Det är ju fan(t)a(s)tiskt

Jag läser just nu boken "Vems Islam?". Här redogörs så tydligt som möjligt de olika inriktningar som finns inom Islam. Det är så mycket mer än svart på vitt, och jag ville läsa en bok där mina fördomar fick sig en smäll på käften och istället ersätts utav fakta om hur det ser ut.

I boken får läsaren vara med från allra första början för att kunna förstå olika riktningar Islam har tagit under årtusenden. En auktoritet inom Islam, vid namn Mulla Hadi Sabzevari, skrev följande text på 1800-talet:

"Kvinnor är, på grund utav sitt låga förstånd och starka viljor till olika prydnader, som djur. De flesta av dessa är som fyrbenta djur, men de har fått mänsklig skepnad för att man inte ska avstå från att gifta sig med dem. Det är av denna anledning som den heliga shari'a lagen på flera områden favoriserat männen och gett dem vida större förmåner och rättigheter som exempelvis rätten till skilsmässa när kvinnor är olydiga"

Det här är inte Islams, koranens, ord. Det här är orden från en auktoritet, en man vars ord som på den tiden ansågs vara sanna. Man ifrågasatte inte auktoriteter, och i och med det är det inte så konstigt att grunden för kvinnorättigheter har varit skev genom många år. Hans text var absolut inte den enda. Flera liknande exempel finns i historien, och då kvinnorna i största möjliga mån hölls ifrån möjligheten till påverkan så forsatte utvecklingen i samma riktning, dock med nivåer som ständigt förändrades beroende på vad som skedde inom Islam under den perioden. Grupper utav både män och kvinnor har sedan hundratals år tillbaks vänt sig emot kvinnoförtrycket och försökt använda Koranen och självaste profeten som argument - men ändå har det inte fått gå hela vägen. En stadig grund har byggts upp.

Det är intressant att läsa, men framförallt förskräckligt att ta till sig. Ett stort hån mot religion, mot de som faktiskt bara vill utöva sin tro i fred och ro. Ett otroligt hån mot kvinnor att det ens funnits människor som ogenerat uttalat sig dylikt i text.

Jag ska läsa vidare.


Kommentarer
Linn säger:

Men SHIT!

2009-11-13 | 15:48:22
Bloggadress: http://imunwritten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback