Inför valet imorgon

Val i Sydafrika imorgon alltså. Jag tänkte ge er en liten översikt i det jag har läst samt hört och det kan vara så att jag har missuppfattat något, men det bör stämma bra alltsammans.

 En utav årets valaffischer.


ANC (African National Congress) styr och har gjort detta sedan 1994. Detta parti var Nelson Mandela president för efter sin frisläppning och apartheids upplösning. Vissa valaffischer säger helt enkelt "Do it for Mandela". För närvarande är Jacob Zuma president, och det har inte varit till partiets fördel. Typiska saker man får höra när han kommer på tal är att han är korrupt, har varit med i en våldtäktsrättegång (där han dömdes oskyldig), han har sagt att man kan duscha efter sex för att undvika AIDS, samt att många är kritiska till han inte eks har gått ut grundskolant. Ideologiskt sätt så är partiet enligt dem själva socialdemokratiskt,  specifict benämnt som National democratic revoultion party, med stor fokus på lika möjlighet för alla. Dock verkar det råda stort missnöje gällande partiets förmåga att styra landets ekonomi och arbetslösheten tyckts öka i landet.

Det är främst den svarta befolkningen som röstar på ANC då de har fokuserat mycket utav sin politik på att underlätta för denna förtryckta majoritet; bland annat har programmet B.E.E implementerats vilket innebär att när man söker jobb så prioriteras svarta samt kvinnor före de som är vita. Detta är förstås oerhört kontroversiellt och har skapat missnöje (folk verkar ha glömt bort hur lagarna såg ut under apartheid). Årets valmanifest fokuserar på job, lika för alla, utbildning och hälsa. 

 Helen Zilla, DA.

DA (DemocraticAlliance) är den största oppositionen. Det är det partiet som styr i Western Cape Province, där Kapstaden ligger. Man är oerhört nöjd med deras styre i Cape och en rolig parantes är att det är en kvinna som är partiledare, Helen Zille. Det är ett liberaldemokratiskt parti som kom till som ett anti-apartheid parti och både vita och svarta röstar. Deras grundpelare är lika för alla och en god relation mellan stat och medborgare; detta års valkampanj fokuserar på jobbfrågan. Man tror inte att de kommer att kunna vinna över ANC i detta val, dock. 

 

Det finns ett dussin till partier som är med i spelet, men ett utav dem sticker ut: EFF (Economic Freedom Fighters). En tidigare ungdomsledare inom ANC har startat detta party och de beskriver sig själva som mycket radikala i sin kamp för starka åtgärder för rättvisa i landet genom en vänsterpolitik med starkt antiimperialistiska värderingar. Somliga säger att de kan vara lite besvärliga och partiledaren är just nu under någon slags utredning för skattebrott – vilket han hävdar är löjligt med tanke på hur president Zuma själv hanterar landets ekonomiska resurser (han spenderade några miljoner på att bygga ett hus för skattepengarna).

Det ska bli mycket intressant att följa vad som händer i valet.
Här i North-West province så styr för närvarande ANC. Om det skulle bli så att detta ändras vet jag inte om jag kommer att märka av några spänningar i närsamhället, men det kommer garanterat att bli rörigt ifall ANC skulle förlora styret i landet. Det har redan bränts ner åtminstone en vallokal men myndigheterna säger att man kan känna sig säker under valet.

Vad de gäller valdeltagandet är det inte ens en tredjedel utav de unga som har rätten att rösta för första gången som har valt att registrera sig. Jag är inte helt på det klara med vad det beror på, men när man talar med folk tycker jag nog att det råder en allmän uppgivenhet vad det gäller möjligheten till positiv förändring med detta val.

Ja, vi får väl se vad som händer. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback