det var det bästa, det bästa, det bästa jag har lästGlobalizations and it's discontents är en för jävla fantastiskt bra bok.
Den är inte bara informativ, det är också enkelt att lita på författaren Joseph Stiglitz för att han har varit bakom kulisserna som ekonomianställd för vita huset.

Han berättar koncist och med skrämmande sanningar om hur Världsbanken och IMF (International Montary Fund) arbetar, vad som ligger bakom beslut. Visste ni till exempel att USA faktiskt har veto på Världsbankens många beslut? Att endast 4% av beslutsfattarna i IMF är från Afrika, fast merparten utav lånen och arbetena äger rum i utvecklingsländerna?
Att det är i förväg bestämt att ledaren för Världsbanken ska vara från amerika, och IMF's ska vara Europe, det är helt enkelt bara så det ska vara.

Så med andra ord är världens två viktigaste utdelare utav lån till fattiga nationer inte bara grundade på utvecklade länders idéer, det är också så att många utav de krav som ställs på utvecklingsländerna för att de ska få lånen är både riskfyllda och innebär uppoffringar för dem; medan vi i dessa rika länder med stor sannolikhet inte kommer att drabbas ett dyft. Vi skyddas på deras beskostnad.

Någonting är jävligt fel i maskineriet.
Det visste vi ju redan. Men jag tycker att det är obehagligt att inse hur illa dolt detta är, hur faktan finns framför oss. Det är inte det att människorna på IMF och VB är ondskefulla, men de är till merparten utbildade i ekonomi och företagsamhet, inte utveckling och hållbara samhällen.

Dags att läsa vidare!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback