En dag med vithajarnaTvå timmar ifrån Kapstaden ligger Gansbaai. Där finns en vik som är hem till ett stort antal vithajar, och ett visst antal båtar per dag är tillåtna att vistas där för att låta folk dyka ner i burar tillsammans med hajarna. Vi åkte med ett företag som försökte störa djuren så lite som möjligt. Detta låter kanske motsägelsefullt, men det som menas är att de dels aldrig matade hajarna (vilket hade varit dåligt för ekosystemet osv) utan de lockade bara med ett urgröpt fiskhuvud, sedan så förde de journal på hajarna för att kunna ha koll på populationen och bedrev projekt emot hajsfensjakt. 

Då har vi rett ut det och kan gå direkt in på känslor; JÄKLAR vad det var ballt att se vithajar! Direkt när båten kom ut till buren som var fäst i ett ankare så cirkulerade en vithaj där, och tre till skulle komma och gå. Den största vi såg var 4 meter, och de kan bli upp till 6, så det var inga bamsingar men jag tycker nog att de var tillräckligt stora hehe. Jag valde att inte gå ner i buren eftersom att jag inte tycker om att vara under vatten, men man hade fantastikt bra utsikt från båten. Vid ett tillfälle hoppade en haj upp och dunkade in i båten och jag fick en mindre hjärtattack, men annars så var det bara väldigt kul och spännande. Dessa djur är inte lika skräckinjagande i verkligheten, men när man ser tänderna och gapet så är man ändå ganska säker på att man inte ska bada på stränder som har varningsskyltar för dessa bestar. 

Området var vackert med stränder där sanden var vit och havet var sådär delikat ljusblått, så det var en jädra tur att man inte bara passerade med bilen och tänkte "nämen vad härligt vatten", för dessa djur syns faktiskt inte så bra förren de är väldigt nära. Så det hade ju varit en otäck överraskning när man badar. Hehe.

Här får ni lite bilder på dessa underverk;
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback