En fantastisk helg i djurlivets tecken


En video på noshörningshanarna som tjaffsade.

Jag, Emil och Ronja har hyrt bil och åkte på äventyr denna helg. Jag sammanfattar här under rubriker vad vi har hittat på för något skoj. För er som är lite mera så att säga, bildliga, bläddra ner och gå miste om saker som itne kommer att förändra ert liv om ni läser det. Enjoy!

Boendet och Sun City
Det har varit intensivt och riktigt härligt den här helgen. Det började i lördags då vi efter ca tre timmar nådde Rustenburg (ca 2 mil ifrån området med djur), bara för att inse att boendet vi bokat på Bellevue Cottages var en hel villa för oss själva. Det var helt absurt vad fint det var - och vilka faciliteter det fanns. Jag tror alla tre hade räknat med ett litet rum med en dubbelsäng och en extrasäng, litet badrum och eventuellt lite enklare kök. Plötsligt hade vi egna sovrum med en-suite badrum, kök, altan, garage (?). Jag skryter inte för sakens skull jag begiper bara inte hur vi kunde missa att vi hade bokat detta, samt att det kunde vara så billigt. Hur kul som helst!

Därefter begav vi oss på jakt efter någonting att äta. Det ni läsare bör veta i sammanhanget är att Pilansberg är ett stoooooort område med djur, men det gränsar bisarrt nog till ett ställe som heter Sun City. Det är ett område som härmar Las vegas, med några hotell varav ett är helt absurt lyxigt, casinon, lekmaskiner, vattenparker, tåg som skjutsar runt en på området. Det var därifrån våran guide skulle hämta upp oss innan våran Game Drive (som safari tydligen heter här) så vi bestämde oss för att åka dit och äta. Vi åt på en italiensk restaurang och var väl ganska skeptiska till hela stället, men efter lite mat och ny energi så tog vi nya tag och njöt istället utav att spela lufthockey och gå och roas utav hur extremt "icke-Afrika" (enligt fördomar) det kändes.

Safarit
Vid fem mötte vi upp våran guide tillsammans med 20 andra personer som alla fick skriva under ett papper på att vi inte klandrar parken ifall vi dör på touren (bra grej). Därefter åkte vi iväg i en stor lastbil med flak så man hade god utsikt och det dröjde bara några minuter innan vi blev hänförda; vi fick syn på tre vita noshörningar. En hona, en hane och en bebis. Vi trodde knappt vi kunde haft mer tur men runt hörnet dök det upp flodhästar, därefter impalas, giraff och vips - en elefant! Detta stora djur har jag enorm respekt för vill jag lova. En bit in i parken såg vi därefter wildbeasts, zerbror, en krokodil. Sedan dök det återigen upp noshörningar och denna gång var det två hanar som bråkade om en honas gunst - inte illa att se att noshörningar faktiskt springer ganska elegant.
När mörkret föll hade guiden fått en radiosignal från en annan guide som tipsade om att lejon var i området - det var jättespännande att åka i kolmörkret och lysa med lampor efter dessa bestar. Efter en stund kom fyra lejonhonor och en unge springandes över vägen. Jag satt på nålar eftersom att jag var längst bak i lastbilen och hörde någonting morra i buskarna bakom mig (lejon jagar för helsike på kvällstid) men det var jättehäftigt. Därefter var vi ganska säkra på att vi inte skulle se något mer. Men vad tror ni vi såg? Jo - tre noshörningar till. Denna gång en hane som försöker smickra en hona som skeptiskt vaktar sin unge. De stod mitt i vägen i mörkret och en stund kändes det ganska hotfullt då honan vill skydda sitt barn och våran lastbil fick backa hela tiden för hon närmade sig. Men det var en läcker upplvelse. Sen tänkte vi att nu ser vi nog inget mer (förutom ett par ugglor). Och vad händer? Fyra unga lejonhanar ligger mitt på vägen och chillar, bara för att nonchalant resa sig upp och vandra in i vildmarken när bilen kommer åkandes.

Efter fyra timmar ute i området så satte vi oss i bilen och åkte till huset. Där njöt vi utav lite rödvin och smälte hela upplevelsen. Jag är så himla glad att jag fick se noshörningar!

Ett läskigt uppvaknande och Pretoria
Imorse vaknade jag utav någonting som dunsade högljutt utanför. Jag rationaliserade bort det hela med att det kanske var så att hotellägarna byggde om. Sedan slog det mig at 1) Klockan var 06.30 en söndags morgon 2) det lät precis utanför fönstret och där fanns ingen påbörjat byggprojekt dagen innan.
Jag låg kvar en stund och höll på att somna om när det kom igen. Dunk, dunk, dunk. Högljutt och upprepat. det lät som att gigantiska stenbumlingar rullade på taket. Jag kikade ut genom fönstret och såg ingenting. Efter en halvtimme smäller det till på ett sätt som skulle kunna vara en dörr som öppnades så jag går ut ur rummet och möter en nyvaken Ronja - vi båda säger "vad fan är det som låter?". Ädla och modiga som vi ju är bestämmer vi oss för att gå ut och undersöka saken. Ägarens hundar står på våran altan och verkar stressade och vi går förbi dem i förundran. Det visar sig att det är en flock apor som använder vårat hus som ansats för att komma upp i träden brevid. Aporna var ljusgråa, slanka i kroppen och hade svarta ansikten. Inte varje dag man har apor som väckarklocka!

Efter detta så gav vi motvilligt ifrån oss nycklarna till huset (jag hade lätt kunnat flytta in) och åkte mot Pretoria. Där besökte vi National Cultural History Museum vilket var katastrofalt dåligt så vi gav upp och gick till Pretoria Zoo istället, det har sagts att det är ett utav världens 10 bästa zooparker och den ska tydligen syssla primärt med att bevara arter. Jag ska vara ärlig - det är lite obekvämt att vara i Sydafrika och gå på zoo, särskilt dagen efter man har sett djur i det vilda. Men de verkade ha det bra.. och det bästa var inte djuren. Det bästa var faktiskt att man fick hyra en liten golfbil att åka runt i parken med. Det var kul. Vi åkte runt och flamsade, sedan avslutade vi med att åka linbana upp på en kulle med översikt över Pretoria. Vi hann se mycket lite utav denna hyfsat stora stad men det var inte särskilt vackert. Däremot kan en dag omöjligt vara misslyckad om den involverar att man får race:a upp för en backe i en golfbil. 

Nu sitter jag här i Potchefstroom, det spöregnar och jag har prov 08.15 imorgon i jämförande politik. Så kan det gå. Vill ni ser lite bilder från helgen? Klart ni vill!
 
Huset: 


Sun City (utsikt från skytrain)
 
Inomhus på den Italienska resturangen som var byggd för att se ut att var utomhus. Lite skumt. I den stora hallen bredvid fanns det giraffstatyer i guld som var flera meter höga. Jeeepp.


Lufthockey. Emil utklassade oss båda. 


Och så till safarit. White Rhinos. 

Så skumma djur, men så häftiga! Kändes overkliga på något vis.
 
 
En Impala, enslig stackare som enligt guiden hade mycket liten chans att överleva om den inte mötte upp med en ny flock.

I vattnet låg det två stora flodhästar.


Elefant! 


Wildbeasts kallas dessa ganska timida varelser.


Ser ni? Detta är en noshörningshona med en unge tätt intill. 


En ung lejonhane som vandrar iväg i natten..
 
Sitter och snofsar mig efter dagens eskapader (middag: dessertoliver. Varför? Åt crossaint i bilen. Hälsan på topp här borta. I bilen hem idag vräkte jag i mig ytterliggare en croissant, en cappucion och ett paket ostchips. Det är inte hälsosamt att vara på roadtrip när termen "bilgodis" är myntad)


Imorse utanför museet.


Åka linbana. 


Utiskt över Pretoria. 
 
Hur han vi med detta på två dagar? Ingen vet. Imorgon ska vi till en lejonfarm. Tydligen så föds lejonen upp och successivt så skickas de ut i vildmarken - jag hoppas att detta stämmer och att utflykten blir häftig. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback