PÅ PRICK!!

Jag måste citera arsinoe.se, Fanny Åström, vars blogg jag rekommendera häromdagen i Julekalendern. I detta inlägg om vänskapsrelationer skriver hon: 

"Att splittra är en härskarteknik som används i patriarkatet. Eftersom kvinnor vill ha bekräftelse från män, som ju är en grupp med högre status, så offrar de ofta varandra för att kunna klättra, få en relativt privilegierad plats i patriarkatet. Det är inte ovanligt att män anspelar på detta genom att baktala andra kvinnor eller ge kvinnor komplimanger i stil med att de inte är ”sådär som andra kvinnor är”.  Jag har själv fått höra detta väldigt mycket under mitt liv, och det är klart att det är något som får en att tänka att det är något fel med andra kvinnor och att det är något en ska ta avstånd ifrån. Detta är något jag verkligen har omvärderat. Tidigare kunde jag sätta prestige i att inte vara som andra kvinnor, nu blir jag bara förbannad när någon säger något liknande till mig."
 
Några utav mina närmsta och allra klokaste vänner använder den här retoriken. Det är helt enkelt hel okej enligt normen, vilket självklart kan leda till en viss debatt när jag säger emot och försöker förklara varför den typen utav kommentarer är nedvärderande mot kvinnor i allmänhet. Jag tror inte på något sätt att vänner till mig har en medveten avsikt, dock. De spelar bara med i spelet som reglerna tillåter, problemet är att om de forsätter så försvinner inte det grundläggande problemet. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback