knallorange fågel

 
Skolans fina byggnad. Jag skriver singular för de andra är fula:)

Påväg hem igår så passerade jag och Ronja ett torg vi tidigare varit obekanta med. Det visade sig att det fanns ett stort Virgin active health club gym där som vi blev intresserade utav och bad om att bli runtvisade. Det tog tvp sekunder med den här underbara personalen sedan var vi fast. Det slutade med att vi efter rundturen, i det finaste gymmet jag någonsin sett, satt i personalrummet och visade foton från ett snöigt Sverige och växlade skratt och allmän vänlighet. Jag måste återigen påpeka - folk är extremt trevliga så fort man tar initiativ till samtal. Idag ville en dam i kassan dessutom följa med till Sverige:
Jag: this is a different system than in my homecountry.
Hon: Where are you from?
Jag: Sweden.
Hon (blixsnabbt): please take me with you.
Jag: Maybe it's too cold for you.
Hon: I can by a jacket, there's a first time for everything.

"Why not?" Tänkte jag för en sekund.
Anyway, nu har jag gymmedlemskap 10 min från där jag bor och det ingår ett träningsprogram utefter egna önskemål samt kostrådgivning så det är bara att köra på. 

Idag var vi även till Mooi River mall med Mardi.
♦ Jag behövde köpa en ny kudde, kuddarna vi har är hårda och avlånga. Visade sig att alla kuddar här är avlånga... men jag köpte en mjuk i alla fall. Sover kasst på nätterna och det tär på energin som jag behöver just nu.
♦  Vi köpte en mixer också. Vi har faktiskt köpt en hel del utrustning till köket - det fanns inga grytvantar, knappt några glas, inget durkslag osv. Vi vill trivas så vi brassar på.
♦ Köpte faktiskt två par sommarskor också - BUSIGT. Detta är sandalhimlen. 

Påväg till köpcenteret så tog vi en vända förbi botanical garden för att se en sällsynt blomma, men den hade vissnat. Oops. Fick i alla fall en liten tour i parken, Mardi studerar zoologi och botanik och kunde berätta lite ditt och datt. Höjdpunkten var en fet knallorange fågel:Vi har inget internet hemma till helgen. Imorgon ska vi på marknad så vi får se vad vi fördriver övriga helgtiden med. Det finns risk för fest denna helg har jag hört. En flaska ekologiskt rödvin på affärn kostar 30kr. you do the math:)

Ha en underbar helg!


 

de första dagarna i Potchefstroom

Nu har vi varit i Potchefstroom sedan i måndags. På grund utav att det har gått tre dagar, och att dessa i början är extremt innehållsrika, så tänker jag ge er en punklista med lite updates!

♦ Säkerheten
Vi blev hämtade av en tjej som heter Mardi i Johannesburg. Hon, och andra som befinner sig här, menar på allt snack om risker faktiskt är överdrivet. Det går att besöka Johannesburg och upptäcka de bra delarna utan att oroa sig. Vad det gäller Potchefstroom så är det ett område man ska undvika, och man ska väl helst inte gå hem efter tio på kvällen själv. Annars är det säkert, och området som vi bor i ser ut som tagen ur en amerikansk suburb. Sådär välklippt med stora hus och vägarna är helt raka. Skolan är omgiven av säkerhetsportar och man måste ha passerkort så här inne är det fritt fram för att softa!
Bör tilläggas: När locals säger att någonting är överdrivet ska man nog ta det med en nypa salt också. Generallt verkar Sydafrikaner (vad jag märkt hittills) smått ovilliga att erkänna vissa problem.

Vårt boende
I trädgården ligger våran härliga stuga. Det finns ett rum som är kombinerat kök och vardagsrum, med högt grästak, en dörr ut till trädgården och en liten tv. Sedan går man igenom en ett litet stenvalv och hamnar i sovrummet där det finns ett gäng enorma garderober samt ett fint badrum. Mittemot sovrummet är en uteplats i direkt anslutning till huset där ägarna Org och Erika bor, väldigt trevligt par som har ett par underbara hundar som vill leka hela tiden. De har även ett par papegojor som kan prata lite Afrikaans, den ena kan även skälla som en hund och låta som en telefonsignal. Viktig info. Jag trivs görba. Vi bor ca en kvarts gångväg ifrån Campus. Det är kort, men i denna värme så blir man snabbt trött.
Bör tilläggas: Vi har ingen dusch, vi har ett badkar med en varm och en kall kran. Så man måste blanda vatten i en hink, sitta på huk och hälla över sig. Det är väl... sådär. 


Våran stuga som forsätter in till höger.

♦ Universitetsområdet och campus
Detta är ett underbart campus. Smokfullt med människor i typiska collegetröjor med NWU loggan på, och stora grupper människor tillhör såsom jag förstått det vissa klubbhus/boenden så de har samma färg på kläderna och marcherar tillsammans runt nu i början utav terminen. Det finns alla sorters människor men övervägande är tjejer i färgglada kläder samt killar som ser exakt ut som nidbilden utav en amerikansk fotbollspelare, breda axlar t-shirt och vida shorts. Det är ett sportigt universitet, utanför campus finns ett helt gäng arenor och spelplaner för rugby och cricket vilket är de stora sporterna här. Jag och Ronja är kungligt bemötta utav de som ansvarar för oss och i samband med registreringen så har servicen varit helt underbar, ni anar inte hur trevliga folk är här? Man tror att alla vill bli ens personliga bästis för dom bemöter en med sådan värme. Seriöst, jag vet att det låter lite stereotypt. I alla fall, det finns en liten "mittpunkt" där vi sitter nu, med ett par caféer och en scen med trappor där folk sitter och chillar. 
Bör tilläggas: Här på campus är det ingen som höjer på ögonbrynen om man går barfota.

 Studierna
Jag har valt fyra stycken kurser som kommer att pågå parellelt under fyra månader, sedan är den sista månaden (Juni) tentaperiod. Jag har valt en kurs inom historia inriktad specifikt på Sydafrika, en i comparative politics, en i sociologi och utveckling samt en socialantropologisk kurs som ska beröra ämnen såsom organhandel. Enligt elever här så är det faktiskt ganska lätt att klara kurserna här så länge man repeterar. Skolan börjar på måndag, hittills har vi spenderat tre dagar med att gå till 20 olika ställen för att ordna allt pappersarbete som godkänner oss och registerar våra kurser. Phu, äntligen är det ordnat och kurser, passerkort, wifi och registrering sitter som en smäck! 
Bör tilläggas: Två dagar i veckan har jag lektion 07.30...


Vi skulle äta mat. Jag beställde en pizza. Jag kunde inte äta denna pizza:)

♦ Staden
Staden är inte så stor. Fem minuter ifrån där vi bor finns ett kvarter med ett gäng härliga restauranger, bland annat en kinesisk där vi åt mat igår för R32 (vilket är 18kr). Vill man till köpcentrumet får man promenera ett par kilometer och tro mig när jag säger att folk blev CHOCKERADE över det faktum att vi gick dit till fots igår. Här ska man åka bil, för det finns ingen lokaltrafik. Vi är dock inte så lättlurade och kommer nog antagligen fortsätta promenixa när vädret inte tar kål på oss. Staden i sig har ingen tydlig kärna, området kring universitetet är mest en massa raka gator med villakvarter samt en del studentområden. Det är grönt på träden och röd jord på marken, fåglarna kvittrar och första dagen såg vi faktiskt en illgul fin fågel sitta och vissla. Jag blev även skiten på  utav en fågel, bör nämnas.. I alla fall, avstånden är lagom och här finns allt vi behöver. Matbutiken ligger 10-15 min promenad bort. Det är svårt att hitta mat, t.ex såser, mejeriprodukter och bröd, utan massor utav tillsatser men stora, färska frukter finns billigt och i mängder! 
Bör tilläggas: Ett glas vin på River Café där vi var igår = 8kr.

♦ The locals/Människorna
Igår blev vi bjudna på en välkomsfest utav en tjej som har studerar här men har varit på utbyte i Sverige och precis kommit tillbaks. Vi var de enda två som inte hörde hemma där men alla var så snabba på att få oss att känna oss otroligt välkomna, och insisterade på att prata engelska. Vi har redan inbjudan till diverse grejor i helgen och telefonen har börjat fyllas på med nummer från nya bekantskaper. Det är socialt och avslappnat här och mitt intryck av människor är övervägande jättepositivt!! Kulturskillnaderna är stora men det är inget problem rent socialt, det är mest samhället i sig som ser annorlunda ut vilket man märker när man ställer frågor. De flesta pratar Afrikaans som vi har träffat hittills, språket kan man nästan läsa om man är svensk men i tal så är det som enblandning av finska, ryska, engelska och tyska typ. Märkligt. Ser fram emot att träffa mina kursare och knyta ännu fler kontakter.
Bör tilläggas: Tydligen kommer vi att märka av rasismen tydligt här, det har ett par personer påpekat och det ska bli intressant att se hur det tar sig i uttryck.

Ronja och jag är busiga efter att ha gått hela 1,6km till Mooi River mall. Vilt..

Over and out
Det var mitt inledande samlingsinlägg, hädanefter blir det nog lite mindre pladdrigt. Eller kanske inte. Ta nu hand om er era gamla gosegrisar. Jag sitter fastklibbad på en skinnsoffa, tydligen så insisterar varma länder på att ha skinnmöbler fast det är 30 grader ute vilket är en viss nivå utav ofräscht.

Jag och den vackra hunden, vars namn jag har glömt, säger hej då:)
J
 

Idag bär det av

 
Om exakt ett dygn har jag klivit av planet i Johannesburg och ber till god makt att min väska finns kvar. 

Just nu är jag ganska stressad, vilket idag resulterar i att jag är irriterad som fan på allting. Jag har packat i ordning och ägnade just en stund till att agressivt sparka på en byrlåda som hade fastnat i ett vidöppet läge. Det gjorde mig oresonligt förbannad att den där lådan valde att krångla just idag, bara timmar innan jag måste åka till flygplatsen med alla mina saker och mig själv.

Imorgon kommer jag att mötas utav härlig värme, nya vänner och möjligheten att gå runt barfota inomhus altenativt åtminstone ha på mig tofflor. Det, mina vänner, är nice i Januari. Men just nu ligger min fokus mest på hur otroligt ilsken jag är och jag måste hejda mig för att inte kasta sönder någonting - sunt? Kanske icke.

Ska överleva flygresan också- HAHA. Älskar att flyga. Speciellt med Ethiopian Airlines som har den goda smaken att erbjuda ingen underhållning alls, jag bokade med SAS för att undvika just detta flygbolag som är säkert men skittrist. Men så visade det sig att SAS arbetar tillsammans med Ethiopian, så tji fick jag verkligen för nu måste jag sitta i panik med ipoden och hoppas på att inte ångesten ska göra mig spyfärdig. Om ni inte är flygrädda så rekommenderar jag det varmt, man blir helt lamslagen och förbereder sig på att dö sedan håller man fast i den känslan oavbrutet i ca 7 timmar!!!! JIHO!!

Hörs i Afrika and so on.
 
 

Home sweet homeJag fick ett begär att ladda ner google earth och söka på den adress där jag kommer att bo under de fem kommande månaderna från och med måndag. Någonstans på den där tomten finns gäststugan, under de lite större pixlarna. Det är bara ett par bostadsområden ifrån Universitetet. Och det är ett säkert område, enligt min kontaktperson.

Här hemma står väskan redo att packas, extrakopior på flygbiljetten är utspridda i diverse väskfack och skjuts från flyget är kirrat. Kanske är jag redo? Galen tanke...
 

ps.

När jag sökte utlandsstudier fattade jag inte vad jag begav mig in på.

rädsla inför utlandsstudierna

Jag har inte somnat före klockan 04 på morgonen på två veckor nu. Förut var det mest dygnsrytm och praktisk oro, men jag kan meddela att den ny har bytts ut mot klassisk resfeber. EFTERSOM ATT JAG FLYTTAR TILL SYDAFRIKA OM FYRA DAGAR?!?! Okej, somliga anser att jag överdriver när jag säger "flytt" men jag vill hävda att eftersom att jag lämnade mitt egna hem i lördags och nu bor tillfälligt hos mina föräldrar för att därefter befinna mig i Sydafrika fem månader så får det räknas som att jag nog fan flyttar dit.

Sleepless lady.
Vad är det då jag ligger och tänker på när jag inte kan sova? Vad är det som gnager? Jag har kommit fram till att vad det gäller kurser och att skaffa vänner så är jag ganska lugn. Det jag är på riktigt orolig är för en enda sak och det är säkerheten

Vad kan man då tänka sig vara farligt i Sydafrika? eheheh.. INGET, skoja. Allt.

♦ Först av allt så landar jag i Johannesburg. HAHA. Inte nog med att staden i sig är en utav de absolut farligaste i världen med rån, mord och våldtäkt som ganska så vältetablerade brott; på själva flygplatsen blir 1% av allt bagage stulet. Man rekommenderas att inte ha ett skvatt av värde i sin väska. Hur jävla sjukt är det inte att jag inte kan ha någonting i min väska om jag bara ska åka ifrån flygplatsen omedelbart? Dessutom så räcker det för mig om någon stjäl min väska om det så bara är kläder i för JAG HAR INGA KLÄDER KVAR OM DOM BLIR STULNA. Damnit. Låt för fan min väska vara ifred? Sedan kan man inte bara glida in i en taxi heller. Det blir arrangerat upphämtning från skolan, jag pallar inte bli kidnappad dag ett. Lyckligtvis ligger skolan i en liten trevlig stad som heter Potchefstroom, inte i Johannesburg.

 ♦ Boendet. Jag har enbart bristfällig andrahandsinformation om mitt boende. Jag vet att det ligger 10 min från mitt Universitet. Att det är en liten stuga som ett par hyr ut vid sidan av sitt hus. Men jag vet inte om det finns grind, larm, vakt eller liknande. Och tro mig, när man söker på boende i Potchefstroom så kan man fylla i 12 olika alternativ på säkerhetsåtgärder som man föredrar till boendet, men "no security" finns inte som alternativ. Jag vill alltså bo på ett ställe där inga gangsters kan 1) kika in 2) bestämma sig för att det de såg var värt att skutta in och stjäla när jag är hemma alt. ligger och sover alt. skrämma livet ur mig när jag käkar frukost. TA FÖR FAN INTE MIN LAPTOP NÄR JAG ÄTER MIN MORGONMÜSLI. 

♦ Gångvägen till campus. Kan man gå med sin dator till skolan ensam? Kan man gå ute när det är mörkt, och i såfall själv med eller utan uppenbara värdesaker på sig?  Bör man cykla? Kan det ske värre saker än att bli bestulen? Seriöst, jag föredrar att bil rånad före allt. 

♦ Djur. Snälla snälla, låt det inte finnas ormar i buskarna i staden. Jag vill inte möta en giftorm påvägen till skolan. Jag vet inte hur man bör bete sig mot dem. Är de lättstötta?

♦ Hot. Okej att bli bestulen (eller inte okej) men blir jag knivhotad kommer jag grina och åka hem senare samma dag.

Fan, egentligen begriper jag inte ens varför jag blev så glad över att få bo utanför campus. På dagen känns det fantastiskt, men på sömnlösa natten så känns det som ett obehagligt, riskfyllt beslut. Såpass rädd är jag för säkerheten i detta mytomspunna land. Nämnas bör väl att ingen har sagt ett dyft till mig om att Potchefstroom skulle vara farligt, och det är dessutom en studentstad. 

Note: youtube-sökte precis på Potchefstroom och ett beväpnat rån dök upp på sida ett. No worries dude. 
(Dock dök det även upp diverse mysiga familjevideos och härliga campusgrejer).

"Lugna ner dig" tänker ni kanske. Jag vill hävda att när jag tar med mig mig själv, min dator som full utav mitt, mina kameror och tamejfan allt i min garderob som jag håller kärt PLUS mitt enda bankkort för att bo i ett farligt land 1200 mil bort, ja, då säger jag LUGNA NER DIG SJÄLV.

Varför, läser jag inte konsvetenskap i Nya Zeeland eller nått istället..? insomnia

Jag har svårt att sova. Först var det dygnsrytmen som var problemet. Sedan ovissheten över mitt betyg och CSN. Och nu? Resfeber. Flyttfeber. Jag delar mitt rum med kartonger, en halvrensad bokhylla och mitt nattduksbord är en pinnstol eftersom att jag sålde det riktiga. Det är dags, så snart, om bara ett par dagar. Två dagar till på campus. 10 dagar till i Sverige.

Det är svårt att sova hur trött jag än må känna mig. DÄRFÖR så kollar jag på allt jag kommer över sent inpå nätterna, ända in i morgonen. Första prioritet är Raising hope, hart of dixie, bates motel, keeping up with the kardashians och girls. Men utöver dessa så har jag även roat mig med Brooklyn nine-nine, solsidan, trophy wife, ett par avsnitt av cougar town samt särskilt utvalda saturday night live. Jag har även läst i arkiven på mina favoritbloggar samt spenderat en hel del tid med att göra specifika och mindre specifika "att göra" listor i olika syften.

Detta gör jag medan Sverige sover. Frågor på det? Inte? Bra, då tänker jag ta mig friheten att svara på en listjävel jag hittade i hanpee's arkiv.

BRUKAR DU KOMMA I TID:

På campus är jag alltid runt fem minuter sen överallt. I Stockholm måste jag ju time:a en buss och då brukar jag i överlag vara i tid eftersom att bussen skiter ju i vad jag har för grejor jag vill fixa med.

HAR DU BRA KONDITION:
Nej. Jag tränar regelbundet nu för tiden så den är väl inte usel, men knappast särskilt imponerande..

NÄR BLEV DU FOTAD SENAST:
Igår så tog jag ett exotiskt webcamfoto till blöggen.

HUR KÄNNER DU DIG NU:
Trött och allmänt konstig. VADDÅ FLYTTA PÅ LÖRDAG? och aldrig mer bo i Växjö?!

VANLIGASTE FÄRG PÅ DINA KLÄDER:
el gronto della baraccos. Jag vet ej.

KAN DU LAGA MAT:
Jag är en recepttrogen person, men ja.

VAD PLUGGAR DU:
Internationell Samhällsvetare globala studier - fred och utveckling.

BLIR DU BRA PÅ KORT:
Njaee... Bara om jag gör mig till.

NÄR OCH VARFÖR GRÄT DU SENAST:
Nyss rann en liten tår men det var inte för att jag var ledsen över något som hade med mig själv att göra?

VAR DET PINSAMT ATT SVARA PÅ DET:
Smått.

HADE DU EN BRA KVÄLL IGÅR:
Yes, umgicks med the man, käkade frozen yogurt, pannkaka, drack lite öl och såg en och en halv bra film.

DIN FAVORITDRYCK PÅ MORGONEN:
Vatten och kaffe. Juice är för starkt, sade mesen och skämdes.

ÄR DU NYTTIG:
Jag äter förvisso nyttig mat och gör tokiga grönsakssmoothies som morgonrutin och ibland även om aftonen, men jag har extremt kassa rutiner och är sockreberoende till den grad att jag slukar onyttigheterna hemma i ett nafs 

HAR DU NÅGONSIN HAFT NÅGOT JOBB:
Tehandel och second hand butik bItcheZ.

ÄR DU BLYG:
Ibland. Men nej.

VILKEN TID GICK DU UPP IDAG:
14.20- somnade runt 05-06 dock.

VILKET TV-SPEL SPELADE DU SENAST?
Ehhh ofta du undrar det.

HUR MYCKET KRÄVS FÖR ATT DU SKA BLI FULL?
Tre glas vin, tre öl .Inte jättefull, dock.

HAR DU SPYTT OFFENTLIGT?
Om utanför min ytterdörr mitt i natten räknas...

JAG SOVER:
?

VAD SA DU SENAST?
Vi hörs snart tack för ikväll det var jättemysigt. ;);)

VAR DU PÅ FESTIVAL I SOMRAS?
NEj. Jag orkar inte med festivaler. Det är någonting med precis allt som har med dem att göra som inte lockar mig.:)

VEM RINGER DU NÄR DU ÄR ARG/LEDSEN?:
Systerknyster om jag befinner mig i Växjö. 

VAD SKULLE DU BEHÖVA NU:
Sömn sömn sömn sömn sömn,,

HAR DU SNYGGA SKOR:
Ja men inte till vardags. Jag är kass på att shoppa bra saker - and that's a fact.

VAD VAR DET FÖRSTA DU SA I MORSE:
Klockan är ett..ska du inte gå upp och plugga innan mattecentrum?

HAR DU SOVIT I DIN EGEN SÄNG INATT:
neeeejjj.

HAR NÅGON ANNAN SOVIT I DIN SÄNG I NATT:
I FAN HELLER

HAR DU KÖRKORT:
Tänker ofta på hur mycket jag faktiskt INTE har körkort.

ÄR DU ENSAM NU:
Yiz butt nott in the appartemente.

VAD SER DU FRAM EMOT MEST DENNA VECKA?
.............. tacokväll?

 

känslan

 
... när man klarar kursen allting hänger på.

Jag är så jävla glad och lättad att jag är helt matt. Japp. 

SOUTH AFRICAAAAAAAAAAAAAAAAAA!den nattliga kallduschen

Jag blev plötsligt extremt supernervös över hur det ska gå med allt. Jag väntar på ett studieresultat. Om jag inte får godkänt vet jag egentligen inte om jag kommer hinna söka CSN, tiden börjar bli väldigt knapp.

Om allt skulle gå åt helvete nu, så skulle det vara så extremt pinsamt att jag förmodligen skulle bli tvugen att flyta från landet i alla fall. Hur fan ska jag kunna sova nu, egentligen. 

HERREGUD. Resefeber PLUS seriös risk att det inte blir av? Jag dör. Nej det gör jag inte. Men.. alltså, kanske ringer jag CSN samma sekund som öppnar imorgon och frågar ut dem om sista dag för att söka. Ja...

the national - fake empire

En gammal favorit i repris. Som inte har någon musikvideo. Men den är fin ändå och texten är meningsfull, får jag lov att säga, om man tänker djupsinnigt och värdsligt en stund. 

Själv sitter jag just nu lite i klistret med en omfattande uppsats som ska vara färdig till midnatt. Dock så är det helt okej, jag är mest orolig för hur jag ska kunna fylla ut alla ord som behövs och det brukar ju vara det minsta problemet när man väl är igång och skriver.

Jag tror att jag kommer sova gott som fan inatt.Countdown till Sydafrika: 19 dagar.

en lista jag stal från Hanapee

 

Hanapee (favoritblogg) la ut en söndagslista igår. idag stjäl jag den, hör och häpna.

Tanke du oftast tänker:

"Varför fattar folk ingenting?"

Så ser ditt skrivbord ut just nu.
Härligt bild från toppen av Mt. Kinabalu:

 

Det ser du fram emot.
När jag är klar med den här tentan och förhoppningsvis klarar den så att jag kan njuta av dagarna innan avresa. Och att åka till Rwanda någon gång, vilket jag bestämde mig för igår. Hehe.

3 saker som bara måste hända innan du dör.
Jag måste ha ett jobb jag tycker om som fan, jag måste ha en nice familj och någon måste väl för fan kunna uppfinan ett miljövänligt bränsle till flygplan? /MVH miljöpolarn som vill vara utomlands mycket och inte har tid eller lust att åka tåg

Ord/mening du använder ofta.
"Men det blir nog bra.." <- tror inte på det alltid men försöker vara positiv.

Den mest använda appen i din mobil.
Har ingen smartphone, eat shit modern society!


Ett citat som passar dig.

Någoting om att livet är det som passerar medan man är upptagen med att planera det?

Då är du genuint glad.
dagar då jag och pöjkvännen har det sådär super, när jag är på en härlig ridtur, när jag är avslappnad och har något med mina vänner att se fram emot.

 

Något du stör dig på.
Hur imponerande tunnelseende många människor är. 

Sak du skäms en del över.
Att jag ofta är "all talk no action".

Sak du är stolt över.
mina goa värderingar, min sympati och mina vänner.

Då mådde du senast riktigt gott.

dagarna kring nyår när emil var i stöckholm.

 Något du bör ta tag i.
Min sluttenta i den här kursen så att jag kan bli fri som en fågel.  

Pumba


Förjävla goa grisar det där...

vad hände här då..? 
För ett par år sedan så gjorde jag lite vad fan jag kände för. Vilket innebär att nalkades fest (fövisso med tema djungel som på bilden överst) så var det högklackat och magtröjor och underliga sminkningar som gällde och faktum är att jag allt som oftast kände mig ganska soft och bekväm. Och jag poserade helt ogenerat framför webcamen i diverse outfits för att jag kände mig cool. Idag vågar jag ingenting när det gäller det rent ytliga. Jag vill hävda att det ändå säger någonting negativt om hur jag har utvecklats på det området, eftersom att det inte handlar om hurvida jag vill klä mig så längre, utan snarare om att jag inte vågar. Jag har öppnat mina ögon för den extremt kritiska omgivning som finns antar jag. Att långa tjejer med 14cm klackar är fånigt, att korta shorts kan anses slampigt, att magtröjor anses fult... Jag vet inte riktigt, det har satt sig. Jag kunde dra på mig ett par bruna skinnshorts och känna mig vrålsnygg medan jag idag mest mår illa när jag tänker på att ha dem på mig igen.

Man ska inte låta andra styra ens egen bekvämlighet men man gör det ändå. Jag i alla fall. Mina utsvängda jeans och pannband ligger nerpackade och jag kommer nog aldrig vilja ha dem på mig igen, för det tar emot när jag tänker på vad andras ögon kan tänkas tycka om det. 

Hur lär man sig själv att inte bry sig om vad andra tycker? Förr så tror jag helt enkelt att jag inte förstod om jag var "för udda" eller ej, jag tänkte inte på det. Idag har jag inte dåligt självförtroende rent generellt men jag har fått för mig att min ålder och mitt utseende kräver en viss typ utav klädstil, en mognare. Men på fritiden borde man ju faktiskt få se ut hur man vill. Mitt liv och så vidare.

Shiet, I dunno..

/Over and out ya'lls.

Countdown till Sydafrika: 20 dagar.

Äntligen visum!

Efter en lång process med intyg, läkarbesök, formulär och inbetalningar så har jag äntligen fått hem mitt pass i posten, fullständigt med Visum för multiple entry och studier i sex månader. 

Nu är det inte mycket som återstår innan avfärd egentligen. Om exakt tre veckor åker jag.

en lite försenad lista om det föregående året

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Uppträdde med sång inför publik, besökte Tanzania (där jag besökte FN och lunchade med en advokat som sysslar med efterskalvet av folkmordert i Rwanda), åkte till Öland, träffade Kungen, började gymma, såg en vän uppträda på Dramatens scen, gick på proffsmingel och var sjukt obekväm, gick på bal på ett slott, blev inlagd akut på sjukhus för operation, var på reklamfilmscasting, käkade carbonara i Oslo. Jag och roomie påväg till balen.

Jag och min partner in crime efter våran lille spelning.

Hur har ditt 2013 varit?
Inte särskilt stabilt. 

Blev du kär i år?
Fortsatte att vara kär!

Vilket datum från 2013 kommer du aldrig glömma?
Vet inte om jag kommer komma ihåg det hela livet men natten till 18e oktober var då jag fick åka in för att operaras och det kommer nog sätta sig i huvudet ett tag.


Maji-Moto (en oas ute Tanzanias ökenområden)
 
Herren på teppan.

Vad är din största framgång 2013?
Att det jag genomfört i skolan har gått bra men att mina beslut att skjuta upp ett par kurser också har varit mycket bra. 

Bästa köpet?
En riktigt bra vinterjacka för 150 kr är en bra deal. Näe alltså, egentligen så kan jag inte minnas att jag köpt särskilt mycket vettigt, eller särskilt mycket alls.

Vad spenderade du mest pengar på?
Hyra och mat - skitkul svar i CSN-anda. 

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Jag har en hel del människor omkring mig som gör mig glad och gör mitt liv roligt.

 Kokar Afri-cafe (vilket bara är gott i Afrika)

Los parentos i Oslo!

Vilka sånger kommer påminna dig om 2013?
Hey brother - Avicii, Just give me a reason - Pink, en sån karl - Agnes, Resolution - Matt Corby...

Vem har du umgåtts med mest?
Pöjkvännen,

Vart reste du under 2013?
Oslo, Öland, Resö, Skövde, Tanzania. hehe..

Är det något du saknar år 2013 och vill ha 2014?
ABSOLUT, många saker. Det här var ett jävligt torrt år rent ekonomiskt och pga detta även nöjesmässigt. Dessutom har det var turbulent i många relationer till andra människor vilket har tärt inombords i kombination med stressperioder.

Texas-sittning tidig sommar (underbar kväll).
 
 
Min älskade baba på besök (äkta vänskap rostar inte, även om det var två år sedan sist)

Vad gjorde du på din födelsedag?
Herregud, jag minns inte?

Finns det något som skulle gjort ditt år bättre?
Ja, men alltså så är det ibland. Utan resan till Tanzania hade jag sett det här året som oerhört blekt.

Vem saknade du?
Min syster och jag ses för sällan.

 

Pride-fest! 

De bästa nya människorna du träffade?
Wieke borta i Tanzania är en person som jag hoppas hålla kontakt med. 

Vad vill du säga till dig själv inför 2014?
Det här året blir en höjdare. Du vet vad du har lärt dig.