan och hämtade upp mig i hyrbil innan vi for till vårt underbara guest house vid Sea Point. 

Igår hann jag bevandra mig lite i innerstaden med Ronja och hennes mamma; vi passade även på att fira in Earth Hour på Hotel Verde, ett miljövänligt hotell som bjöd på festligheter med musik, tända ljus, god mat och gott om folk. Det var kanske lite weird att dom hade anställt clownakobater i ballerinadräkt som sprang runt i lokalen (?) men i övrigt var det en väldig gemytlig tillställning (jag önskar att jag hade bilder på detta spektakel men jag var så oerhört konfunderad att kameran inte kom på tanke).

Idag så har det varit lugnt. Boendet ligger ett par gator ovanför stranden, havet, den rivieraliknande känslan. Bakom huset ligger Lion's head och det finns mysiga restauranger och caféer nära till hands. Det känns som en blandning utav San Fransisco och Sydeuropa i just det här området; palettfärgade hus, palmer och annat som gör att man njuter av livet lite extra mycket. Ska inte tråka ut er och skriva ett helt resereportage efter knappt två dagar i Cape, så här får ni lite bilder istället så hörs vi snart igen!

Igår (lille kameran är väl inte briljant):

Longstreet.


Table Mountain där i bakgrunden.


Go och gla. lalala..


Idag:

Sea Point med Lion's head i bakgrunden.


Mor och far kikar på solnedgången.


Vackert.


Havet - ack så ljuvligt.
 
 
Imorgon bär det av mot bergen!


Kapstaden imorgon!

06 imorgon bitti kommer Malcom (en trevlig herre med shuttle-service) och hämtar upp oss. Sedan bär det av till flygplatsen i Johannesburg för att åka till Cape Town. Känns underbart att vid 12.15 imorgon så landar vi och nya äventyr påbörjas! Vi försökte boka tåg men var för sent ute, biljetterna var slut:( Ogillar inrikesflyg skarpt pga miljöskäl. I alla fall; mamma och pappa möter upp under söndagen så tills dess umgås jag med Ronja och hennes mamma. Där stannar vill tills den 7:e, då bär det nämligen av till Krügerparken.

Plugget följer med, men vem kan klaga på att krypa ner i hotellängen efter en fanatiskt dag i kapstaden med en intressant artikel att läsa?

 
2 veckors äventyr, here I come!

Människor och ilska


Detta inlägg syftar till relationer i allmänhet. Med människor man i möter i det sociala frivilligt eller ofrivilligt lite beroende på.

Jag har reflkterat lite över min ilska. En tendens hos mig är att inte kunna släppa saker. Inte hos mina närmsta vänner om vi har småtjaffsat om obetydlighet, det är inte det jag menar. Det jag menar är när mina värderingar hamnar i konflikt med människor jag möter, och detta visar sig på olika sätt. Jag kommer liksom alltid ihåg detta och kategoriserar människor i "hen som sa sådär om homosexuella", "hen som talade illa om den där tjejen på ett sätt som indikerar en allmänt dålig syn på kvinnor". Det här tankestättet är problematiskt för mig eftersom att jag drar i ganska höga växlar och tänker några steg längre än vad personen faktiskt har visat sig att tycka öppet. Och visst, kanske har jag rätt ibland. Och visst, kanske är det rimligt att inte behöva finna sig i vissa värderingar. 

Men konsekvensen är ju inte att personen i fråga påverkar, konsekvensen drabbar ju snarare mig eftersom att jag har en oförmåga att låta det vara, ha överseende eller helt enkelt inte bry mig oavsett vad jag fakiskt tycker. I livet kommer man ju att möta på många människor vars åsiker man stöter sig med, och personliger kan man nog vinna på att bara gå vidare och inte bry sig. Vän är man ändå inte med alla.

Det här funderar jag mycket på eftersom att jag kommer på mig själv ibland med att ha långa dialoger i mitt huvud, där jag tillrättanvisar sexister och homofober och ytliga fördomande idioter som jag har stött på i livet. Jag ger dom en riktigt känga i vett och etikett, skulle man kunna säga. Medan jag har de här ilskna dialogerna i mitt huvud så känner jag ju verkligen hur jag blir arg, på riktigt. 

Det här kan ju inte vara särskilt sunt för kropp och själ eller?

"Pluggmotivation"

Idag är hjärnan på halvfart efter gårdagens prov. Men grejen är den att jag måste skriva en uppsats, har 1250 ord kvar och den är egentligen intressant. Det är bara så himla tråkig när man vet att man kan göra bra ifrån sig, men man är helt enkelt i behov utav att vila. Dessutom var dagens lektioner väldigt menlösa, den första gick ut på att prata om President Jacob Zuma's husbygge på 250 miljoner rand (vilket vi diskuterade i över en timme istället för kommunismen som stod på schemat) och den andra lektionen fick vi se på DVD om "The Boer War" vilket inte var fängslande alls.

Men frukta intet.Jag har diverse metoder för att försöka få igång hjärnan.

I. Skriva på måfå för att komma igång
II. Lyssna på Barbados
III. Lova mig själv ett glas vin efter ett visst antal ord
IIII. Lyssna på Bryan Adams
IIII. Gå djupt in i mig själv och fundera på vad jag genuint känner om ämnet jag skriver om.
IIIII. Diskutera med (störa) Ronja som skriver samma uppsats
IIIII. Lyssna på Roxette
IIIIII. Vänta på att cheesecaken ska tina.
IIIIII. Påminna mig själv om att om jag inte fortsätter göra bra ifrån mig så gör jag de svenska folkhemmen djupt besvikna.

Där har ni de åtta mest skottsäkra metoderna till ett effektivt uppsatsskrivande! Varsågoda, jag bjussar på den. 

 

Jag gick in i tvättstugan..

.. och jag var inte ensam.

 

Highland Circular RouteHär får ni en skön videon från Lesotho. Dawgs.

International Student's Day och nya vänner

 
Sanna mina ord - idag hände det grejer! Efter två månader på campus så ansåg International Office att en välkomnstdag var en bra idé (...) och de bjöd därför in alla 600 utbytesstudenter till en informationsdag där olika människor ifrån skola, kommun och likanande som kan tänkas var till hjälp höll tal om sina respektive områden. 

Alltså, okej, hela grejen var lite underlig:

I. ca 80 av 600 elever kom. Att det är så många utbytesstudenter beror på att många från Zimbabwe, Lesotho, Swaziland, Nambia och Botswana väljer att studera på NWU. "Fellow-Europeans" var det bara en handfull på plats.
II. Idag fick vi veta att det finns en International student association. Vi har aktivt frågat om det tidigare på International Office utan något vettigt svar så det var en överraskning. Ännu mer överraskande var kanske att organisationen drivs av ett Norskt par som för tre år sedan tog sitt pickopack och lämnade Norge för att bo här. Nu har vi äntligen kontakt med dem.
III. En hel del av informationen handlade om typ hur man får visum, vart biblioteket ligger, hur man öppnar ett bankonto, vart man kan vända sig om man vill ha boende. Något inaktuellt när man har varit här halva tiden, kan tyckas.

MEN! Detta underliga event öppnade upp någonting socialt som jag har suktat över.
Utöver kontakten med de två från Norge, varav en faktiskt har studerat i Växjö, så presenterades vi i fikapausen för en kille ifrån Belgien som visade sig vara ytterst trevlig. Tre potentiella internationella vänner = Check! Och hör och häpna, när vi vandrade hem efter vårat prov i eftermiddags så stötte vi in i en kille från klassen, Pax, som också skrivit provet. Vi introducerades för hans vän, Clap. Och vips har vi inte bara roligt utan byter nummer och planerar häng. Det är underligt att en person vi har gått i samma klass som (dessutom i flera kurser) plötsligt kan bli en potentiell vänskap. Nu tycker ni säkert att jag låter oerhört fånig som blir så entusiastisk över vad som verkar ganska normalt socialt samspel. Men såna här dagar när man träffar nytt skönt folk, solen skiner och det prov man har oroat sig för går galant, ja då är det bra att absorbera energin det ger och ta nya tag i en fortsatt hektisk vecka.

Nu har vi precis slängt in ett par cheesecakes i frysen och slöpluggar envist. Jag skriver vi ungefär som att vi gör allt ihop, jag och Ronja. Men vi pluggar i alla fall till olika ämnen om det räknas?

Ha en skön tisdagskväll. 


 
 

EXCLUSIVE - NEVER SEEN BEFORE

Ledsen att göra er besvikna. Det här är allt ni får idag. Diverse fotografier från mitt liv här i Sydafrika. Jag sitter och skriver på en underrubrik i en uppsats om utveckling där jag argumenterar för att feminismen är eurocentrisk. WOOPS VAD BUSIGT.

Här får ni:

Jag och Emil väntar på det lilla tåget som ska ta oss till Sun City entertainment:

Förra veckan. Mardi är så jävla glad över mat förstår ni. Ronja kanske också är glad här?


Evil mind..


På en parkeringsplats i Johannesburg.


Sitter och spanar på en noshörning som blockerar vägen. Givetvis.


Liten kö till ATM bara i Bethlehem, no worries.
 
 

Hälsan först vare här


Printscreen från nyheter24.se
 
Jag var inne på nyheter 24 i en liten stund. För er som inte vet så är det en nyhetsportal på internet som har växt lavinartat senaste åren. Det som lockar mig är debattartiklar som ofta är skrivna utav folk som jag kan relatera till - unga feministiska människor till exempel (men det finns bra mycket motsägelsefullhet i denna portal som även roar sig med att posta kändisfoton med fokus på rumpa, lår och avklätt). Hur som helst, dom har en kategori med artiklar som är märkt "Hälsa". Av ren nyfikenhet klickade jag på det och hittade en artikel som heter "Här är sex positiva saker med kaffe". Eftersom att jag egentligen känner att jag bör sluta med kaffe men inte vill så klickade jag. 

I denna artikel så listas följande fördelar med att dricka kaffe: Motverkar depression, motverkar diabetes, gör dig smartare, förbättrar ditt humör, förbättrar träningsprestation, bränner fett. 

Test: Vilken utan ovanstående fördelar tror ni stod högst upp på listan?

Såklart... bränner fett! Före allt som är relaterat till psykiskt välmående. Bra där. Det är inte sunt att man ska sitta med en kopp kaffe och fokusera på att man eventuellt kan gå ner i vikt utav det. Det ska vara gott. Jag menar, jag dricker det ju inte heller för att motverka deppighet eller för att bli smartare; jag är beroende utav koffeinet. Så till alla er där ute: börja inte dricka kaffe för att bränna fett. Men ni kan ju intala er att ni bli smartare i alla fall om ni inte lyckas motstå beroendet:)

Här hittar ni artikeln

The Bult area


Taget för ca en timma sedan. Där står jag, ädel och fånleendes utanför kinakrogen som har erhållit mig med så fantastiskt goda vegetable chow main-rätter. Det här är en utav gatorna som jag passerar när jag promenerar kvickt till skolan på morgnarna.

Nu när jag har varit här i snart två månader så tänker jag mycket på att uppskatta det som är omkring mig. Jag måste påminna mig om att jag är här för att Sverige generöst nog ger CSN till utbytesterminer, att jag får vara i solen, att jag får läsa egenvalda ämnen som för det mesta är väldigt intressanta. Jag sitter i skuggan nu men går jag två meter till höger så är där sol och kvittrande fåglar.

Det är nog viktigt att påminna sig. Det är enkelt att bli gnällig när man är 1200 mil ifrån allt som är bekant och kärt. Samtidigt så är jag på ett underligt sätt gladare här än jag var hemma under förra året. Det är en bra tid i livet, men en tid i livet där jag enkelt glömmer bort att det finns en tid efter också. I slutet utav veckan ska många praktikansökningar vara inskickade, det är sista chansen. Jag har hittat ett par som jag verkligen suktar efter - men jag är rädd för ansökningsprocessen. För att inte tala om sommarjobb. Sådant känns inte aktuellt när jag är här borta, samtidigt så blir jag förbannat motiverad när jag påminner mig om vad jag skulle kunna göra i sommar och höst bara jag la manken till. Ansträngde mig på riktigt.

Ja, jag måste påminna mig om att anstränga mig på riktigt och att njuta utav resultaten. 

Sitter här och knegar


Köpt nya solglajjor, mina gamla gick sönder. Dessa är okej men det är verkligen inte charmigt med små fakediamanter på sidorna. Tur för mig då som är tillsammans med en händig ingenjör som tog med mina gamla hem för att laga - ha ha!

Hej från andra sidan jorden. Eller, nedre änden om man ska vara sån. 
Det ser förmodligen ut som en fokuserad stund i mitt liv, men faktum är att vi precis kom hem från en utflykt som tog löjligt mycket tid, så nu sitter jag snarare här och anstränger mig för att över huvud taget kunna fokusera på en sak i taget (vilket ej går med tanke på att jag sitter och skriver detta inlägg just nu).

Tänkte bjuda på lite slumpartad information.
Visste ni att..

♦ Här finns det folk som försörjer sig med att vakta bilen åt en medan man är inne i resturangen/köpcentret/mataffären. För detta besvär får dom mellan 2-10 rand per bil lite beroende på hur länge man har varit borta, vilket är ca 1-6kr. 

♦ På väg till Mooi Rivier mall så kan man gå igenom en stadsdel som är full utav människor och aktivitet. Det är butiker av alla dess slags, t.e x "candy and shoe equippment", "dipers and hair saloon". Här är det fruktstånd på marken, hög musik och alla vägar är inte asfalterade. Det känns mer som Afrika, tycker både jag och Ronja, enligt våra tidigare erfarenheter (vi fattar ju att Afrika är extremt varierat men det är en viss känsla vi syftar på)

♦ Idag roade sig Org, husägaren, med att skjutar duvor på ett majsfält. Något deprimernade helgsyssla om ni frågar mig.

♦ Jag har hemlängtan. Inte efter en specifik plats eller så, det är en känsla jag längtar efter bara. Jag behöver inte åka hem så länge jag kan få känna den känslan. Detta kommer garanterat lättas när mamma och pappa kommer - nästa söndag! Redan om en vecka åker jag till Kapstaden i sällskap utav Ronja och chillar med henne och hennes mor det första dygnet.

Ja, alltså så kul var det för er. Ikväll blir det final i paradise hotel säsong 3. Ronja och jag är slaviska följare utav denna säsong, jag bad Emil ta med sig en hel del serier och program till mig när han kom hit och vi är båda fast i intrigerna. Jag erkänner, hade vi haft säsong ett och två att titta på efter denna så hade ingen varit gladare än jag.

Nu går solen ner. Fan. 
Ha en redig lördag. 

 

Längtar tillbaks

Lesotho.

Fast mest saknar jag nog mitt resesällskap.

 
 

Sydafrika och kvinnorättdiskussioner

 
 
Det är dags att skriva om lite allvarliga saker nu. Igår var en utav de absolut mest utmanande hittills vad det gäller kulturkrockar. Jag inser ju att samhällen ser olika ut, att olika frågor är mer eller mindre prioriterade och så vidare. Men trots detta så har jag faktiskt noll tolerans för att det är socialt accepterat att tala nedlåtande om kvinnor. Denna ständiga röra; att varje gång man stöter på diskussioner om kvinnorätt behöva lyssna till åsikter från dem som inte är kvinnor, åsikter som gärna argumenterar ifrågasättande eller rent utav emot kvinnorättsarbete. Vissa verkar ha en total oförmåga att sätta sig in andras situation och agera intuitivt med stöd och intresse. 

Vi hade sociologilektion igår, temat var "Women and Development". Inför lektionen hade vi fått två artiklar varav en beskrev på vilket sätt kvinnor är utsatta och diverse olika orsaker till vad som upprätterhåller detta, och den ena berättade om olika sätt utvecklingsprojekt har verkat för att motarbeta detta. So far so good - intressant ämne tycker ju jag. Vi är över 100 personer i klassen, kanske 150, och läraren ställer frågan

"What makes women more vulnerable?"
Syftet är ju att påvisa ekonomiska, sociala, kulturella, lokala och globala normer, policies historiska faktorer och strukturer som bland annat bidrar till att kvinnor är utsatta globalt. Vad händer? Jo, män räcker upp handen. Och deras argument är slående. 

"Kvinnor saknar ambition. Om ni vill ha förändring varför gör ni inget åt eran situation då?"
"Men det är fler kvinnor på jorden än män, eller hur? Och i krig till exempel så vinner ju de som har störst antal, så om ni är lika starka som män borde ni ju ha vunnit"
"Det är inte meningen att män ska göra hushållsarbete"
"Kvinnor borde börja i andra änden och ändra på småsaker. Varför till exempel ska män betala när man är ute på bio?"
"Men om kvinnor är så missnöjda varför stannar dom kvar i beroendeförhållanden då?"
"Bibeln säger att kvinnor är ämnade att genomföra vissa sysslor"
"Kvinnor vill till och med spela rugby nu, det har gått för långt! Det är en sport för män. Vi män bryr oss inte om era sporter"
"Men låt förändringen ta sin tid, förvänta er inte att saker och ting ska ske övernatt"
"Jag tycker att nuförtiden är det ju kvinnor som får fördelar i allt och det är ju knappast jämställt!"
"En lärare sa till mig en gång att kvinnor är ju helt enkelt för känslosamma för att ha vissa jobb"

Eller min favorit som gick ungefär såhär: 
Kille: Jag förstår inte varför vi ska diskutera detta. Det är inte relevant. Saker och ting fungerar ju som de är. Ni kvinnor har ju era kläder och hårprylar så ni borde vara glada.
Läraren: tror du på fullaste allvar att det är vad som gör kvinnor lyckliga?
Kille: Men alla kan väl inte vara glada?

Jag har hört en del hjärndöda, ogenomtänka argument förut. Jag har blivit anklagad för att jag ser mig själv som offer eftersom att jag är feminist; ungefär som att det vore konstigt att utsatta grupper ju faktiskt är offer. Men igår tog priset. Och det stannar inte där. Vänner jag tycker om här nere har inga problem med att benämnda sexuellt aktiva tjejer som riktiga slampor som har dålig karaktär. I samma mening säger de ingenting negativt om killarnas sexuella vanor, det är ingenting man bryr sig om här tilläggs krasst. Och feminismen, den är så himla orättvis mot männen, argumenteras det. Vi behöver inte feminismen i Sydafrika, det är bra här, säger man.

500 000 våldtäkter om året. Tjejer som säger att deras mål i livet är att hitta en man. Kvinnor som inte har rätten att ha sex med vilka de vill, hur de vill, utan att stämplas. Killar som inte orkar lyssna på tjatet, tjejer blir ju försörjda så varför klagar de? 

En så totalt ignorant inställning mot strukturer och verkligheten har jag aldrig sett på maken. Jag räckte upp min hand på lektionen idag efter att ha samlat mig en lång stund och förklarade hur nedlåtande argument de använts under dagens lektion, specifikt han med klädkommentaren, samt berättade att det är historia, strukturer, sociala normer samt könsroller som gör att det ser ut som det gör idag. Att inte ens Sverige är jämställt. Att det inte är bara upp till kvinnan att genomföra förändringar, utan att männen måste släppa fram och underlätta. Beskrev hur absurt det kändes att man kan anse att halva jordens befolkning helt enkelt är ämnade att ha det lite sämre. Sedan råkade jag visst säga "norms tell women that they are too emotional, so if anyone tells me that I am too emotional or too angry when talk about how I feel about these things, I tell them; shut up".

De övriga studentnera lyssnade nog, faktiskt. Ett par utav dem sa att de höll med, någon kom fram och tackade för argumentet, läraren verkade lite underlättad eftersom att hon själv var tvungen att lyssna på och bemöta extremt sexistiska kommentarer i klassrummet.

I och med allt detta, så utvecklas jag enormt mycket här borta. I antropologin diskuterar vi feminismen och skönhetsideal aktivt i relation till skönhetsoperationer, våran syn på kroppen, omskärelser och organhandel. Det är tydligt att kvinnliga feminister från "västvärlden" har mycket att lära när de (jag) har förutfattade meningar om vad utsatta kvinnor i andra samhällen vill åstakomma, samtidigt är det oerhört tydligt att det är debatter som måste hållas. Det här absolut någonting jag kan tänka mig att syssla med i framtiden, jag har fastnat särskilt för antropologi och känner att jag får utlopp för otroligt mycket samtidigt som jag lär mig.  

Det var dagens seriös-kaka. Ha en skön fredag. Ikväll känner jag bara för att vara hemma och studera samt söka praktik. Orkar inte med människor. Måste erkänna att jag har lite hemlängtan just nu, trött på väldigt mycket inslag vardagen här, vilket jag förmodar är rätt normalt när man är utbytesstudent.

Kort om framsteg OCH en snabb analys av Simon Cowell ytlighet

Jag mår bättre idag. Och skolen sken i princip hela dagen för första gången på länge. Och jag har fått tillbaks prover och inlämningar som i överlag har gått bra. Är lite bitter då jag har magkatarrsliknande symtom och därför måste undvika kaffe, socker, vete, alkohol och annat som är roligt - men annars går det bättre och bättre för mig. Just nu sitter jag och läser om kvinnlig omskärelse eftersom att jag ska skriva en uppsats om det ur antropologiskt perspektiv. Intressant men krävande. 

Därför blir jag inte långdragen. Jag insisterar istället på att dela med mig utav min studiemusik:Jag kollar även på detta:Och alltid är det samma sak. Någon kliver in, någon som inte passar in idealet för vad skönhet är. Simon Cowell frågar skeptiskt ut personen lite. Folk i publiken höjer på ögonbrynen och fnissar. Sedan gör personen ett fantastiskt jobb och DÅ blir Simon så förvånad! Oj vad spännande att någon som inte är vältränad kan sjunga?! Alla jublar, rättfärdigar sin initiella, ytliga skepsism. Herrejistanes va, att folk aldrig lär sig...

Slow progress

Jag är fan inte friskare idag än igår. Det kan jag lova er. Jag missar dagens lektion och skippar diverse ärenden i utbyte mot att sitta inomhus och ha huvudvärk och skriva uppsats fast det är vackert ute idag. Bitter? Ja, ganska så. Arbetet läggs på hög. Det är kallt som fan i vårat hus och jag är trött. Gnäll, gnäll, gnäll. En måndag som jag tidigt ska glömma, detta.

Tycker ni jag överdriver lite? Här ska ni få se vad jag ska hinna fram till nästa fredag. 

Medicinsk antropologi:
- Läsa två artiklar om reproduktiv forskning
- Läsa två artiklar om kloning
- Läsa två artiklar om virusspridning i fattiga länder
- Läsa två artiklar samt skriva uppsats om kvinnlig omskärelse
- Förbereda frågeställningar inför ett projekt om HIV/AIDS 


Sydafrikas historia: 
- Skriva historiauppsats om Shaka Zulu
- Läsa ca 250 sidor i kursboken i historia
- Göra två inlämningar med svar på på 20 frågor vardera baserat på kursboken

I jämförande politiken:
- Lära mig Japas politiska system
- Lära mig hur kommunistiska och post-kommunistiska stater styrs
- Skriva hemmaprov på ännu okänt tema
- Lära om nya demokratier och hur de styrs

I utvecklingssociologi:
- Skriva prov i hur situationen kan vara för kvinnor i utvecklingsländer
- Skiva sociologiuppsats om 5 problem som kan följa med utveckling (grupparbete med Ronja tack och lov)
- Läsa minst 2 artiklar som ännu ej har offentliggjorts
- Ha prov på allt vi gjort hittills i sociologin

JAG BEGIPER INTE HUR JAG SKA HINNA ALLT. Några utav dessa saker måste jag ju göra för att jag är bortrest en hel vecka efter lovet som börjar nästa lördag. Så allt från veckan därefter behöver jag ligga före i då jag, mamma och pappa kommer att befinna oss i Krügerparken då. Men realistiskt sätt får väl litteraturen från politiken, historian samt utskrivna artiklar följa med på och avnjutas sena kvällar.

MVH/ Ganska stressad tjej


Tiden går så fort

 

Häromdagen kom jag och Ronja fram till att det har gått ungefär en tredjdel utav vår tid här - redan!

Det märks att tiden går. Skolan blir allt mer seriös och tidkrävande. Vädret blir kyligare. Överraskningarna färre - man är inte lika chockerad längre utav hur folk talar om det här samhällets interna problem. Och på sätt och vis är det ju skönt att vänja sig vid en plats. På andra sätt är tanken lite skrämmande; jag är rädd att jag ska glömma bort att ta tillvara på dagarna i Potch eftersom att de börjar kännas lite mer rutinmässiga nu. 

Idag så har jag i alla fall trotsat det faktum att jag är sjuk och borde ligga och kolla på film hela dagen, precis som igår, eftersom att på tisdag förmiddag ska min historiska uppsats lämnas in. Jag sitter här med fem gamla, innehållsrika böcker om Zulu kungen Shaka's framfart i början utav 1800-talet. Det är honom jag ska skriva om, måste komma på en essäfråga som har någonting att göra med hans historiska påverkan i Sydafrika. Jag kan inte påstå att det är ointressant, men däremot är jag ganska så seg och har också 40 andra grejor att göra på typ två veckor så jag ser fram emot att på något mirakulöst sett genomföra detta - det är ju så det är, varje gång man tror att "denna gång blir jag inte klar/denna gång förstår jag inte vad läraren menar" så lyckas man ändå lämna in sitt arbete innan deadline.

Jag önskar att jag hade något engagerande att dela med mig utav, men i nuläget så blir det inte bättre än såhär. Jag avslutar med lite nonsens i punktform.

♦ Jag har lyckats föräta mig på GB glassen magnum mint. Under en period här på ca två veckor åt jag i princip en om dagen så det tappade sin charm lite.
♦  Om två veckor landar mamma och pappa i Sydafrika
♦ Idag noterade jag att en utav hundarna, Charlie, gjorde konstiga ljud och tuggade fragda. Så jag frågade Org om det var någon fara med hunden, varpå han svarade "he ate a poisonous frog, that is why he is like that". Okej, då är allt lugnt eller? Tänkte jag med skepsism.
♦ Igår så såg jag äntigen the Great Gatsby . Tyvärr är jag mer imponerad av soundtracket än själva filmen.
♦ När läkaren igår fick reda på att jag är svensk så var hans första fråga ifall jag har läst Stig Larsson. Det har jag inte, men jag sa att jag hade det. Undrar varför jag kände pressen att ljuga om något så banalt?

Ha det gott, nu är jag på sida 255 i E.A Ritter's bok "Shaka Zulu". Efter denna är det bara fyra böcker kvar att sålla igenom. Glädjen är total, och medan jag låtsas att det är sant så glider kvällssolen sakta nedåt.

Bra kväll: undvek stelkramp och fick skjuts hem utav läkaren

 
Som vissa utav er redan vet så fick jag ett ganska djupt sår på handen i torsdags. Jag högg mig i handen av misstag med vass, rostig sak som satt i väggen i duschen på hostelet där jag och Emil bodde (jag ska meddela hostelägaren om att denna kan vara lite problematisk). I alla fall. Jag är ganska hypokondrisk och blev genast rädd för eventuellt blodförgiftning, men efter att ha rengjort såret och lugnat ner mig så försvann det ut tankarna. 

Det som hände följande dygnet var att folk jag berättade detta för sa "you have to go to the hospital and get a shot!". Jag var inte säker på vilken spruta dom syftade på, och jag tänkte att "stelkrampsskydd har jag ju i alla fallf för den får vi ju när vi är små i Sverige".

Sedan vaknade jag upp sjuk imorse. Då bestämde jag mig för att kika lite på symptom och sjukdomstillstånd som kan orsakas utav den här typen utav sår och ett par saker framgick 1) Jag har inte tagit någon stelkrampsspruta inom 10 år och därför så har jag inte fullvärdigt skydd längre, samt 2) att ett flertal utav symptomen jag hade stämde väl in på förstadiet till denna sjukdom och att efter 3 dagar så är det för sent att ta sprutan i förebyggande syfte. När jag upptäckte detta hade det gått 2½ dag.

Jag fick numret till en läkare som har jour på helger och han sa att jag måste komma in omedelbart. Här borta har jag ju varken cykel eller bil en däremot turen att ha ett nummer till en shuttle-service som fungerar som taxi ungefär, och dom kunde köra mig direkt. Jag är så oerhört glad att jag åkte in direkt. Han förklarade att det var verkligen precis i tid att ge mig en spruta för att förhindra stelkrampsinfektion, han tillade även att hade jag kommit in samma dag som jag fick såret så hade han valt att sy eftersom att infektionsrisken är så hög. På grund utav detta skrev han ut antibiotika eftersom att jag redan är sjuk och extra infektionskänslig; jag vet att man ofta talar om att antibiotika skrivs ut alltför lättvindigt, men jag kommer att ta dem i detta läge då han insisterade på att skulle jag få en infektion i detta sår så ligger det så olyckligt placerat att jag kan skada handen permanent. 

Sedan hände någonting fantastiskt. När vi var klara var klockan ca 18 här, vilket innebär att det bara tar 45 min tills det blir mörkt ute. Jag behövde gå förbi apoteket och sedan gå hem, vilket skulle ta någon timme sammantaget. När han förstod att jag skulle gå så erbjöd han sig omdelbart att köra mig till apoteket och sedan skjutsa mig hem. Jag har aldrig varit med om något liknande - efter ett snabbt, billigt och professionelt läkarbesök så fick jag alltså skjuts till dörren (han kanske kände sig lite tvungen, tydligen så  är området jag behövde gå igenom högrisk för att bli rånad). 

Mina känslor just nu:
I. Extremt lättad att jag gick dit. Risken må vara låg, men drar man på sig stelkramp är dödligheten 25%. Dessutom är en infektion i sig illa nog. Nedsatt funktion i handen = nej tack. 
II. Riktigt imponerad av hur snälla människor kan vara; en sån person vill jag också vara för andra. 
III. Trygg med att om handen inte läker som den ska så insisterade han på att jag måste besöka honom igen. Det är alltid kul när man blir tagen på allvar. Hemma hade jag inte kunnat drömma om att gå till läkaren med ett litet sår på handen eftersom att många verkar tycka att man överdriver. 

Det var min dramatiska lördag. Jag har nu diskförbud tills såret är läkt (stackars Ronja) och förhoppningvis ska det bara ta ca 2 veckor. På den ljusa sidan innebär ju det att i samma veva som handen läkt så har även hålen i öronen läkt, och jag är ju garanterat frisk från min halsinfektion då, och mina föräldrar kommer om ca två veckor. Alltså: om 2 veckor är allt bra. Ska bara vila samt plugga mig gråtfärdig innan. 

En redig fredagIgår var en härlig dag. Slutade i skolan före lunch och hade därefter ett par saker inplanerade för kvällen; en vända till Mooi Rivier Mall, och ut med Mardi & friends på kvällen. Vi hade ett par inbokade ärenden i köpcentrumet, nämligen att ta hål i öronen och fixa naglarna. Detta är lite utav en milstolpe för mig, öronen, eftersom att jag har pratat om att göra det i typ tre år. Problemet har varit att det är ruskigt dyrt i Sverige, kanske 300kr per öra, men här kostar det runt 50kr, inklusive örhänget. Så det fanns ingen ursäkt direkt. Jag kan meddela att det inte gjorde särkilt ont, inte har blött någonting och att om 2 veckor visar jag upp det för då har jag fått byta till egenköpt örhänge. Wiho! Naglarna var en grej som jag varit nyfiken på helt enkelt och jag måste erkänna att det är förbannat härligt med starka, tjusiga naglar. Jag erkänner; jag föll för trycket att vara en elegant kvinna. Lyckligtvis kompenserar jag detta på massa andra sätt, t.ex genom att lyckas skada mig i duschen, trampa på glasbitar och annat inte-så-jätteelegant.

Ronja piercade sig också i båda öronen och även Mardi och våran andra jättehärliga vän vars namn jag ej kan stava till gjorde det (Meschi? Hon är i alla fall grymt go). Så när vi fyra väl satt där med våra nya örhängen så fick vi någon slags energikick och bestämde oss för att istället för att äta middag innan klubben så åker vi till en grekisk restaurang och smäller i oss baklava och mjukglass. Väl på klubben beställdes det in vinflaskor och nachopizzor och därefter dansade vi till riktigt skön musik. Det finns en klubb här som heter Mystique som har en väldigt behaglig och avslappnad atmosfär. I Sverige upplever jag att klubbar är en tävling om vem som är snyggast samt att man aldrig får dansa ifred för att alla vill ragga på alla. Här kommer man som man är, dansar hur man vill och får vara ifred men kan prata med vem man vill om man känner för det. Väldigt bra. Det enda negativa är att alla röker som tokar så alla klädeplagg luktar illa. Annars är det inte illa pinkat att kunna köpa en flaska rödvin för 20kr, just saying.

Nåja. Bra fredag. Idag vaknade jag upp sjuk med halsont, huvudvärk och snörvlig och kan se fram emot en dag med 6st stenåldergamla böcker från biblioteket som handlar om Shaka Zulu, en gammal kung som plöjde sig fram genom sydafrika under 1800 talet och ställde till det ganska rejält. Jag ska skriva en uppsats om honom. Jippey. Fick dessutom ett sms precis D'lishe, en tjej från skolan som vi har börjat hänga lite med, som bjudit oss på brai (Sydafrikansk grillning) på en farm. Vi har längtat efter att få gå på brai i sju veckor (alltså sedan vi kom hit) för att det är så omtalat, och nu timar jag in att vara sjuk den dagen. Känns mindre skoj.. Nåja.

Ha en skön helg!

Beundra mina fagra naglar:
 
 


 
 

Nu har min älskade åktDär sitter vi. Jag var överflödigt lycklig för att jag körde detta fordon, och om sanningen ska fram så var det INTE tillåtet att åka om man inte kunde visa upp sitt körtkort. Så vi gjorde vad vilken klok person som helst hade gjort; visade upp Emils körkort sedan åkte jag ändå. Vi hade i alla fall väldigt kul den dagen.

Och så har det varit de senaste tre veckorna, med mig och Emil. Vi har skrattat och haft det bra, vare sig vi befunnit oss i soffan framför en TV-serie, i en bil högt upp bland bergen i Lesotho, med djuren på baksidan här hemma eller på ett B&B; ibland har vi fnittrat över en flaska rödvin (pinotage blev favoriten) och ibland har vi delat på desserter ungefär som paren i romantiska komedier gör. Vi har klappat lejon ihop, ätit på Afrikas högst benägna restaurang, sett noshörningar bråka på 20m avstånd, studerat ihop. Och jag ska tala om för er att det har varit så oerhört naturligt att ha honom här i Sydafrika med mig. Därför känns det tomt och jobbigt nu när han har åkt. Det var inte lätt att säga hej då vid busshållplatsen idag, eftersom att denna gång är vi ifrån varandra tre gånger så länge än vad vi var innan han kom hit. 14 hela veckor. 

Jag räknar redan ned... 


Imorse var det blodigt

 
Imorse så tänkte jag ta mig en härlig dusch på vårat Bed and Breakfast eftersom att vi inte har en ordentlig dusch här hemma. Det skulle bli min goda, tidiga start på en dag som annars är jobbig (Emil åkte ju idag). I alla fall så stod jag där i och krånglade med temperaturen, eftersom att det finns två kranar som reagerar olika snabbt när man vrider dem och vattnet växlar plötsligt från ljummet till skållhet - och så vidare. Poängen är att jag trodde det hade stabiliserats och hade precis schamponerat håret och ställt mig under strålen när det blev väldigt varmt. Så min reaktion var att häftigt sträcka mig efter kranen. Problemet är bara att ovanför varmvattenkranen fanns en smal spak i järn (vet ej vad dess syfte var) vars ena ände var mycket vass. Och min hand for i hastig framför, rätt in i denna rostiga, vassa ände utav spaken. 

Detta innebär att jag har ett djupt, djupt sår mellan knogarna pekfinger/långfinger. Såpass djupt att jag fick gräva bort hud med naglarna för att det hade fastnat rostigt järn i min hand som helt enkelt kändes ganska sannolikt som risk för blodförgiftning. Sedan var jag tvungen att pressa ut blod ut så att smuts inte skulle komma in i såret, som alltså är säkert 7mm djupt. 

Tänkte det kunde vara kul för er att bli uppdaterade om vad jag gör här borta...
(12 timmar senare med sårrengörinsspray och plåster så har jag ännu ej fått någon förgiftning - men man ska inte ropa hej förren man är över bäcken... (dvs tills skiten har läkt ihop såpass att man inte ser rakt in i min hand)).

Städer & tankar om Potch kåkstadI brist på annat så får in dessa bilder tagna i Pretoria. Potchefstroom ligger knappt två timmar ifrån Johannesburg och knappt tre ifrån Pretoria. Men de fina städerna, typ Kapstaden, Stellenboch och Durban ligger väldigt långt bort. Det är så underligt att bara av det lilla jag har sett utav Sydafrika så är Potchefstroom i särklass bland det allra tristaste när de gäller landskap. Det är mest ett stort, platt område omringat utav ett stort antal farmar som föder upp boskap. Vädret är antingen oerhört varmt eller oerhört blött. Nu har vi exempelvis haft regn varje dag i över en vecka; idag var det översvämmat här utanför vårat B&B så till den grad att man inte kunde gå till våran dörr utan att dränka hela fötterna i en smutsig, stor pöl .Nu trivs jag ju bra här i Potch, trots detta. Det är framförallt ett tryggt område vilket måste vara prioritet före det rent estetiska, förstås.

Vilket leder mig till något lite mer allvarligt.
När vi åkte till lejonframen häromdagen så passerade vi ett stooort township som tillhör Potch (township är ett snällare ord för kåkstad). Plåtskul ihopklämda tätt intill varandra, blandade med små enplanshus i tegel. Vägarna i området är solklart underprioriterade utav kommunen, de såg mer ut som leriga hål. Bostäderna sträcker sig över en enorm yta; plötsligt är det logiskt att det är så stor befolkning i Potch, jag har undrat innan vart katten alla bor egentligen. Jag kan bara tänka mig hur omständigt det är för de som bor där i utkanten men inte har tillgång till bil och måste varandra längst vägarna tidiga morgnar för att kunna ta sig till jobbet. Huset jag bor i ägs utav ett par som verkar vara oerhört välbärgade och det känns faktiskt surrealistiskt när man passerar de fattiga områdena och inser att på grund utav allting man har hört så skulle man inte gå in dit. Men varje dag tvingas ju folk att gå dit. Och varje dag så tvingas folk också att hantera fördomar ifrån människor som mig själv, som sitter skenheligt med min laptop och känner medlidande men samtidigt inte skulle vandra in i området och prata med folk fastän Potch är en säker del utav landet.

Den är ett jäkla hyckleri ifrån min sida. Nu menar jag inte att jag har någon anledning att gå in i ett township "bara för att" och titta på människor  och le medlidande åt dem - vem är jag att ens förutsätta att folk inte trivs med sina liv baserat på min bristfälliga insikt? Det är bara min övertygelse att om förändrig ska ske så måste man sluta separera livsstilar på det här viset. Det är underförstått här att "vi vita har ingenting att göra i de svarta områdena" - till olika nivåer. Absurt. 
 

White Rhinos by nightKänner ni spänningen i luften? Såhär såg det ut (det lilla man ser) när noshörningar blockerade vägen i Pilansberg häromkvällen. 

Att lyfta ett 10 veckor gammalt lejon


Igår åkte jag, Emil och Ronja till Kohra Lion Park som ligger en halvtimme utanför Potchefstroom. Vi har blivit entusiastiskt rekommenderade av många inhemska Sydafrikaner att åka och ta chansen att få kela med en utav dessa sötnosar. Parken hade ca 20 lejon i olika (stora) inhängnader och vi fick en liten rundtur. Denna lilla skönhet var ca 10 veckor gammal och oerhört vänlig, men ganska rastlös. Jag fick den stora äran att bli riven men klaga kan jag knappast göra, var väl mest nervös att få stelkramp eller något annat skoj men jag lever ju idag så det var ju skönt:) 

Kohra är en privat park, lite oklart varför man får för sig att köpa en bunt lejon. Jag var under intryck att de föder upp lejon och säljer till de stora nationalparkerna vilket underlättar i bevarandet utav arten, men ärligt talat så talade kvinnan om att det är många i Belgien som köper (?) så därför så är det bara att inse att många utav de här ädla djuren hamnar på djurparken. Jag bör ju inte vara förvånad. Det var en mysig upplevelse men jag kommer låta djuren vara ifred i framtiden, förutsatt att jag inte hittar farmar som siktar in sig på att just bevara arter för då är det bara trevligt att bidra. Jag är ju som bekant ganska blödig när det gäller djur och natur, och mitt dilemma är väl att jag inte riktigt kan avgöra vad som är omoraliskt eller inte. Här nere så är det hur naturligt som helst att åka över helgen och lyfta en lejonunge. Hade någon hemma gjort det hade jag ogillat detta skarpt. Vilket kanske besvarar min fundering om hurvida detta är vettigt eller ej. Fast nu lät det som att jag ser det som självklart att det vi gör i Sverige är mer rätt - jag syftade mest på att det besvarar min fundering om hurvida jag anser att det är vettigt eller ej. 

Men om ni kan förlåta min dumstridighet och hålla med mig om att det är ett extremt bedårande djur så möts vi i nästa inlägg. Jag ska precis bege mig in i min hinkdusch, vilket tar emot eftersom att vi äntligen hade fixat en duschslang att fästa i badet men den visade sig vara trasig. Och lagret på liknande var slut på alla butiker vi besökte igår när vi var på jakt. Vi kan konstantera att jag saknar att duscha normalt helt enkelt.

Ha en underbar tisdag. Jag ska studera och försöka ignorera att Emil åker om två dagar:(

 SÅ BEDÅRANDE!!
 
Här är ett lite äldre lejon som gäspar:
 


 

En fantastisk helg i djurlivets tecken


En video på noshörningshanarna som tjaffsade.

Jag, Emil och Ronja har hyrt bil och åkte på äventyr denna helg. Jag sammanfattar här under rubriker vad vi har hittat på för något skoj. För er som är lite mera så att säga, bildliga, bläddra ner och gå miste om saker som itne kommer att förändra ert liv om ni läser det. Enjoy!

Boendet och Sun City
Det har varit intensivt och riktigt härligt den här helgen. Det började i lördags då vi efter ca tre timmar nådde Rustenburg (ca 2 mil ifrån området med djur), bara för att inse att boendet vi bokat på Bellevue Cottages var en hel villa för oss själva. Det var helt absurt vad fint det var - och vilka faciliteter det fanns. Jag tror alla tre hade räknat med ett litet rum med en dubbelsäng och en extrasäng, litet badrum och eventuellt lite enklare kök. Plötsligt hade vi egna sovrum med en-suite badrum, kök, altan, garage (?). Jag skryter inte för sakens skull jag begiper bara inte hur vi kunde missa att vi hade bokat detta, samt att det kunde vara så billigt. Hur kul som helst!

Därefter begav vi oss på jakt efter någonting att äta. Det ni läsare bör veta i sammanhanget är att Pilansberg är ett stoooooort område med djur, men det gränsar bisarrt nog till ett ställe som heter Sun City. Det är ett område som härmar Las vegas, med några hotell varav ett är helt absurt lyxigt, casinon, lekmaskiner, vattenparker, tåg som skjutsar runt en på området. Det var därifrån våran guide skulle hämta upp oss innan våran Game Drive (som safari tydligen heter här) så vi bestämde oss för att åka dit och äta. Vi åt på en italiensk restaurang och var väl ganska skeptiska till hela stället, men efter lite mat och ny energi så tog vi nya tag och njöt istället utav att spela lufthockey och gå och roas utav hur extremt "icke-Afrika" (enligt fördomar) det kändes.

Safarit
Vid fem mötte vi upp våran guide tillsammans med 20 andra personer som alla fick skriva under ett papper på att vi inte klandrar parken ifall vi dör på touren (bra grej). Därefter åkte vi iväg i en stor lastbil med flak så man hade god utsikt och det dröjde bara några minuter innan vi blev hänförda; vi fick syn på tre vita noshörningar. En hona, en hane och en bebis. Vi trodde knappt vi kunde haft mer tur men runt hörnet dök det upp flodhästar, därefter impalas, giraff och vips - en elefant! Detta stora djur har jag enorm respekt för vill jag lova. En bit in i parken såg vi därefter wildbeasts, zerbror, en krokodil. Sedan dök det återigen upp noshörningar och denna gång var det två hanar som bråkade om en honas gunst - inte illa att se att noshörningar faktiskt springer ganska elegant.
När mörkret föll hade guiden fått en radiosignal från en annan guide som tipsade om att lejon var i området - det var jättespännande att åka i kolmörkret och lysa med lampor efter dessa bestar. Efter en stund kom fyra lejonhonor och en unge springandes över vägen. Jag satt på nålar eftersom att jag var längst bak i lastbilen och hörde någonting morra i buskarna bakom mig (lejon jagar för helsike på kvällstid) men det var jättehäftigt. Därefter var vi ganska säkra på att vi inte skulle se något mer. Men vad tror ni vi såg? Jo - tre noshörningar till. Denna gång en hane som försöker smickra en hona som skeptiskt vaktar sin unge. De stod mitt i vägen i mörkret och en stund kändes det ganska hotfullt då honan vill skydda sitt barn och våran lastbil fick backa hela tiden för hon närmade sig. Men det var en läcker upplvelse. Sen tänkte vi att nu ser vi nog inget mer (förutom ett par ugglor). Och vad händer? Fyra unga lejonhanar ligger mitt på vägen och chillar, bara för att nonchalant resa sig upp och vandra in i vildmarken när bilen kommer åkandes.

Efter fyra timmar ute i området så satte vi oss i bilen och åkte till huset. Där njöt vi utav lite rödvin och smälte hela upplevelsen. Jag är så himla glad att jag fick se noshörningar!

Ett läskigt uppvaknande och Pretoria
Imorse vaknade jag utav någonting som dunsade högljutt utanför. Jag rationaliserade bort det hela med att det kanske var så att hotellägarna byggde om. Sedan slog det mig at 1) Klockan var 06.30 en söndags morgon 2) det lät precis utanför fönstret och där fanns ingen påbörjat byggprojekt dagen innan.
Jag låg kvar en stund och höll på att somna om när det kom igen. Dunk, dunk, dunk. Högljutt och upprepat. det lät som att gigantiska stenbumlingar rullade på taket. Jag kikade ut genom fönstret och såg ingenting. Efter en halvtimme smäller det till på ett sätt som skulle kunna vara en dörr som öppnades så jag går ut ur rummet och möter en nyvaken Ronja - vi båda säger "vad fan är det som låter?". Ädla och modiga som vi ju är bestämmer vi oss för att gå ut och undersöka saken. Ägarens hundar står på våran altan och verkar stressade och vi går förbi dem i förundran. Det visar sig att det är en flock apor som använder vårat hus som ansats för att komma upp i träden brevid. Aporna var ljusgråa, slanka i kroppen och hade svarta ansikten. Inte varje dag man har apor som väckarklocka!

Efter detta så gav vi motvilligt ifrån oss nycklarna till huset (jag hade lätt kunnat flytta in) och åkte mot Pretoria. Där besökte vi National Cultural History Museum vilket var katastrofalt dåligt så vi gav upp och gick till Pretoria Zoo istället, det har sagts att det är ett utav världens 10 bästa zooparker och den ska tydligen syssla primärt med att bevara arter. Jag ska vara ärlig - det är lite obekvämt att vara i Sydafrika och gå på zoo, särskilt dagen efter man har sett djur i det vilda. Men de verkade ha det bra.. och det bästa var inte djuren. Det bästa var faktiskt att man fick hyra en liten golfbil att åka runt i parken med. Det var kul. Vi åkte runt och flamsade, sedan avslutade vi med att åka linbana upp på en kulle med översikt över Pretoria. Vi hann se mycket lite utav denna hyfsat stora stad men det var inte särskilt vackert. Däremot kan en dag omöjligt vara misslyckad om den involverar att man får race:a upp för en backe i en golfbil. 

Nu sitter jag här i Potchefstroom, det spöregnar och jag har prov 08.15 imorgon i jämförande politik. Så kan det gå. Vill ni ser lite bilder från helgen? Klart ni vill!
 
Huset: 


Sun City (utsikt från skytrain)
 
Inomhus på den Italienska resturangen som var byggd för att se ut att var utomhus. Lite skumt. I den stora hallen bredvid fanns det giraffstatyer i guld som var flera meter höga. Jeeepp.


Lufthockey. Emil utklassade oss båda. 


Och så till safarit. White Rhinos. 

Så skumma djur, men så häftiga! Kändes overkliga på något vis.
 
 
En Impala, enslig stackare som enligt guiden hade mycket liten chans att överleva om den inte mötte upp med en ny flock.

I vattnet låg det två stora flodhästar.


Elefant! 


Wildbeasts kallas dessa ganska timida varelser.


Ser ni? Detta är en noshörningshona med en unge tätt intill. 


En ung lejonhane som vandrar iväg i natten..
 
Sitter och snofsar mig efter dagens eskapader (middag: dessertoliver. Varför? Åt crossaint i bilen. Hälsan på topp här borta. I bilen hem idag vräkte jag i mig ytterliggare en croissant, en cappucion och ett paket ostchips. Det är inte hälsosamt att vara på roadtrip när termen "bilgodis" är myntad)


Imorse utanför museet.


Åka linbana. 


Utiskt över Pretoria. 
 
Hur han vi med detta på två dagar? Ingen vet. Imorgon ska vi till en lejonfarm. Tydligen så föds lejonen upp och successivt så skickas de ut i vildmarken - jag hoppas att detta stämmer och att utflykten blir häftig. 

Tama djur och vilda djur

 

Igår var vi på middag hos Mardi och Jandrea och åt en god, klassisk Afrikaans rätt. Här är det för det mesta djur som vandrar fritt och igår var inget undantag; rätt som det var kom en gigantisk hund och krävde sin dos utav uppmärksamheten. Det är väldigt trevligt, får jag lov att säga.

Det stället vi ska till imorgon heter Pilansberg National Park. Vi har bokat hyrbil och hostel samt en eftermiddagssafari som pågår tills solen går ner, detta eftersom att många av de större djuren rör sig ute då. Det ska bli fantastistk kul, i Tanzania såg jag mest "vänliga djur" men här finns även rejäla kattdjur och det känns mycket spännande. Området har tydligen gott om vägar som man kan åka omkring på på egen hand så vi tar väl våran bil och hattar dit tidig förmiddag så har vi möjlighet att bege oss på upptäcksfärd. Det är jag, Ronja och Emil som åker. Dagen efter tror jag att vi far till Pretoria och lallar omkring lite, alltid kul att besöka stora städer när man har varit på ett ställe som lilla Potch i fem veckor... Denna helg blir en höjdare tror jag minsann!Nya helgplaner och feminism

 
Jag tänker återigen neglegera bloggen. Idag blir det politikstudier för imorgon bär det av till Pilansberg national reserve för att åka på safari, och på söndag blir det antagligen en tripp till Pretoria för skojs skull. På måndag är det lejonfarm på schemat. En lejonfarm kan betyda olika saker men här är det i alla fall en med syftet att bevara dessa ädla kattdjur, så no worries.

Jag är på gott humör efter en rolig diskussion om feminism på min enda lektion idag, nämligen antropologi. Läraren blev eld och lågor när hon förstod att det fanns engagemang i klassen och det ska bli kul att för diskussionen vidare. Bara tre utav ca 20-30 personer ville kalla sig feminister i ett klassrum som bestod utav endast tjejer med undantag för två killar. Det ska bli intressant att se varför det är så i ett land där en kvinna våldtas var 17:e sekund, vilket innebär 500 000 om året, och att en av två kvinnor våldtas under sin livstid. 

Extrema siffror som jag inte trodde på först. Men så är det här och det är strukturella problem i det här samhället som orsakar den här typen utav beteenden. Våran lärare gav en hel del skräckexempel och förklarade att ämnet är tabu här. Tydligen så är date-rape skrämmande normaliserat på North West University, hon själv hade intervjuat en person som iskallt erkände att sa tjejen nej var det bara att ta för sig ändå. Såna här debatter är verkligen någonting som jag känner väldigt starkt för så jag hoppas att diskussionen fortsätter under nästa veckas lektioner så att jag kan få en djupare förståelse för det här snevridna samhället.

Over and out, ha en go helg.

Såhär glad är jag att jag inte är nästan-klar med min uppsats i Antropologin


Där har ni det. Utlandsstudiernas ansikte. Man är inte lika brydd som hemma. Det är inte genuin desperation; det är mer någon slags matt uppgivenhet när det inte går som man tänkt sig och man tänker "jaha det här går ju inte så bra" mellan varven. Jag är faktiskt stressad för att jag vet att jag kan detta men jag är verkligen trött och har varit ända sedan vi kom hem igår. En sak som jag inte har nämnt i bloggen är att jag har haft ont i magen av maten här efter varenda måltid sedan jag kom hit för fem veckor sedan. Det förstör energin och motivationen ganska så enkelt. Jag skulle mest vilja ligga och vila, men jag får inte, vilket leder till oerhörda irritationsutbrott.

Jaajaa, vardagen är ju närvarande vartän man är på jorden. Och studier är faktiskt inte särskilt kul alla gånger. Ämnena jag läser är ofta intressanta men jag kan grubbla över det faktum att jag studerar samhällsvetenskap när jag faktiskt alltid har tyckt väldigt illa om att skriva uppsatser. Vilket är det man gör i social science. Det faktum att jag ska skriva en C-uppats senare i år känns inte ens genomförbart, så mycket hatar jag det. Men när jag är gammal och vis kommer jag att se tillbaks på denna tid och känna ett utav följande alternativ 1. "Det var värt mödan trots allt!" 2. "Det gav mig ingenting".

50/50 på ett liv utan ånger alltså. Bra odds.

Godnatt!

Vad händer just nu?

Det har förstås varit traumatiskt för oss alla att jag var frånvarande från bloggen i ungefär fyra dagar. Ni undrar, vad gör hon? Hur mår hon? Vad har hon egentligen på sig? Är hon lycklig..? Ja, jag vet ju att ni tänker på mig.

I Lesöthö.

Situationen just när en ganska urladdad en. Hjärnan är seg efter helgens eskapader men mycket finns att göra. Till imorgon eftermiddag ska jag ha skrivit en diskuterande uppsats om de moraliska dilemman som finns kring organtransplantationer, ur ett antropologiskt perspektiv. Det är dessutom första gången som en uppsats kräver att man skriver i jag-form (någonting som har varit strikt förbjudet under mina tidigare studier). Sedan ska jag förbereda mig intensivt inför mitt första prov i jämförande politik, på temat Liberala demokratier; specifikt USA och UK, vars politiska system jag ska kunna såpass väl att jag kan applicera jämförande metoder på dem på måndag. 

Saken är den att det roliga är ju inte över -  i helgen siktar vi mot Safari och det innebär att vi återigen hyr en bil, beger oss iväg och lägger allt vad studier heter åt sidan. Med andra ord så behöver jag vara oerhört effektiv och kvicktänkt... vilket jag alltså inte är just nu. Men så tänker jag såhär:
1. Det ordnar sig alltid
2. Jorden går inte under ifall jag skulle misslyckas med en uppgift.

Nu ska jag, Emil och Ronja möta upp Nomsa med vänner för att äta middag på River Cafe. Jag tänker att äta måste jag ju göra oavsett, så jag kan lika väl göra det i gott sällskap. Sedan blir det sena studier på vårat nya hostel, ett B&B som ligger ca 5 meter från skolan. Jag ska återkomma och  berätta varför vi bytte hostel fast vi inte fick en spänn tillbaks från det förra, det involverar meningar som "I would KILL FOR YOU!" från förra hostelägaren (jag vet att ni blir förvirrade nu men jag återkommer. kanske redan imorgon..)

 Här får ni en roadmovie från i måndags då vi hade besökt grottmålningarna och begav oss vidare upp i bergen. Enjoy pleaaase. Må väl.
/Annika som idag hade följande konversation på historialektionen
Tjej: Excuse me
Jag; yes
Tjej: Can I ask you a question?
Jag: yeah sure
Tjej: Back at home, what stars have you seen?
Jag: What do you mean?
Tjej: What stars? Name a few.
Jag: I don't understand what you mean.. heheee...
Tjej: Stars. like Beyonce.
Jag: Oh. I like her.

Humor

 

Back from Lesotho

Vi är tillbaks efter några dagars intensivt omrkingåkande. Jag slungas direkt in i studierna och begriper ingenting; var jag verkligen i Lesotho igår? Kan en plats verkligen vara så vacker? Det var succé. Det finaste landet jag besökt. Helt makalöst kul att vara där med Emil.

Som vanligt när jag reser så ser jag tusen fototillfällen som jag inte tar tillvara på eftersom att de involverar lokalbefoning. Jag kan inte se någon anledning till att en person jag aldrig träffat skulle tycka det var okej att jag tog bilder på denne för att hens liv är "exotiskt". Alltså, det var så vackert med ryttare och fåraherdar och så kul med skolbarn i uniform som promenerar längst vägarna för att avstånden är så stora. Ögonblick som var fascinerande att se men som helt enkelt får bevaras utanför kameralinsen. Hade vi promenerat mer så hade man förstås kunnat fråga om ett foto var OK, det hade varit kul att få tillfälle att prata lite med folk, men uppe i bergen så finns det inget smidigt sätt att parkera bilen och gå ur så det blev mest att man åkte förbi och njöt av utsikten och känslan.

Vi blev stannade av polisen i en kontroll (som bland annat bad om whisky), men annars var det väldigt lugnt och trevligt på våran vistelse. Spontant så kändes det mycket säkrare än Sydafrika. Skönheten var ju det som blev i fokus, trost historiska platser med dinosauriefotspår och grottmålningar så var det bästa att helt enkelt att följa vägarna och titta. Glo, titta, stirra, häpnas. Bara förundras och försöka ta in i hur makalöst mäktigt alltihop var, överallt. 

Det var lite obehagligt när det började bli mörkt och vi befann oss på 3000 meters höjd, bara för att plötsligt bli drabbade utav en rejäl hagelskur. Även om bilden körde på stabilt och Emil hade kontroll så tänkte man ironiskt för sig själv "ahh, inga räcken, branta vägar, skarpa kurvor, ingen gatubelysning... SKOJ!". Men allting gick ju alldeles strålande. 

And I live to tell the tales.. men inte nu, för nu ska jag gå och umgås med min pojkvän.