och förresten

Detta är alltså inget litet förresten som jag tänkte slänga in här, angående den akuta svälkatastrofen i Afrika just nu:

Hela mitt liv har jag växt upp i ett samhälle där motpolen till lyckan här har varit "tänk på barnen i Afrika". En hel kontinent har under hela mitt liv varit föreställningen om en stor öken, stäppar, små hyddor och vackra mörka män och kvinnor som bär alldeles för magra barn i sin famn.

Därför tror jag också att det är svårare att ta till sig vidden utav desa individers oerhörda fight och nuvarande levnadsvillkor, nu när det faktiskt sker någonting som är extra extremt. Jag tror, tyvärr, att i våra huvuden finns en bestämd bild av att det är för svårt att förändra och att sådant är Afrika. Och att den verkliga förändringen ligger inte hos oss utan i deras regeringar.

Men hela världekonomin pekar ut brister överallt, hål i systemet, och det är som en motsatt Robin Hood. Vi tar från de fattiga, ack så indirekt och ofta så omedvetet. Men det gör vi i länderna med pengar, när vi köper mark i Afrikanska länder som de själva sedan inte kan bruka. Det gör vi vi handlar med varor som för oss är en spottstyver, och för dom hade varit mat på bordet.

Jag tror inte att rika människor är onda, jag tror inte att alla i regeringarna vet allt; jag menar bara på att det är fel. Världens ekonomiska resurser är åt helvete, och det kan jag säga med den lilla kunskap jag faktiskt erhåller. Jag vet att det är torka som har orsakat det som nu sker, men jag vet också att alla dessa mediciner som kostar för mycket för att småbarn ska slippa dö i simpla sjukdomar inte finns tillgängliga för att någonstans har något företag bestämt att de helt enkelt inte ska få bli för billiga.

Det är fel, alltsammans. Det är fel att 440 000 människor trängs i ett läger avsett för 90 000, och det är fel att det här lägret behövde finnas till en början. Dessa länder borde någonstans på vägen ha fått hjälpen att kunna försörja den egna befolkningen med vatten, mat, och vård, även genom naturkatastrofiska förhållanden.

Så därför ber jag er.
Tänk på barnen i Afrika.

Att det är fel på den här världen, är inte deras. fel.

SMS:a KATASTROF till 72 910 så skänker ni 50 kronor till PLAN Sveriges hjälparbete.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback